Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2010

Θερμομόνωση ταράτσας: Οικονομικές λύσεις


Με τα οικογενειακά budgets να είναι σφιχτά όσο ποτέ άλλοτε, την ψυχολογία στο ναδίρ, και ένα φθινόπωρο μπροστά μας που τρομάζει τους πάντες, θα πρέπει όλοι να δείξουμε πνεύμα προσαρμοστικότητας και δημιουργικότητας. Όσον αφορά λοιπόν σε μονώσεις/στεγανοποιήσεις ταρατσών θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες κατευθύνσεις για οικονομικές λύσεις.
Παλιότερα περνούσαν τα δώματα/ταράτσες με ασβέστη. Αγόραζαν υδράσβεστο σε σκόνη, την ανακάτευαν με νερό και μετά περνούσαν ένα παχύ στρώμα που τους έβγαζε το καλοκαίρι μια χαρά. Τον επόμενο χρόνο μία από τα ίδια. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούσαν/ποιούν απλά λευκά χρώματα που επίσης τους βγάζουν μια – δυο σεζόν. Τέλος, άλλοι χρησιμοποιούν το ασφαλταλουμίνιο που στην ουσία είναι μια ανακλαστική βαφή με πιγμέντα αλουμινίου.

Η λογική είναι πάντα η ίδια: Βάζουμε ένα υλικό ανοικτής απόχρωσης που αντανακλά σε υψηλό βαθμό την ηλιακή ακτινοβολία.
Οι αποχρώσεις με την καλύτερη συμπεριφορά είναι το λευκό και το ασημί.

Προσέξτε!

- Υπάρχουν χρώματα που αντέχουν για περισσότερο χρόνο όπως π.χ. ψυχρά χρώματα (cool paints) ή ελαστομερή χρώματα αλουμινίου (Cural). Αυτά όμως στοιχίζουν πολύ περισσότερο (6-8 €/m2).
- Εάν τα ανακλαστικά υλικά καλυφθούν με σκόνη, χάνουν σχεδόν όλη την ανακλαστική τους ικανότητα. Χρειάζονται πλύσιμο με νερό για να φύγουν οι σκόνες/βρωμιές και να επαναλειτουργήσουν.
- Εάν υπάρχει μαύρο υλικό (ασφαλτικό) στην ταράτσα, αποφύγετε να περάσετε οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα ασφαλταλουμίνιο.
- Τα ασφαλτόπανα με αλουμίνιο κάνουν καλή ανακλαστική δουλειά και παρέχουν ταυτόχρονα αξιόπιστη στεγανοποίηση. Κοστίζουν όμως ακριβά: 13 – 18 €/m2.
- Όλα αυτά τα υλικά είναι αποτελεσματικά μόνο για το καλοκαίρι. Εάν έχετε πρόβλημα με το κρύο τον χειμώνα, δεν πρόκειται να σας βοηθήσουν. Εκεί θα χρειασθείτε την κλασσική, συμβατική θερμομόνωση.
Υπάρχει πάντα η περίπτωση να κάνετε αυτή την κλασσική μόνωση με δικές σας δυνάμεις.
Στην περίπτωση αυτή θα αγοράσετε εξηλασμένη πολυστερίνη τύπου δώματος σε πάχος 5 εκ. Θα τοποθετήσετε τις πλάκες χωρίς κόλλες κλπ., με απλή παράθεση. Οι πατούρες ή το αρσενικό – θηλυκό που έχουν τα άκρα των πλακών βοηθάνε στην αποφυγή των θερμογεφυρών. Σαν βάρος πάνω από τα θερμομονωτικά μπορείτε να βάλετε ταρατσόπλακες που θα αγοράσετε από την ίδια μάνδρα οικοδομικών υλικών. Το βάρος είναι απαραίτητο για να μην παρασύρονται οι θερμομονωτικές πλάκες από νερό ή αέρα, για την βατότητα και βέβαια σαν προστασία από τον ήλιο.

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στο θέμα αυτό αλλά και περισσότερες ιδέες μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154.
 
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM