Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010

Ψυχρά χρώματα για τοίχους/προσόψεις: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε
Τα ψυχρά, θερμοανακλαστικά (ή θερμομονωτικά όπως κακώς αποκαλούνται) χρώματα λειτουργούν ανακλώντας το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της προσπίπτουσας σε τοίχους/προσόψεις/δώματα θερμότητας εξ ακτινοβολίας.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά θερμομονωτικά υλικά που είναι φτιαγμένα για να αναχαιτίζουν τη ροή θερμότητας με αγωγή ή μεταφορά, τα ψυχρά/θερμομονωτικά χρώματα εστιάζουν στην ακτινοβολούμενη θερμότητα.

Αυτό που επιτυγχάνουν τα ψυχρά χρώματα είναι να κρατάνε τη θερμότητα έξω από το σπίτι.
Είναι προφανές ότι τα ψυχρά ή θερμομονωτικά χρώματα δεν αντικαθιστούν τη συμβατική θερμομόνωση. Παίζουν όμως ένα πολύ σπουδαίο ρόλο στη μείωση του κόστους κλιματισμού κατά τους θερινούς μήνες ιδίως σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως είναι και η Ελλάδα: μείωση κόστους κλιματισμού έως και 40%.
Τα ψυχρά χρώματα μπορούν να ρίξουν τη θερμοκρασία από 2-4οC ανάλογα σε τι ποσοστό εκτεθειμένης επιφάνειας θα χρησιμοποιηθούν. Περιέχουν ειδικά πιγμέντα που παρουσιάζουν μεγάλη ανακλαστικότητα. Η ρητίνη-φορέας είναι συνήθως ακρυλική ομοπολυμερής ή συμπολυμερής.
Υπάρχουν αρκετά ψυχρά χρώματα που βασίζονται σε διάφορες τεχνολογίες.

Πρόσφατα έχουν αναπτυχθεί και ψυχρά χρώματα – όπως το δικό μας Bioni Perform – που βασίζονται στη νανοτεχνολογία.
Τα ψυχρά χρώματα είναι χρώματα που ενσωματώνουν πολύ προχωρημένο know-how και γενικά έχουν μια σχετικά υψηλή τιμή.

Τα ψυχρά χρώματα (cool paints) πρέπει να έχουν:
 
- και υψηλή ανακλαστικότητα στην ηλιακή ακτινοβολία (solar reflectance), να ανακλούν δηλαδή μεγάλο μέρος της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας - αλλά και υψηλό συντελεστή εκπομπής υπέρυθρης ακτινοβολίας, με απλά λόγια δηλαδή να μπορούν να αποβάλλουν ένα μεγάλο μέρος της θερμότητας που έχουν ήδη απορροφήσει.

Ο δείκτης ανακλαστικότητας στην ηλιακή ακτινοβολία (solar reflectance index) που αποτελεί έναν συγκερασμό των δύο ανωτέρω παραμέτρων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν υψηλός, για να είναι πιο αποτελεσματικά τα ψυχρά χρώματα.
Όπως είναι φυσικό, όλοι οι ανωτέρω δείκτες έχουν να κάνουν σχέση με την απόχρωση του ψυχρού χρώματος.
Έτσι, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε ψυχρά χρώματα με πιο ανοιχτές αποχρώσεις. Τα ψυχρά χρώματα μας δίνουν την πολυτέλεια να χρησιμοποιήσουμε – για λόγους αισθητικής – και πιο σκούρες αποχρώσεις μιας και ο δείκτης ανακλαστικότητάς τους είναι μεγαλύτερος από τα κοινά χρώματα της ίδιας απόχρωσης. Όσοι έχουν ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση και δεν ενδιαφέρονται μόνο για τα του οίκου τους, θα ικανοποιηθούν με το γεγονός ότι τα ψυχρά χρώματα συμβάλλουν αποφασιστικά στην άμβλυνση των φαινομένων της αστικής θερμικής νησίδας. Αστικές θερμικές νησίδες λέμε τις περιοχές μιας πόλης στις οποίες οι θερμοκρασίες είναι διακριτά υψηλότερες από αυτές τις περιβάλλουσας ημιαστικής περιοχής.

Ψυχρά χρώματα: Ορισμένα πλεονεκτήματα
 
Γιατί όμως να μπούμε στα έξοδα για να βάψουμε με ψυχρά χρώματα;
 
Α. Πρώτα απ’ όλα οι διαφορές κόστους σε σχέση με τα συμβατικά χρώματα δεν είναι τόσο μεγάλες. Όταν βάφει κανείς το σπίτι του, το κόστος του χρώματος αποτελεί ένα μικρό μόνο κλάσμα του συνολικού κόστους. Το μεγάλο κόστος είναι πάντα τα εργατικά, σκαλωσιές κλπ.

Β. Εξασφαλίζουμε μια καλύτερη θερμική άνεση κατά τους θερινούς μήνες. Η διαφορά είναι τόσο μεγαλύτερη όσο πιο ανεπαρκής είναι η υφιστάμενη θερμομόνωση.

Γ. Μειώνουμε τις δαπάνες για τον κλιματισμό και φυσικά αυξάνεται και η λειτουργική ζωή των συστημάτων κλιματισμού.

Δ. Βελτιώνεται η επάρκεια της συμβατικής θερμομόνωσης δεδομένου ότι στις υψηλές θερμοκρασίες αυξάνεται η θερμική αγωγιμότητα των θερμομονωτικών υλικών.

Ε. Αμβλύνονται τα φαινόμενα της αστικής θερμικής νησίδας, εκπέμπονται λιγότερα αέρια θερμοκηπίου και ο αέρας είναι κάπως καθαρότερος.

Οι λόγοι αυτοί είναι αρκετοί για να επιδοτούνται τα ψυχρά χρώματα από το κράτος.

ΨΥΧΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ: ΤΟ BIONI PERFORM

Το Bioni Perform είναι το ψυχρό χρώμα που ανήκει στην γκάμα μας. Είναι προϊόν της γερμανικής
Bioni (www.bioni.de). Το Bioni Perform είναι ένα πολυσύνθετο, πολυσχιδές προϊόν προστασίας τοίχων και προσόψεων των κτιρίων.
1. Πρώτα απ’ όλα έχει δείκτη ανακλαστικότητας (SRI) μεγαλύτερο από 85% για τη λευκή απόχρωση. Βασίζεται στην τεχνολογία των κοίλων σφαιρών από γυαλί.
2. Είναι ελαστομερές και γεφυρώνει τις ρωγμές του υποστρώματος.
3. Θεωρείται 100% στεγανό και προστατεύει το υπόστρωμα από τις βλαπτικές επιδράσεις του νερού.
4. Βασίζεται στη νανοτεχνολογία. Εκατομμύρια από νανοσωματίδια αργύρου αποτρέπουν τη δημιουργία μυκήτων, αλγών και λειχήνων και δίνουν στο Bioni Perform μια καθαρή επιφάνεια για όλη τη λειτουργική του ζωή.
5. Το Bioni Perfom έχει εξαιρετικές δομοφυσικές ιδιότητες. Παρά την εξαιρετικά στεγανή μεμβράνη του είναι πλήρως ατμοδιαπερατό κι έτσι δεν υπάρχουν εγκλωβισμοί υδρατμών, κρυφές συμπυκνώσεις, αποκολλήσεις κλπ.
6. Επειδή δεν έχει πλαστικοποιητές, δεν συγκρατεί τους ρύπους οι οποίοι μένουν επισφαλώς κολλημένοι επάνω του μέχρις ότου ξεπλυθούν με την πρώτη βροχή.
7. Παρουσιάζει εξαιρετική αντίσταση στις υπεριώδεις και σε κάθε είδους φωτοχημική γήρανση.  
Η λειτουργική ζωή του είναι πολύ μεγάλη, μπορεί και ξεπερνά τα 10 χρόνια.

Το Bioni Perform διατίθεται σε λευκή απόχρωση σε δοχεία των 10lit.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ψυχρά χρώματα μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM