Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Αδιαβροχοποίηση υλικών πρόσοψης: πέτρας – εμφανών τούβλων κλπ..

΄
Η αδιαβροχοποίηση προσόψεων από πέτρα (διάφορα είδη) ή εμφανή τούβλα (μασίφ ή επενδύσεις) είναι μάλλον απαραίτητη, διότι:

1. Προστατεύει τα υλικά από την παγοπληξία. Για παράδειγμα, όλοι οι εύθρυπτοι σοβάδες που “διακοσμούν” τις προσόψεις των οικοδομών προέρχονται κυρίως από την παγοπληξία.

2. Προστατεύει από τους αντιαισθητικούς λεκέδες από άλατα (εξανθήσεις και κρυπτοεξανθήσεις) που δημιουργούνται από τη μεταφορά αλάτων μέσω του νερού είτε από τη γη είτε από τα ίδια τα υλικά.

3. Προστατεύει από την εναπόθεση βιολογικών ρύπων όπως είναι π.χ. τα άλγη και οι λειχήνες. Οι βιολογικοί αυτοί ρύποι όχι μόνο απομειώνουν την αισθητική αλλά και καταστρέφουν τα πορώδη υλικά με τις εκκρίσεις τους. Τα περισσότερα αδιαβροχοποιητικά προϊόντα περιέχουν αντιμυκητιακούς παράγοντες.

4. Επιτρέπει στις επιφάνειες να μένουν καθαρές και πολλές φορές τις καθιστά αυτοκαθαριζόμενες.
Προσέξτε όμως!
 
Πρέπει να συζητήσετε με τον προμηθευτή του αδιαβροχοποιητικού υλικού αν το συγκεκριμένο υλικό είναι κατάλληλο για την πέτρα που έχετε. Πολλοί παραγωγοί επενδύσεων από πέτρα συνιστούν να μην χρησιμοποιείται στα υλικά τους κανένα απολύτως διαφανές, εμποτιστικό υλικό προστασίας. Καλό θα είναι λοιπόν πρώτα να συζητήσετε το θέμα με τον προμηθευτή των υλικών επένδυσης και σε δεύτερη φάση με τον προμηθευτή των υλικών αδιαβροχοποίησης.
Αυτά εάν δράτε προληπτικά.
Αν δράτε θεραπευτικά, το μείζον πρόβλημα είναι να εντοπίσετε την πηγή του προβλήματος. Σαν απλό παράδειγμα, τα προβλήματα ανιούσας υγρασίας δεν λύνονται με αδιαβροχοποίηση. Εξυπακούεται ότι τα αδιαβροχοποιητικά υλικά θα πρέπει να αναπνέουν και να μην σχηματίζουν φιλμ. Αν σχηματίζουν φιλμ, τότε πολύ σύντομα θα καταστραφούν από τον ήλιο.
Αν υπάρχει περίπτωση οι αδιαβροχοποιημένες επιφάνειες να βαφούν στο μέλλον, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε υλικό που θα επιδέχεται βαφής. Ακολουθήστε ευλαβικά τις οδηγίες του προμηθευτή.
Καλή ετοιμασία/καθαρισμός και επιμελημένη εφαρμογή στις καταναλώσεις και στρώσεις που υποδεικνύονται.

Για την επιλογή του κατάλληλου υλικού αδιαβροχοποίησης εμφανών τούβλων και άλλων πορωδών υλικών επένδυσης τηλεφωνήστε στο 2310 402154.
 
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM