Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Πρασινάδες/βρύα/λειχήνες σε εξωτερικούς χώρους: Πώς καθαρίζονται;;






Οι πρασινάδες που αναπτύσσονται στις εξωτερικές κάθετες και οριζόντιες επιφάνειες από πορώδη υλικά οφείλονται στην ανάπτυξη διαφόρων κατώτερων φυτικών μορφών ζωής όπως είναι τα άλγη, τα βρύα, οι λειχήνες κλπ. Εάν αφεθεί αυτή η βιολογική ρύπανση να δρα ελεύθερα, σιγά – σιγά τα υλικά αποδομούνται / καταστρέφονται ολοσχερώς. Πρόκειται για μια αργή αλλά σταθερή διαδικασία.

Η καταστρεπτική αυτή δράση οφείλεται:

- στον διαβρωτικό ρόλο των ριζιδίων των φυτικών μικροοργανισμών

- στην παγίδευση σκόνης και βρωμιάς

- στη συγκράτηση του νερού κλπ.

Μερικές φορές η απρόσκλητη αυτή πρασινάδα φαίνεται να εντάσσεται αρμονικά στο σκηνικό της φύσης. Μη γελιέστε όμως! Αποτελεί μεγάλη εν δυνάμει απειλή υποβάθμισης του σπιτιού σας.

Τι να κάνετε

Ψεκάστε όλα τα πρασινισμένα δομικά υλικά με Miosin ή, ακόμη καλύτερα, με Bioni Clean. Αφήστε τα να δράσουν για μερικές ώρες και μετά καθαρίστε.

Τα υλικά αυτά:

- σκοτώνουν τους παρασιτικούς φυτικούς μικροοργανισμούς  

- προστατεύουν από τον παγετό  

- εξυγιαίνουν τα δομικά υλικά.
 
Για μακρόχρονη προστασία προστατέψτε κατόπιν τις καθαρές δομικές επιφάνειες με μια στρώση από ένα μυκητοστατικό, διαφανές, υδαταπωθητικό όπως το Aquastone.

 Τα υλικά αυτά κλείνουν το πορώδες, αδιαβροχοποιούν τα υλικά και τα προστατεύουν από το νερό και την ανάπτυξη των μυκήτων.

Δεν δημιουργούν φιλμ, αναπνέουν και δίνουν επιφάνειες που καθαρίζονται εύκολα μιας και όλοι οι ρύποι προσφύονται επιπόλαια.

Για οδηγίες και συμβουλές σχετικές με την αντιμετώπιση της εξωτερικής βιολογικής ρύπανσης μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154.
 
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM




Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Μούχλα: Πώς να την καθαρίσω οριστικά;



Διαβάστε επίσης:
«ΜΟΥΧΛΑ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ (ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ)»

Παρ’ όλες τις συμβουλές που υπάρχουν στο παραπάνω link, η μούχλα «κτυπά» πολλές φορές στα ελληνικά σπίτια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα για την αποτροπή της εμφάνισής της.  
Πρώτα απ’ όλα όμως θα πρέπει να προηγηθεί ο ριζικός καθαρισμός της.

Γιατί να μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη για τον καθαρισμό της μούχλας
 
Η χλωρίνη είναι διαβρωτική, επικίνδυνη και εκλύει ατμούς. Το να χρησιμοποιηθεί σε μη πορώδεις επιφάνειες όπως τα εφυαλωμένα πλακάκια, πάει κι έρχεται. Αλλά σε μη πορώδεις επιφάνειες όπως βαμμένους τοίχους, ξύλο κλπ. δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για κανένα λόγο.
Χρησιμοποιήστε τα ειδικά σκευάσματα που προορίζονται αποκλειστικά για τον καθαρισμό της μούχλας από οικοδομικές επιφάνειες.

Οι προτάσεις μας για τον καθαρισμό της μούχλας.
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πριν από οποιαδήποτε μεταχείριση οι επιφάνειες θα πρέπει να καθαρισθούν από οποιαδήποτε βρωμιά. Αν υπάρχει παχύ στρώμα μούχλας, θα πρέπει να απομακρυνθεί μηχανικά.

1. BIONI CLEAN:
Γερμανικό προϊόν που βασίζεται στο υπεροξείδιο του υδρογόνου και σε νανομόρια αργύρου. Η τελευταία λέξη της επιστήμης, προϊόν της γερμανικής Bioni. Απόλυτα ασφαλές για τους ανθρώπους. Καθαρίζει τη μούχλα από τη ρίζα της.

2. ANTIMOUSSE:
Γαλλικό προϊόν που βασίζεται στο χλωριούχο βενζαλκάνιο. Πολύ αποτελεσματικό προϊόν και φθηνότερο από το Bioni Clean.
Αν όμως έπρεπε να διαλέξω κάτι για το σπίτι μου, θα διάλεγα το Bioni Clean. Είμαι των οριστικών λύσεων.

Το ότι η επιφάνεια καθάρισε από μούχλα δεν σημαίνει ότι η μούχλα δεν θα εμφανισθεί ξανά. Μπορεί να κάνει αρκετούς μήνες, αλλά θα εμφανισθεί. Για μια πιο μόνιμη λύση υπάρχουν τα αντιμουχλικά χρώματα όπως το Bioni Clean, ή τα αντισυμπυκνωτικά χρώματα όπως το Anticondensation. Η μονιμότερη δε λύση είναι η θερμομόνωση που θα αποτρέπει πλήρως τα φαινόμενα της συμπύκνωσης και της μούχλας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα ειδικά χρώματα αντιμετώπισης της μούχλας θα βρείτε εδώ:

«ΑΛΛΕΡΓΙΑ/ΑΣΘΜΑ/ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ; ΧΡΩΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ;»
κι εδώ:
«ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΟ, ΑΝΤΙΣΥΜΠΥΚΝΩΤΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ».

Για απορίες κι ερωτήσεις πάνω στον καθαρισμό μούχλας μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Απορροφητές υγρασίας: Τι είναι, πώς λειτουργούν και πότε κάνουν δουλειά


Διαβάστε επίσης:

Μούχλα: Πώς να την αποφύγετε



Γιατί χρησιμοποιούνται οι απορροφητές /συλλέκτες υγρασίας;

Οι απορροφητές υγρασίας χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τη σχετική υγρασία κλειστών χώρων που γενικά δεν αερίζονται καλά. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες συμπύκνωσης υδρατμών και δημιουργίας μούχλας. Μειώνονται επίσης οι πιθανότητες για δυσάρεστες μυρωδιές, διαβρώσεις, σήψεις κλπ.

Πώς λειτουργούν οι απορροφητές υγρασίας;

Ο μηχανισμός δράσης των περισσοτέρων είναι απλός. Βασίζεται στα υγροσκοπικά άλατα που περιέχει και τα οποία έχουν την τάση να απορροφούν υγρασία από το περιβάλλον και να τη μετατρέπουν σε νερό μέσα από μια διαδικασία ενσωμάτωσής τους με τα άλατα. Σε σχετικές υγρασίες μικρότερες του 55% οι απορροφητές υγρασίας αναστέλλουν τη δράση τους.

Πότε είναι ενοχλητική η εσωτερική σχετική υγρασία;

Πολλά άτομα μεγάλης ηλικίας έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στις υψηλές υγρασίες. Τους κάνουν να νιώθουν άβολα, μη άνετα. Τους ταλαιπωρούν. Κατά μέσο όρο μια υγρασία μεγαλύτερη του 60% θα μπορούσε να θεωρηθεί υψηλή.

Εκτός βέβαια από τους ανθρώπους υποφέρουν και τα σπίτια γιατί η υψηλή εσωτερική υγρασία δημιουργεί προϋποθέσεις συμπύκνωσης και ανάπτυξης μούχλας

Τι μέγεθος απορροφητή υγρασίας να επιλέξω;

Εξαρτάται από το μέγεθος του χώρου. Για παράδειγμα, οι απορροφητές υγρασίας με ανταλλακτικά του 450gr είναι κατάλληλοι για ένα μέσο δωμάτιο 3x4m. Αν το δωμάτιο είναι μεγαλύτερο μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι και αναλογικά με το χώρο.
Για μικρότερους χώρους όπως ντουλάπες,ντουλάπια,αποθήκες,πατάρια κλπ υπάρχουν πιο εξειδικευμένοι απορροφητές όπως οι Pingi Dryscents που είναι κρεμαστοί,αρωματικοί και βολεύουν για τις ντουλάπες και  τα επαναχρησιμοποιούμενα σακουλάκια Pingi LV σε διάφορα μεγέθη - βλέπε φωτογραφία.

Υπάρχουν ασφαλή και λιγότερο ασφαλή άλατα;

Γενικώς τα άλατα που χρησιμοποιούνται στους απορροφητές υγρασίας είναι ασφαλή. Δεν είναι όμως όλα τα άλατα ίδια. Για παράδειγμα, τα άλατα του χλωριούχου μαγνησίου είναι πιο ασφαλή από τα άλατα του χλωριούχου ασβεστίου, γιατί δεν ερεθίζουν καθόλου το δέρμα. Επιπρόσθετα τα άλατα που προορίζονται μόνο για φαρμακευτική χρήση είναι πιο ασφαλή από αυτά που χρησιμοποιούνται για δουλειές όπως προφύλαξη εμπορευμάτων.

Μυρίζουν οι απορροφητές / συλλέκτες υγρασίας;

Γενικά όχι. Δεν προκαλούν κανένα είδος ενόχλησης μέσω οσμής. Ορισμένες εταιρείες κυκλοφορούν απορροφητές υγρασίας με αποσμητικές ιδιότητες προσπαθώντας να συνδυάσουν δύο προϊόντα σε ένα.

Πόσο διαρκούν οι απορροφητές υγρασίας;

Οι περισσότεροι δίνουν μια ζωή λειτουργίας 3 μηνών, αλλά προφανώς αυτό εξαρτάται από τα επίπεδα υγρασίας. Τυχαίνουν περιπτώσεις που η διάρκεια δράσης ήταν λιγότερη από μήνα. Είναι δύσκολο να το πεις, γιατί κάθε περίπτωση είναι πάντα διαφορετική από την άλλη.

Σε ποια μέρη χρησιμοποιούνται οι απορροφητές υγρασίας;

Σε όλα τα μέρη όπου η υψηλή σχετική υγρασία θα μπορούσε να βλάψει την υγεία μας ή και ευαίσθητα αντικείμενα από χαρτί, ύφασμα, δέρμα κλπ. Τυπικοί χώροι χρήσης των απορροφητών υγρασίας είναι:
 κελάρια - αποθήκες - πατάρια - υπόγεια δωμάτια - σκάφη/τροχόσπιτα - ντουλάπες/ντουλάπια - κουζίνες-μπάνια.

Πόσο ακριβοί είναι οι απορροφητές / συλλέκτες υγρασίας;

Υπάρχει μεγάλη διασπορά τιμών αλλά για ένα προϊόν που εξυπηρετεί ένα συνηθισμένο δωμάτιο η τιμή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 6-7 Euro ενώ για τα ανταλλακτικά του τα 2,5-3 Euro. Οι αρωματικοί απορροφητές για ντουλάπες κυμαίνονται γύρω στα 5Euro  και οι επαναχρησιμοποιούμενοι κοντά στα 10 Euro

Υπάρχουν ανταλλακτικά για τους απορροφητές υγρασίας;

Συνήθως υπάρχουν ανταλλακτικά και συμφέρουν όταν αγοράζονται σε οικονομικές συσκευασίες των 2-4 τεμαχίων.

Αξίζουν τον κόπο οι απορροφητές υγρασίας; Μήπως είναι πεταμένα λεφτά;

Ναι και όχι! Εξαρτάται από την περίπτωση.


Αν λοιπόν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα τροποποιώντας κάποιες ενέργειες της καθημερινής μας ρουτίνας ( π.χ. μείωση παραγωγής υδρατμών) ή αν μπορούμε να το κάνουμε αερίζοντας τον χώρο, οι απορροφητές υγρασίας ίσως είναι περιττοί. Αν αυτά δεν είναι εφικτά, τότε οι απορροφητές υγρασίας ίσως είναι μια αναγκαιότητα.

Τι άλλο να προσέξουμε σε σχέση με την υγρασία;

Να φροντίσετε ώστε να μην υπάρχει εισροή υγρασίας ή διαρροές από σωληνώσεις. Στις περιπτώσεις αυτές ένας απορροφητής υγρασίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πίθος των Δαναΐδων.

Απορροφητές / συλλέκτες υγρασίας ή αφυγραντήρες/αφυγραντές;

Ανάλογα με την περίπτωση. Γενικά η χρήση των απορροφητών υγρασίας είναι πιο εύκολη, βολική, πιο στοχευμένη και πιο οικονομική για απλές περιπτώσεις και μικρότερους χώρους.

Μπορεί ένας απορροφητής υγρασίας να σταματήσει τις μυρωδιές από νοτισμένα έπιπλα;

Δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση για κάτι τέτοιο ή παρόμοιες καταστάσεις. Μια πολυθρόνα ή ένας καναπές που έχουν πιάσει κρυφή μούχλα δεν σώζονται με απορροφητές υγρασίας.

 Όταν το δοχείο του απορροφητή υγρασίας γεμίσει, μπορείτε να το πετάξετε στο νεροχύτη ή στην τουαλέτα, αν δεν έχετε σηπτικό βόθρο.

Απορροφητές υγρασίας της MACON

Ενημερωθείτε για τη γκάμα μας και τις τιμές μας

εδώ



Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω άρθρα:

Συλλέκτες υγρασίας κατά της μούχλας και των δυσάρεστων οσμών



Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στους χημικούς απορροφητές /συλλέκτες υγρασίας μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 428900.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM




Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Μούχλα: Πώς να την αποφύγετε (το πλήρες άρθρο)







Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε σχετικά με τη μούχλα στο σπίτι -μπάνια, τοίχους,ταβάνια,κουζίνες,ντουλάπες κλπ -, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154.

Διαβάστε επίσης:



Η μούχλα στο σπίτι: Αντιμετώπιση– καθαρισμός – θεραπεία




Η μούχλα είναι μύκητες που είναι πανταχού παρόντες - τοίχους,ταβάνια,μπάνια,κουζίνες - και τα πάντα πληρούντες και πολύ θα θέλατε να τους αποφύγετε δια παντός. Δεν είναι η μούχλα αυτή καθαυτή που δημιουργεί προβλήματα, αλλά η υψηλή - πέραν ενός ορίου – συγκέντρωσή της.
 
Συμβιώνουμε με τη μούχλα πολλές χιλιάδες χρόνια και θα ζούμε μαζί της για μερικές ακόμη δεκαετίες. Το θέμα μας είναι πώς να μην επιτρέψουμε στη μούχλα να δημιουργήσει υψηλές συγκεντρώσεις.

Το κλειδί για τη λύση των προβλημάτων της μούχλας βρίσκεται στην υγρασία. Εάν ελέγξουμε την υγρασία, ελέγχουμε και τη μούχλα.
Άλλωστε η υγρασία είναι στην ουσία η μόνη παράμετρος η σχετική με τη μούχλα που μπορούμε να ελέγξουμε με σχετική ευχέρεια.

Οι άλλες παράμετροι δεν ελέγχονται εύκολα:

- και τροφή μπόλικη για τη μούχλα υπάρχει μέσα στα σπίτια μας υπό της μορφή οργανικής ύλης - αλλά και οι βέλτιστες θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 21οC και 30οC.
Θα έχετε παρατηρήσει στην καθημερινότητά σας φαινόμενα όπως π.χ.:
- αν βάλετε μια πετσέτα που δεν έχει στεγνώσει καλά στο συρτάρι σας, θα μουχλιάσει - αν αργήσετε να απλώσετε τα πλυμένα σας ρούχα ξεχνώντας τα μέσα στο πλυντήριο ή στον κουβά, όταν στεγνώσουν, θα έχουν μια δυσάρεστη μυρωδιά μούχλας - λεκέδες μούχλας στις γωνίες του σπιτιού σας.

Η μούχλα λοιπόν είναι στενά συνδεδεμένη με την υγρασία.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ
 
1. Πρώτα απ’ όλα μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητά της μέσα στο σπίτι με μέτρα όπως:
- Αλλαγή αρκετών συνηθειών του lifestyle μας που οδηγούν στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων υδρατμών (π.χ. στέγνωμα ρούχων μέσα στο σπίτι). - Στεγανοποιήσεις όπου χρειάζονται - Επισκευές των υδραυλικών δικτύων όπου χρειάζονται.

2. Μπορούμε να «διαλύσουμε» την υγρασία, να μειώσουμε δηλαδή την εσωτερική σχετική υγρασία εισάγοντας στο σπίτι μας απολύτως ξηρότερο εξωτερικό αέρα: αερισμός.

3. Και τρίτον, μπορούμε να αποτρέψουμε τη συμπύκνωση των υδρατμών – τη μετατροπή τους δηλαδή στην υγρή τους φάση=νερό – είτε θερμομονώνοντας καλύτερα τα σπίτια μας ή θερμαίνοντάς τα επαρκώς έτσι ώστε οι επικίνδυνες επιφάνειες να μένουν πάνω από τη θερμοκρασία δρόσου.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε σχετικά με τη μούχλα στο σπίτι -μπάνια, τοίχους,ταβάνια,κουζίνες,ντουλάπες κλπ -, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ

Η εσωτερική υγρασία δημιουργείται κυρίως από την

  παραγωγή υδρατμών

που προέρχεται από την άσκηση των καθημερινών ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες που δημιουργούν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση της εσωτερικής υγρασίας είναι:

1. Η πυκνότητα οίκησης.

Όσο λιγότερα m2 αντιστοιχούν σε κάθε ένοικο, τόσο μεγαλύτερη η εσωτερική σχετική υγρασία. Ένα όριο που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα είναι το 25m2/ένοικο.

2. Το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι.

Μια συνήθεια που πρέπει να καταργηθεί εάν διαπιστωθεί πρόβλημα συμπυκνώσεων και μούχλας.

3. Το μαγείρεμα και ιδιαίτερα όταν δεν δουλεύει ο απορροφητήρας. Αποφεύγετε να μαγειρεύετε με ακάλυπτες κατσαρόλες.

4. Το μπάνιο ή το ντουζ.

Αφού τελειώσετε το μπάνιο ή το ντουζ σας, ανοίξτε παράθυρα ή εξαερίστε μηχανικά. Κρατάτε κλειστή την πόρτα του μπάνιου, έτσι ώστε οι υδρατμοί να μην διαχέονται στο υπόλοιπο σπίτι. Μηχανικό ή φυσικό εξαερισμό χρειάζεται και η κουζίνα.

5. Τα ακάλυπτα ενυδρεία και τα ακάλυπτα ντεπόζιτα τροφοδοτούν το περιβάλλον με πολλούς υδρατμούς.

6. Τα πολλά φυτά επίσης.

7. Πολύ επιβαρυντικά είναι τα θερμαντικά σώματα που λειτουργούν με κηροζίνη ή υγραέριο.

8. Επίσης, εάν έχετε στεγνωτήριο ρούχων, θα πρέπει να εξαερίζεται προς τα έξω.

Προσέξτε επίσης:

- τυχόν διαρροές από τα υδραυλικά δίκτυα
- συμπυκνώσεις πάνω σε σωλήνες κρύου νερού
- τις εισροές νερού μέσω ασυνεχειών του περιβλήματος του κτιρίου (υπόγεια – τοίχοι – ταράτσες).

Εάν μένετε σε μεζονέτα με υπόγειο χώρο, θα έχετε μια διαρκή τροφοδοσία των υπόλοιπων χώρων με υγρασία και ίσως πρέπει να σκεφθείτε την απομόνωση του υπόγειου χώρου. Επίσης, αν ζείτε σε υπόγειο, τότε πολλές φορές ο αγώνας ελέγχου της εσωτερικής υγρασίας είναι μάταιος.


Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε σχετικά με τη μούχλα στο σπίτι -μπάνια, τοίχους,ταβάνια,κουζίνες,ντουλάπες κλπ -, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154.

Ο αερισμός ή εξαερισμός

είναι ένα από τα μέτρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποτροπή των φαινομένων συμπύκνωσης και κατ’ επέκταση της δημιουργίας μούχλας.

Με τον αερισμό φέρνουμε μέσα στο σπίτι απολύτως ξηρότερο αέρα, ο οποίος θερμαίνεται στη θερμοκρασία δωματίου και απορροφάει υδρατμούς από το εσωτερικό περιβάλλον. Παράλληλα απόλυτα υγρότερος εσωτερικός αέρας διώχνεται προς τα έξω.

Ο καλύτερος τρόπος για να αερίζουμε είναι να ανοίγουμε για λίγα λεπτά τα κουφώματα σε αντικρυστά μέρη του σπιτιού και να ανανεώνουμε πλήρως τον εσωτερικό αέρα.
Μια άλλη πρακτική λιγότερο αποτελεσματική είναι να αφήνουμε 1-2 κουφώματα ανοικτά για λίγα χιλιοστά ή εκατοστά.

Σε μεζονέτες εκτός από τον τρόπο αυτό αερισμού μπορεί να λειτουργήσει το φαινόμενο της καμινάδας όπου κρύος αέρας μπαίνει στο σπίτι από τα κουφώματα του χαμηλότερου ορόφου και ζεστός αέρας βγαίνει από τα κουφώματα υψηλότερων ορόφων.

