Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010

Υγρασία σε τοίχο/ταβάνι: Τι να κάνετε;
Αν διαπιστώσετε υγρασία σε τοίχο ή ταβάνι, η σειρά των ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσετε είναι η εξής:
 
1. Πρώτα απ’ όλα βεβαιωθείτε αν πρόκειται για υγρασία που διεισδύει από έξω ή υγρασία που προήλθε από εσωτερικούς λόγους: συμπυκνώσεις, διαρροές υδραυλικών δικτύων κλπ.
2. Αν πρόκειται για βλάβη υδραυλικού δικτύου, το πρόβλημα είναι συνήθως μεγάλο και εντοπισμένο και θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σ’ έναν υδραυλικό.
3. Αν το πρόβλημα είναι κυρίως η ανάπτυξη μούχλας, τότε το φαινόμενο είναι εσωτερικό. Προέρχεται από συμπυκνώσεις εσωτερικών υδρατμών πάνω σε αμόνωτους τοίχους και ταβάνια.

Για να ελέγξετε ή να απαλλαγείτε από το πρόβλημα αυτό, θα χρειασθεί να κάνετε κάποιες ή όλες μαζί τις παρακάτω ενέργειες:
 
- έλεγχο/μείωση της παραγωγής υδρατμών μέσα στο σπίτι
- καλύτερο αερισμό
- καλύτερη θέρμανση
- θερμομονωτικές επεμβάσεις.

Σας συνιστώ να διαβάσετε τις αναρτήσεις που σχετίζονται με τη μούχλα.
 
4. Αν τα συμπτώματα είναι υγροί λεκέδες, κιτρινίλες, άλατα, ξεφλουδισμένα χρώματα κλπ., τότε το πρόβλημα προέρχεται από έξω. Πρέπει να βρείτε την πηγή εισόδου του νερού και να την στεγανοποιήσετε. Δεν έχει νόημα να καλύψετε προσωρινά το πρόβλημα. Θα εμφανισθεί σε λίγες μέρες/εβδομάδες. Οι πηγές εσόδου του νερού συνήθως είναι αρμοί ή ρωγμές, σημεία φθοράς και σημεία συνάντησης διαφορετικών υλικών.
Αν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα μόνοι σας, ζητήστε τη συνδρομή ενός ειδικού.

Για απορίες πάνω σε θέματα υγρασίας στο σπίτι μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154.
 
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM

1 σχόλια:

lapis lazuli είπε...

Καλη σας μέρα.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι αρκετά σοβαρό.Στο σπίτι όπου κατοικώ ο χώρος του μπάνιου,ο οποίος αρχικά ήταν εξωτερικά του σπιτιού και πλέον έχει γίνει ένας με το σπίτι, αντιμετωπίζει μεγάλο θέμα υγρασίας σε βαθμό που αρχίζουν οι τοίχοι να βγάζουν μούχλα.
Μια απλή περιγραφή της κατασκευής του μπάνιου είναι πως χτιστηκε σιγουρα με ένα τούβλο,χωρίς μονωτικό υλικό και ως ταβάνι εχει τοποθετηθεί μια πλάκα που δεν γνωριζω να ονοματήσω το υλικό απο το οποίο ειναι φτιαγμένη αλλα θυμίζει σκληρό πλαστικό ημιδιάφανο που το διαπερνάει το φως της ημέρας.Το συγκεκριμένο "ταβάνι" λοιπόν γεμίζει σταγόνες νερού και γενικότερα υγρένονται τα πάντα στο χώρο.Να συμπληρώσω πως δεν υπάρχει παράθυρο,μόνο μηχάνημα εξαερισμού.
Θα επιθυμούσα να με βοηθήσετε να λύσω αυτό το πρόβλημα με όσο πιο φτηνές λύσεις γίνεται.

Ευχαριστώ