Τα σπίτια στην εποχή μας – υπακούοντας και στις σύγχρονες επιταγές για ενεργειακή επάρκεια – κατασκευάζονται πιο σφραγισμένα απ’ ό,τι παλιότερα.

Τα παλιά σπίτια έμπαζαν από διάφορες χαραμάδες και ο ανεξέλεγκτος αυτός φυσικός εξαερισμός βοηθούσε στην αποτροπή συμπυκνώσεων και των φαινομένων της μούχλας.

Βέβαια το μειονέκτημα είναι ότι ανεξέλεγκτος αερισμός σημαίνει ότι θα μπουν μέσα στο σπίτι καυσαέρια, οσμές, θόρυβος και βέβαια θα υπάρχει και το ενεργειακό κόστος.

Το ενεργειακό κόστος είναι που αποτρέπει τον ελεγχόμενο φυσικό εξαερισμό σε πολλά σπίτια σε μια προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας.

Αυτό όμως φέρνει συμπυκνώσεις και μούχλα, μια μούχλα που εγώ την αποκαλώ «η μούχλα των φτωχών».
Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να υπάρχει κάποια ισορροπία στο φυσικό εξαερισμό.

Έλλειψη προκαλεί συμπύκνωση και μούχλα ενώ ο υπερβολικός εξαερισμός θα οδηγήσει σε αχρείαστα έξοδα για ενέργεια.
Να προσέχετε ώστε να υπάρχει πάντα κυκλοφορία αέρα. Να μη δημιουργούνται θύλακες στάσιμου αέρα π.χ. πίσω από έπιπλα, ντουλάπες, κρεβάτια που βρίσκονται σχεδόν σε επαφή με τους εξωτερικούς τοίχους. Εκεί είναι σχεδόν αναπόφευκτη η δημιουργία συμπυκνωμάτων και μούχλας.


Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε σχετικά με τη μούχλα στο σπίτι -μπάνια, τοίχους,ταβάνια,κουζίνες,ντουλάπες κλπ -, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Η μούχλα κοντεύει να μετατραπεί σε ταξικό ζήτημα όσον αφορά την ενεργειακή ένδεια που μαστίζει μεγάλα μέρη του πληθυσμού. Η υποθέρμανση των χώρων που υπαγορεύεται από τη μεγάλη άνοδο του κόστους έχει σαν αντίκτυπο την βιολογική μόλυνση, δηλαδή τη μούχλα.
Όσο το κόστος των καυσίμων μεγαλώνει κι αποτελεί πλέον ένα σημαντικό ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος πολλών νοικοκυριών, τόσο θα αυξάνονται τα περιστατικά της μούχλας.

Το υψηλό κόστος θέρμανσης οδηγεί πολλούς στο να:
- θερμαίνουν λιγότερους χώρους στο σπίτι τους κρατώντας π.χ. ορισμένα δωμάτια κλειστά ή απλά υποθερμασμένα
- να θερμαίνουν για λιγότερες ώρες αφήνοντας τη θερμοκρασία να πέφτει αρκετά τις πρωινές ώρες
- να θερμαίνουν σε θερμοκρασίες που είναι μεν ευνοϊκές από οικονομική άποψη, αλλά που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν προβλήματα συμπύκνωσης και μούχλας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα σ’ ένα σπίτι δρούνε προστατευτικά κατά της συμπύκνωσης και μούχλας με δύο κυρίως τρόπους:

1. Θερμαίνουν τις εσωτερικές επιφάνειες των εξωτερικών τοίχων σε τέτοια επίπεδα – πάνω από το σημείο δρόσου – που δεν επιτρέπουν να εξελιχθεί το φαινόμενο της συμπύκνωσης.

2. Ο ζεστός αέρας έχει την ικανότητα να «αποθηκεύει» μεγαλύτερες ποσότητες υδρατμών, ενώ ο πιο κρύος αέρας έχει την τάση να «ξεφορτωθεί» τους περίσσιους υδρατμούς πιο εύκολα. Έτσι ευνοείται το φαινόμενο της συμπύκνωσης.

Ο σωστός τρόπος θέρμανσης είναι:

- ομοιόμορφη θέρμανση παντού
- όχι μεγάλες διαφορές κατά τη διάρκεια του 24ώρου
- όχι χαμηλές θερμοκρασίες που ευνοούν τη συμπύκνωση.

Για κάθε βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος της συμπύκνωσης.
Όπως και για κάθε ποσοτική μονάδα αύξησης της εσωτερικής σχετικής υγρασίας, αυξάνεται υπολογίσιμα ο κίνδυνος της συμπύκνωσης.

Η συμπύκνωση, λοιπόν, και η μούχλα είναι πολυπαραμετρικά φαινόμενα και αν γνωρίζει κανείς τις παραμέτρους που το διέπουν, μπορεί να τα αντιμετωπίσει σαφώς πιο εύκολα.
Η υποθέρμανση, για παράδειγμα, ίσως δεν θα δώσει φαινόμενα από μόνη της αλλά σε συνδυασμό με υψηλή σχετική υγρασία ή με έλλειψη αερισμού ή με ελλιπή θερμομόνωση θα δώσει σίγουρα πρόβλημα.

Φαντασθείτε τώρα πόσο πρόθυμος είναι ο ένοικος να αερίσει σωστά το σπίτι του τη στιγμή που δεν έχει τη δυνατότητα να το θερμάνει επαρκώς!!
Προφανώς ο σωστός αερισμός δεν είναι δωρεάν. Έχει ένα συγκεκριμένο ενεργειακό κόστος που πολλοί δεν θα ήθελαν να το επωμισθούν.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε σχετικά με τη μούχλα στο σπίτι -μπάνια, τοίχους,ταβάνια,κουζίνες,ντουλάπες κλπ -, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ

Η θερμομόνωση δε μας δίνει μόνο οικονομία στα καύσιμα και αίσθημα θερμικής άνεσης. Αποτρέπει επίσης και τη δημιουργία συμπύκνωσης και μούχλας στα κρύα σημεία του εξωτερικού περιβλήματος (δάπεδα πυλωτής, τοίχοι, ταβάνια).

Μπορεί, για παράδειγμα:
- να μειώσουμε την παραγωγή υδρατμών μέσα στο σπίτι με τα κατάλληλα μέτρα
- να θερμαίνουμε το σπίτι σωστά
- να αερίζουμε επαρκώς,

αλλά όλα αυτά δεν θα εγγυηθούν την αποτροπή της δημιουργίας συμπυκνωμάτων, εάν δεν υπάρχει επαρκής θερμομόνωση και μάλιστα χωρίς θερμογέφυρες (αμόνωτα σημεία).

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, τα προβλήματα με τη μούχλα δημιουργούνται κυρίως στα δοκάρια, στις κολώνες, στα τοιχεία και ιδιαίτερα σε γωνίες.

Στην αρχή είναι εύκολο να διακρίνει κανείς το σχήμα και το μέγεθος μιας θερμογέφυρας. Στη συνέχεια όμως η μούχλα εξαπλώνεται περιφερειακά και ο ακριβής εντοπισμός γίνεται δυσκολότερος.

 Παλιότερα κανείς δε μόνωνε τα στοιχεία αυτά από μπετόν, ενώ τώρα το μονώνουν οι περισσότεροι. Παρ’ όλα αυτά η γεωμετρία της κατασκευής πολλές φορές δεν επιτρέπει τη σωστή θερμομόνωσή τους.

Μια λύση είναι η εξωτερική θερμομόνωση ή θερμοπρόσοψη στην οποία έχουν αφιερωθεί αρκετές αναρτήσεις σ’ αυτό το blog.

Στη θερμοπρόσοψη οι τοίχοι έχουν σχεδόν την ίδια προστασία με τους ενοίκους.
Σε διορθωτικές επεμβάσεις θα πρέπει να προσέχετε το θέμα των θερμογεφυρών. Ξοδεύονται πολλά χρήματα χωρίς να λύνεται το πρόβλημα της μούχλας. Αυτό συμβαίνει τόσο σε τοίχους όσο και σε pilotis.

Το τετράπτυχο λοιπόν για την πρόληψη της μούχλας είναι:

1. Λελογισμένη και προσεκτική παραγωγή υδρατμών μέσα στο σπίτι. Μπορεί να χρειασθεί να αλλάξουμε κάποιες καθημερινές ρουτίνες.
2. Επαρκής αερισμός των χώρων, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι απαραίτητος για ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Το γεγονός πάντως είναι ότι ο αερισμός έχει κάποιο ενεργειακό κόστος.
3. Η σωστή θέρμανση των χώρων η οποία θα πρέπει να είναι ομοιόμορφη, επαρκής και κατά το δυνατόν συνεχής.
4. Η επαρκής θερμομόνωση του εξωτερικού περιβλήματος του κτιρίου υπό την αίρεση ότι δεν υπάρχουν θερμογέφυρες.


Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε σχετικά με τη μούχλα στο σπίτι -μπάνια, τοίχους,ταβάνια,κουζίνες,ντουλάπες κλπ -, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154
 

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM



Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στη Macon ΑΤΕΕ. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια της!



Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

Ασφαλτόπανα για μονώσεις ταρατσών: Προτιμήστε τα ελαστομερή







Για ελαστομερή και πλαστομερή ασφαλτόπανα στις καλύτερες τιμές καλέστε μας στο 2310 428900. Εδώ θα βρείτε τα περίφημα ασφαλτόπανα της IKO και AXTER Γαλλίας.

Όσον αφορά στις μονώσεις ταρατσών τα ελαστομερή ασφαλτόπανα είναι καλύτερα και θα πρέπει να προτιμώνται από τους ιδιοκτήτες. Άλλωστε οι διαφορές τιμών είναι μικρές, θα έλεγα ανάξιες λόγου.


Τι πλεονεκτήματα έχουν τα ελαστομερή (SBS) ασφαλτόπανα στις μονώσεις ταρατσών;
 
1. Είναι πολύ ελαστικά λόγω του καουτσούκ SBS που περιέχουν.
 
Αυτό σημαίνει ότι ακολουθούν με ευχέρεια τις ημερήσιες και ετήσιες συστολοδιαστολές των ταρατσών χωρίς να κουράζονται (κόπωση) και χωρίς μόνιμες παραμορφώσεις (ερπυσμός).

2. Έχουν καλύτερη συμπεριφορά σε χαμηλές θερμοκρασίες κι έτσι τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να προτιμώνται σε βάρος των πλαστομερών.

3. Ακριβώς λόγω της ελαστικότητάς τους δεν ζορίζονται πολύ στους αρμούς (επικαλύψεις).
Τα πλαστομερή ασφαλτόπανα ζορίζονται πολύ σε δώματα άνω των 300m2. Οι αρμοί τους τείνουν να σχιστούν. Για μεγάλες σχετικά επιφάνειες τα ελαστομερή ασφαλτόπανα θα πρέπει να προτιμώνται.

4. Η ολική συγκόλληση των ελαστομερών ασφαλτοπάνων εμποδίζει στο τυχόν διεισδύον νερό να βρίσκει διαδρόμους και να μετακινείται σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτό κάνει εύκολο τον εντοπισμό των σημείων εισόδου, δηλαδή κάνει πιο εύκολη τη διάγνωση.

Η ολική συγκόλληση των ασφαλτοπάνων στην ταράτσα είναι ακριβώς επιθυμητή για τον παραπάνω λόγο. Και για να συγκολληθούν ολικά τα ασφαλτόπανα, θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη ελαστικότητα, να είναι δηλαδή ελαστομερή.

Τα πλαστομερή ασφαλτόπανα APP δεν είναι κατάλληλα για ολικές συγκολλήσεις πάνω σε μεγάλες ταράτσες. Μετά από μερικούς κύκλους συστολών – διαστολών τα ασφαλτόπανα χάνουν την ικανότητα να παρακολουθούν τις μετακινήσεις της ταράτσας, χωρίς να πάθουν κάποιο είδος μόνιμης παραμόρφωσης.
Με άλλα λόγια χάνουν την ικανότητα επαναφοράς τους.

5. Τα ελαστομερή ασφαλτόπανα συγκρατούν καλύτερα την ψηφίδα προστασίας λόγω της πιο συγκολλητικής τους μάζας.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση της λευκής ψηφίδας που ξεκολλάει πιο εύκολα από τη φυσική γκρι η ελαστομερής μάζα είναι η ενδεικνυόμενη.

6. Τέλος, τα ελαστομερή ασφαλτόπανα συγκολλούνται πιο εύκολα, γιατί έχουν πιο χαμηλό σημείο μάλθωσης.

Μορφοποιούνται επίσης πιο εύκολα γύρω από σωλήνες και άλλες προεξοχές της ταράτσας.

Για μια καλή ξενάγηση στο χώρο των ασφαλτοπάνων μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ:


Μόνωση/Στεγανοποίηση ταράτσας με ασφαλτόπανα: Ό,τι πρέπει να γνωριζετε


Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στα ελαστομερή ασφαλτόπανα μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154.
 
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM