Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Εξωτερική μόνωση - θερμοπρόσοψη : 15 ερωταπαντήσεις








Για τις καλύτερες τιμές σε εξωτερική μόνωση / θερμομόνωση  τοίχων - θερμοπρόσοψη σε Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Αττική μπορείτε να μας τηλεφωνείτε στο 2310 428900 / 2310 402154.


Διαβάστε επίσης:


Θερμοπρόσοψη / εξωτερική μόνωση - Θεσσαλονίκη: Κόστος υλικών (υπολογισμός/m2)




ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 1

Τι είναι η θερμοπρόσοψη ή εξωτερική μόνωση / θερμομόνωση τοίχου;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θερμοπρόσοψη ή εξωτερική θερμομόνωση ή εξωτερική μόνωση λέγεται η θερμομόνωση των όψεων ενός κτιρίου από την εξωτερική πλευρά. Ο πιο δόκιμος όρος είναι ο όρος «θερμοπρόσοψη», γιατί αναφέρεται μόνο σε προσόψεις. Για παράδειγμα, η θερμομόνωση μιας πυλωτής ή ενός δώματος/ταράτσας ενώ είναι εξωτερική θερμομόνωση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ή να αποκαλεστεί θερμοπρόσοψη.


Στην ουσία η θερμοπρόσοψη ή εξωτερική θερμομόνωση είναι ένας μονωτικός/προστατευτικός μανδύας που περιβάλλει τις όψεις του κτιρίου, προστατεύοντάς το έτσι από την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες και δυσμενείς κλιματολογικούς παράγοντες. Παράλληλα προσδίδει υψηλή αισθητική αξία.


ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 2

Πόσο κοστίζει μια εξωτερική θερμομόνωση/θερμοπρόσοψη;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κοστίζει αρκετά. 

Το πόσο ακριβώς εξαρτάται από τη φύση και τη θέση της δουλειάς, την ευκολία πρόσβασης και το μέγεθος της επιφάνειας. 

Οι τρέχουσες τιμές τετραγωνικού κυμαίνονται από 30 έως 35 ευρώ/m2 .(επιπλέον ο ΦΠΑ). Το κόστος μπορεί να ανέβει λίγο για υψηλότερους ορόφους.



ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 3

Πόσο γρήγορα μπορεί να αποσβεστεί το κόστος μιας θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτό εξαρτάται άμεσα από την κλιματική ζώνη και το κόστος του πετρελαίου. Γενικά μια περίοδος 6 – 8 ετών θεωρείται ως μια λογική περίοδος απόσβεσης.




ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 4

Υπάρχουν πολλά συστήματα θερμοπρόσοψης – εξωτερικής θερμομόνωσης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πάρα πολλά! Διαφοροποιούνται τόσο ως προς το θερμομονωτικό υλικό (εξηλασμένη ή διογκωμένη πολυστερίνη - απλή ή γραφιτούχα - ή πετροβάμβακας) όσο και προς το είδος των επιχρισμάτων/φινιρισμάτων. Υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλά και διαφορετικά συστήματα που στη λογική τους όμως δεν έχουν σημαντικές διαφορές.


Για τις καλύτερες τιμές σε εξωτερική μόνωση / θερμομόνωση  τοίχων - θερμοπρόσοψη σε Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Αττική μπορείτε να μας τηλεφωνείτε στο 2310 428900 / 2310 402154.



ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 5

Γιατί να κάνω θερμοπρόσοψη/εξωτερική μόνωση και να μη προχωρήσω στη μόνωση των τοίχων από μέσα;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτό είναι δυνατόν να γίνει, θα είναι μάλιστα και φθηνότερο, αλλά δυστυχώς έχει αρκετά μειονεκτήματα:


- Πρώτα απ’ όλα αναγκαστικά θα υπάρξουν θερμογέφυρες.

- Οι τοίχοι αφήνονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών και των μεγάλων θερμοκρασιακών διαφορών που μπορεί να αγγίζουν τα όρια του σοκ.

- Τυχόν συμπύκνωση των υδρατμών θα γίνει μέσα στο σύστημα της τοιχοποιίας.

- Για το λόγο αυτό θα χρειασθεί κι ένα φράγμα υδρατμών το οποίο είναι αμφιλεγόμενο στα μικτά κλίματα και όπου μπαίνει, συνήθως δεν μπαίνει σωστά.

- Τέλος, δεν υπάρχει εκμετάλλευση της θερμοχωρητικότητας του τοίχου, της ικανότητάς του δηλαδή να αποθηκεύει θερμότητα – λειτουργία φυσικού θερμοσυσσωρευτή – την οποία αποδίδει μετά στον εσωτερικό χώρο.


ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 6

Τι να προτιμήσουμε; Εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS), διογκωμένη πολυστερίνη (EPS), πετροβάμβακα ή κάτι άλλο;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μια ευθεία απάντηση στο ερώτημα αυτό θα ήταν αποπροσανατολιστική με την έννοια ότι τελικά κάθε σας επιλογή θα είναι καλή. Το βασικό είναι να κάνετε θερμοπρόσοψη/εξωτερική θερμομόνωση και να αποκομίσετε τα πολλά της οφέλη.


Μερικά σχόλια

Αν έχετε οικολογικές ανησυχίες, μάλλον θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πετροβάμβακα, ο οποίος υπερτερεί από την άποψη αυτή. Το μεγάλο πάντως μερίδιο αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο το έχει η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS). Η εξηλασμένη πολυστερίνη τα τελευταία χρόνια κάνει δυναμική είσοδο στην αγορά και έχει πιστοποιήσει πολλά συστήματα. Επίσης σε πολύ ανοδική πορεία είναι η γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη την οποία και συνιστούμε ανεπιφύλακτα και χρησιμοποιούμε σε όλα τα έργα μας στη Θεσσαλονίκη.


Για τις καλύτερες τιμές σε εξωτερική μόνωση / θερμομόνωση  τοίχων - θερμοπρόσοψη σε Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Αττική μπορείτε να μας τηλεφωνείτε στο 2310 428900 / 2310 402154.


ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 7

Μπορείτε να μας αναφέρετε με συντομία τα κυριότερα πλεονεκτήματα της θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

* Η τέλεια προστασία των προσόψεων από τα στοιχεία της φύσης.


* Η εξαίρετη θερμομόνωση χωρίς μάλιστα θερμογέφυρες που σημαίνει μείωση του κόστους θέρμανσης και κλιματισμού και αποτροπή των συμπυκνώσεων και της μούχλας.

* Η εκμετάλλευση της θερμοχωρητικότητας των τοίχων.

* Αισθητική ανανέωση του σπιτιού.

* Αύξηση της θερμικής άνεσης των ενοίκων.

* Μεταφορά του σημείου συμπύκνωσης και παγετού από τον τοίχο στη θερμομονωτική στρώση.


ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 8


Έχει κάποια μειονεκτήματα η θερμοπρόσοψη / εξωτερική θερμομόνωση τοίχου;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν μπορούμε να πούμε ότι η θερμοπρόσοψη/εξωτερική θερμομόνωση έχει κάποια τρανταχτά μειονεκτήματα. Προβληματίζει ίσως το σχετικά υψηλό της κόστος. Με τον καιρό και όσο οι αριθμοί θα μεγαλώνουν και τα συνεργεία θα γίνονται πιο έμπειρα, οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν. Κάποια πιθανά προβλήματα μπορεί να υπάρχουν για προσόψεις που βρίσκονται πάνω στα όρια της οικοδομικής γραμμής ή έχουν δυσκολίες πρόσβασης.


Το μείζον θέμα κατά την άποψή μου είναι αλλού.

Όπως βλέπω κι από την εξέλιξη της θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης σε άλλα κράτη, θα πρέπει να αναμένουμε πολλά προβλήματα από αστοχίες στην εφαρμογή κατά τα πρώτα χρόνια. Πρόκειται για μια δύσκολη εφαρμογή που απαιτεί τόσο μεγάλη επιδεξιότητα όσο και εμπειρία που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Σίγουρα στο μεσοπρόθεσμο μέλλον θα δημιουργηθούν ικανά συνεργεία αλλά μέχρι τότε η απειλή για κακοτεχνίες θα αιωρείται.


Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στις λεπτομέρειες: γύρω από τα κουφώματα και οπουδήποτε υπάρχει συναρμογή. Όλες οι συναρμογές θα πρέπει να είναι 100% στεγανοποιημένες. Πιθανή είσοδος υγρασίας από ρωγμές ή κακά στεγανοποιημένες συναρμογές θα δημιουργήσει προβλήματα αποκολλήσεων που θα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Η αντοχή σε κρούση των συστημάτων θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης έχει βελτιωθεί πολύ στα περισσότερα συστήματα, ωστόσο παραμένει σαν ένα σημείο προβληματισμού με την έννοια ότι οι πιθανοί τραυματισμοί δεν αποκαθίστανται εύκολα και αποτελούν εστίες αρχομένων προβλημάτων.
Έχοντας μελετήσει τα συστήματα θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης πολλών εταιρειών, έχω πεισθεί για την αρτιότητά τους, μια αρτιότητα που δημιουργεί ευχάριστες προσδοκίες για το μέλλον εφόσον όμως λυθεί το θέμα της σωστής εφαρμογής.


ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 9


Τι σημαίνουν τα ακρωνύμια ETICS ή EIFS που βρίσκω συχνά δίπλα σε ό,τι αφορά σε θερμοπρόσοψη / εξωτερική θερμομόνωση τοίχων;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι τα αρχικά των λέξεων που περιγράφουν το σύστημα θερμοπρόσοψης-εξωτερικής θερμομόνωσης στην Ευρώπη (ETICS) και σε ΗΠΑ/Καναδά (EIFS).


Το ETICS λοιπόν είναι ακρωνύμιο της φράσης «External thermal insulation composite systems» που μεταφράζεται σαν «Σύνθετα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης».

Αντίστοιχα το EIFS είναι ακρωνύμιο της φράσης «Exterior insulation finishing systems» που μεταφράζεται σε «Συστήματα φινιρίσματος εξωτερικής θερμομόνωσης».

Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εννοούν περίπου το ίδιο πράγμα.

Στις ΗΠΑ όμως όπου ο τρόπος δόμησης διαφέρει από αυτόν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα υπήρξαν φοβερά προβλήματα με την εξωτερική θερμομόνωση/θερμοπρόσοψη που οδήγησαν χιλιάδες άτομα στα δικαστήρια.

Μάλιστα το σύστημα της εξωτερικής θερμομόνωσης/θερμοπρόσοψης γνώρισε τόσο μεγάλη αρνητική δημοσιότητα, ώστε σε αρκετά μέρη να απαγορευθεί από τις τοπικές αρχές.

ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

Το πρόβλημα υπήρξε στο ότι οι ελαφριές κατασκευές στις ΗΠΑ από ξύλο, τσιμεντοσανίδες κλπ. δεν είναι τόσο ανεκτικές στην υγρασία όσο οι κατασκευές από μπετόν και τούβλα στην Ευρώπη.

 Έτσι, κάθε διείσδυση νερού μέσα από το σύστημα της θερμοπρόσοψης μπορούσε να έχει πολύ οδυνηρές συνέπειες για την τοιχοποιία: διάβρωση, σήψη, σκουριές και κυρίως μούχλα.

Στις ΗΠΑ λοιπόν σιγά σιγά άρχισαν να κατασκευάζουν θερμοπροσόψεις με ενσωματωμένη αποστράγγιση σε αντιδιαστολή με τα δικά μας συστήματα που δεν περιέχουν πρόβλεψη για αποστράγγιση και βασίζονται στη στεγανότητα των επιχρισμάτων και της στρώσης βάσης.


Για τις καλύτερες τιμές σε εξωτερική μόνωση / θερμομόνωση  τοίχων - θερμοπρόσοψη σε Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Αττική μπορείτε να μας τηλεφωνείτε στο 2310 428900 / 2310 402154.


ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 10


Ποια είναι τα κύρια μέρη ενός συστήματος θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης τοίχου;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα κύρια μέρη ενός συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης/θερμοπρόσοψης είναι τρία:

- η θερμομόνωση
- η ενισχυμένη στρώση βάσης
- η τελική διακοσμητική στρώση.

1. Η θερμομόνωση
 
Αποτελεί προφανώς το σπουδαιότερο και κεντρικότερο μέρος του συστήματος. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται κυρίως η διογκωμένη πολυστερίνη - γραφιτούχα ή απλή - (EPS) και η εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS) με τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Το πάχος της θερμομόνωσης προκύπτει από μελέτη έτσι ώστε να ικανοποιεί τον ισχύοντα θερμομονωτικό κανονισμό. Η τοποθέτηση των θερμομονωτικών γίνεται με ένα συνδυασμό συγκόλλησης με ρητινούχες τσιμεντοειδείς κόλλες και μηχανικής στήριξης με πλαστικά στηρίγματα κατάλληλων προδιαγραφών.

2. Ενισχυμένη στρώση βάσης

Η στρώση αυτή έχει σαν ψυχή της το αλκαλίμαχο υαλόπλεγμα θερμοπρόσοψης. Πρόκειται για ένα πλέγμα από ίνες γυαλιού με συνηθισμένο κάνναβο 4x4mm ή  5x5mm και βάρος ως επι το πλείστον στα 160gr / m2.

Το υαλόπλεγμα εγκιβωτίζεται σε μια παχιά στρώση ρητινούχας τσιμεντοειδούς κόλλας (συνήθως της ίδιας που χρησιμοποιείται για τη συγκόλληση των θερμομονωτικών πλακών) και δημιουργεί έναν ισχυρό μανδύα που προστατεύει το σύστημα από πιθανές κρούσεις και ρηγματώσεις, ενώ παράλληλα αποτελεί την ιδανική βάση για το τελικό διακοσμητικό επίχρισμα.

Η αντοχή του συστήματος στη ρηγμάτωση εξαρτάται πολύ από τη σωστή επιλογή και τοποθέτηση του υαλοπλέγματος.

3. Η τελική διακοσμητική στρώση

Υπάρχουν πλέον τόσες επιλογές κοκκομετρίας, υφής και αποχρώσεων που μπορεί να ικανοποιηθεί ακόμη και ο πιο απαιτητικός αρχιτέκτονας. Η τάση είναι προς τη χρησιμοποίηση έτοιμων σε μορφή πάστας ακρυλικών ή και σιλικονούχων σοβάδων.

Επίσης χρησιμοποιούνται έτοιμα συμβατικά επιχρίσματα βελτιωμένα με πολυμερή που διατίθενται σε σάκους υπό μορφή σκόνης.

Η τελική διακοσμητική στρώση είναι και το πιο ακριβό μέρος του συστήματος όπως επίσης το μέρος που χρειάζεται τη μεγαλύτερη δεξιότητα. Τα συνεργεία που δουλεύουν έγχρωμους ακρυλικούς σοβάδες θα πρέπει στην κυριολεξία να κεντάνε!

Για τις καλύτερες τιμές σε εξωτερική μόνωση / θερμομόνωση  τοίχων - θερμοπρόσοψη σε Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Αττική μπορείτε να μας τηλεφωνείτε στο 2310 428900 / 2310 402154.


ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 11

Τα συστήματα εξωτερικής μόνωσης τοίχων / θερμοπρόσοψης μπορούν να θεωρηθούν στεγανά;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εξαρτάται από την ποιότητα της κατασκευής και από το πόσο ακολουθούνται οι προδιαγραφές των παραγωγών των συστημάτων αυτών. Όλα βέβαια τα συστήματα κάλυψης και φινιρίσματος ενός τοίχου έχουν τα τρωτά τους σημεία.


Όσον αφορά στη στεγανοποίηση το πρόβλημα σχεδόν πάντα ξεκινάει από ορισμένα ειδικά σημεία.
 Σαν τέτοια σε μια θερμοπρόσοψη/εξωτερική θερμομόνωση μπορούν π.χ. να θεωρηθούν:

- όλα τα σημεία διείσδυσης και στήριξης μηχανημάτων και προσαρτημάτων και δικτύων: λεπτομέρειες γύρω από κλιματιστικά, βρύσες, τέντες, σωληνώσεις κλπ.

- σημεία συναρμογής της θερμοπρόσοψης με παράθυρα, πόρτες, δάπεδα, οροφές κλπ.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό είναι το θέμα που θα αποδειχθεί το πιο προβληματικό με τα συστήματα θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν σαφείς και λεπτομερειακές οδηγίες από τους παραγωγούς των συστημάτων, αλλά κι αν υπήρχαν, δεν θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν αξιόπιστα από τα συνεργεία.

Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε τα προβλήματα των Η.Π.Α. στις οποίες λόγω της ελαφριάς τους δόμησης έγινε ένας χαμός, αλλά σίγουρα θα έχουμε κι εμείς προβλήματα, γιατί το νερό δεν αστειεύεται. Θα υπάρξει σωρεία αισθητικών προβλημάτων και βεβαίως και λειτουργικών σε μικρότερη έκταση.



ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 12

Τι γίνεται με την αντοχή σε κρούση ενός συστήματος θερμοπρόσοψης  / εξωτερικής θερμομόνωσης; Έχουμε ακούσει διάφορα...


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όντως σε αρκετά συστήματα θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα. Όχι λίγες φορές διαπίστωσα ότι πολλά συστήματα βούλιαζαν με απλή πίεση του αντίχειρα. Αυτό είναι απαράδεκτο, γιατί είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν πολλοί τραυματισμοί και όταν υπάρξουν τραυματισμοί, θεραπεύονται αρκετά δύσκολα.


Αν δεν θεραπευθούν, δίνουν στο νερό την ευκαιρία για περισσότερο δράση πέραν της σαφούς αισθητικής υποβάθμισης της θερμοπρόσοψης.

Οι ελαφροβαρείς επενδύσεις έχουν αυτό το πρόβλημα και βέβαια κάπου πρέπει να υπάρχει ένα όριο στο πόσο λεπτό ή ελαφρύ είναι το πάχος της στρώσης βάσης και το πάχος της τελικής διακοσμητικής στρώσης.



ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 13

Χρειάζεται από μέρους μου κάποιο σχήμα συντήρησης για τη θερμοπρόσοψη / εξωτερική μόνωση του τοίχου μου;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν υπάρχει τίποτα που να μη χρειάζεται συντήρηση κι αυτό ισχύει επίσης για μια εξωτερική μόνωση.


Προσέχετε τα εξής:

- Να ελέγχετε περιοδικά τη στεγανότητα της θερμοπρόσοψης:


* εξετάστε την κατάσταση των αρμοκάλυπτρων
* δείτε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι μαστίχες των αρμών: μήπως ξεκόλλησαν, μήπως ξεράθηκαν;

- να επιδιορθώνετε όλες τις τρύπες, όλα τα σπασίματα και τις μεγάλες ρωγμές - να πλένετε που και που τις προσόψεις ιδιαίτερα όταν έχουν πιάσει βρωμιά, μούχλα, άλγη κλπ. - εξετάστε το ενδεχόμενο βαφής/φρεσκαρίσματος με ένα καλό, ατμοδιαπερατό, ελαστομερές χρώμα.


Για τις καλύτερες τιμές σε εξωτερική μόνωση / θερμομόνωση  τοίχων - θερμοπρόσοψη σε Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Αττική μπορείτε να μας τηλεφωνείτε στο 2310 428900 / 2310 402154.



ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 14


Πόσο καιρό λειτουργικής ζωής να περιμένω για τη θερμοπρόσοψη / εξωτερική μόνωση των τοίχων μου;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με καλή κατασκευή και σωστή συντήρηση θα πρέπει να περιμένετε μια ζωή πολλών δεκαετιών.



ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 15


Υπάρχει κάποια εγγύηση για τη θερμοπρόσοψη / εξωτερική μόνωση τοίχων;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με το δεδομένο ότι η θερμοπρόσοψη/εξωτερική θερμομόνωση είναι μια κοστοβόρα δουλειά θα έπρεπε να υπάρχει ένα είδος εγγύησης. Δεν έχει όμως περιπέσει στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο σε σχέση με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ίσως είναι πολύ νωρίς για τέτοια (ή πολύ αργά...). Το θέμα βέβαια είναι και σε τι ακριβώς θα συνίσταται μια εγγύηση, εάν υπάρχει. Η εκπλήρωση της θερμομονωτικής αποστολής της είναι μάλλον δεδομένη.


Δεν είναι δεδομένα όμως:

- Η αισθητική της αρτιότητα που μπορεί να υποστεί πολύ σοβαρά πλήγματα από την υγρασία και κάποιες βίαιες μηχανικές καταπονήσεις.


- Η στεγανότητά της που μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω από δεκάδες αστοχίες σε όλα τα ειδικά σημεία.

 - Η αντοχή της σε κρούση που μπορεί να δημιουργήσει εστίες προβλημάτων.

- Η σωστή συγκόλληση των στρώσεων μεταξύ τους. Είναι πάντα πιθανό να δημιουργηθούν αποκολλήσεις από κακή εφαρμογή.

Με την παρούσα ανάρτηση/σειρά αναρτήσεων πιστεύω πως κάλυψα τα συνηθέστερα θέματα τα σχετικά με θερμοπρόσοψη/εξωτερική θερμομόνωση. Περισσότερα στο σύντομο μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στη θερμοπρόσοψη - εξωτερική μόνωση / θερμομόνωση  τοίχου, για κόστος και τιμές τετραγωνικού μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154 - Θεσσαλονίκη .
 
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM


Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στη Macon ΑΤΕΕ. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια της!


Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Υγρασία στους τοίχους: Αίτια και λύσεις






Για κάθε πρόβλημα σχετικό με μόνωση τοίχου από υγρασία και μούχλα στο σπίτι καλέστε στο 2310 428900.

Διαβάστε επίσης:

Η μούχλα στο σπίτι: Αντιμετώπιση– καθαρισμός – θεραπεία


Η υγρασία στους τοίχους μπορεί να έχει διαφορετικά αίτια και φυσικά αντιμετωπίζεται με στοχευμένες λύσεις.

Συγκεκριμένα η υγρασία στους τοίχους μπορεί να οφείλεται:
 
1. Σε καθαρά εσωτερικά φαινόμενα: συμπυκνώσεις εσωτερικών υδρατμών πάνω στις κρύες εσωτερικές επιφάνειες των εξωτερικών τοίχων. Οι συμπυκνώσεις συνοδεύονται σχεδόν πάντα από μούχλα.

Για την κατανόηση των μηχανισμών ανάπτυξης μούχλας διαβάστε εδώ:

«ΜΟΥΧΛΑ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ (ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ)»
 
2. Σε είσοδο νερών της βροχής, βοηθούσης της ανεμοπίεσης ή της βαρύτητας όταν τα νερά προέρχονται από ταράτσες.

3. Στην απορρόφηση νερών από τη γη και στη μετακίνηση και ανύψωσή τους μέσω των πορωδών δομικών υλικών (ανιούσα υγρασία – τριχοειδής απορρόφηση).

4. Στην υγρασία των νέων κατασκευών: Αφορά νέες κατοικίες και υποχωρεί σε διάστημα κάποιων μηνών.

5. Σε βλάβες υδραυλικών δικτύων που δεν θα μας απασχολήσουν εν προκειμένω.

1. ΥΓΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΕΙΣ)
 
Στην περίπτωση αυτή τα συμπτώματα είναι ιδρωμένοι τοίχοι και σταδιακή ανάπτυξη μούχλας στις περιοχές των τοίχων που είναι αμόνωτες ή ανεπαρκώς μονωμένες: δοκάρια, τοιχία, κολώνες και ιδιαίτερα στις γωνίες. Δεν υπάρχουν κηλίδες αλάτων, φουσκωμένοι σοβάδες και ξεφλουδισμένα χρώματα. Αυτού του τύπου η υγρασία δεν εμφανίζεται στο μέσο των τοίχων, γιατί εκεί υπάρχει σχεδόν πάντα θερμομόνωση.

Οδηγίες για το πώς θα αποφύγετε αυτή την υγρασία υπάρχουν στο δεύτερο link (μούχλα).

Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε το φαινόμενο της συμπύκνωσης υπάρχουν οι εξής λύσεις με εξειδικευμένα υλικά:
 
1.1. Βαφή των τοίχων με αντισυμπυκνωτικά χρώματα όπως το Peinture Anti-condensation. Τα χρώματα αυτά δημιουργούν ένα λεπτό θερμομονωτικό στρώμα πάνω στον τοίχο που είναι ικανό να αποτρέψει τη δημιουργία υγρασίας (συμπυκνώματα).

1.2. Βαφή των τοίχων με αντιμηκυτιακά χρώματα όπως το Bioni Nature. Τα χρώματα αυτά δεν θα αποτρέψουν την υγρασία αλλά δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία μούχλας. Το Bioni Nature που βασίζεται στη νανοτεχνολογία καλύπτει από πλευράς μούχλας για τουλάχιστον μια 10ετία.

1.3. Σε υγρά δωμάτια όπως κουζίνες, μπάνια, πλυσταριά, δωμάτια υπογείων. Προτιμήστε το Peinture Anti-humidité για βαφή με ιδιαίτερη αντοχή στην υγρασία.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!
Σε αυτού του είδους την υγρασία δεν ωφελούν καθόλου οι στεγανοποιητικές επεμβάσεις που γίνονται από έξω. Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση λανθασμένης διάγνωσης – πολύ συνηθισμένη – και για πεταμένα λεφτά.

ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΕ ΤΟΙΧΟΥΣ

Βοήθεια και συμβουλές για μόνωση τοίχου από υγρασία και μούχλα θα βρείτε στο 2310 402154.

Λίγα λόγια για τους απορροφητές υγρασίας.

Διαβάστε πρώτα:

«ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΕΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ»

Οι απορροφητές υγρασίας χρησιμοποιούνται σε δωμάτια/χώρους με μεγάλη υγρασία για να αποτρέψουν τα συμπυκνώματα υγρασίας στους τοίχους και βέβαια τη δημιουργία μούχλας. Προτιμήστε τους πιο ακίνδυνους απορροφητές υγρασίας: αυτούς που περιέχουν κρυστάλλους αλάτων που προορίζονται μόνο για φαρμακευτική χρήση.
Εάν θέλετε δε βιολογικούς απορροφητές υγρασίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους Dip Absorbeur bio and deco που έχουν και πολύ καλαίσθητη εμφάνιση (δείτε φωτο).

Περισσότερες πληροφορίες για τους βιολογικούς/διακοσμητικούς απορροφητές υγρασίας μπορείτε να βρείτε εδώ:

«ΝΕΟΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΕΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ
 
Το μείζον θέμα με τους απορροφητές υγρασίας δεν είναι η αποτελεσματικότητά του που λίγο πολύ είναι δεδομένη, αλλά η φιλικότητά τους προς τον χρήστη.
Δεν είναι όλοι οι απορροφητές υγρασίας το ίδιο ακίνδυνοι. Μπορούν να προκαλέσουν πολλαπλούς ερεθισμούς.

ΥΓΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΞΩ

Πρόκειται για νερά της βροχής που βοηθούντος του αέρα και της βαρύτητας βρίσκουν τρόπο να διεισδύουν στους τοίχους και να φθάνουν στην εσωτερική πλευρά τους.
Η διείσδυση αυτή γίνεται μέσω ατελειών όπως αρμών, ρωγμών ή μέσω του πορώδους. Αρκετές φορές η διείσδυση γίνεται από την ταράτσα.
Τα συμπτώματα είναι φουσκωμένοι, αποσαρθρωμένοι σοβάδες, αποκολλημένα χρώματα, λευκοκίτρινες κηλίδες κλπ.

Η επέμβαση γίνεται από την εξωτερική πλευρά.
 
Για τη σφράγιση των αρμών και των ρωγμών χρησιμοποιούνται ελαστομερείς, βαφόμενες μαστίχες.
Για τη σφράγιση του πορώδους των επιφανειών (αδιαβροχοποίηση όψεων) χρησιμοποιούνται διαφανή, εμποτιστικά, ρητινούχα υδαταπωθητικά υλικά, π.χ.
Dipetanch façade et sol (σιλοξανικό) ή
Dipetanch toiture poreuse (σιλοξανικό + ακρυλικό).
Για τη στεγανοποίηση των όψεων χρησιμοποιούνται ελαστομερή χρώματα που μπορούν να γεφυρώνουν συνήθεις ρωγμές π.χ. Bioni Perform.
Όταν το πρόβλημα προέρχεται από την ταράτσα, τότε θα πρέπει να στεγανοποιείται η ταράτσα.
Γενικά οι τοίχοι λόγω της καθετότητάς τους παίρνουν δύσκολα νερό. Δεν υπάρχει καμία σχέση με τις ταράτσες όπου οι κλίσεις είναι μικρές έως ανύπαρκτες.

Πληροφορίες και τιμές για μόνωση τοίχου από υγρασία και μούχλα θα βρείτε στο 2310 402154.


ΥΓΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ – ΑΝΙΟΥΣΑ ΥΓΡΑΣΙΑ
 
Είναι και η πιο δύσκολη υγρασία για τους τοίχους.

Αυτά τα προβλήματα υγρασίας λύνονται πιο δύσκολα από τα προαναφερθέντα. Στην περίπτωση αυτή έχουμε επαφή με την υγρή γη, η οποία μπορεί να θεωρηθεί σαν μια τεράστια δεξαμενή νερού.

Αυτή η επαφή αλλά και η συνεχής τροφοδότηση με νερό είναι που κάνουν κάθε πιθανή στεγανωτική επέμβαση πολύ δύσκολο καθήκον.
Πρώτα απ’ όλα εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε κάποια αποστράγγιση μπροστά ή γύρω γύρω από το σπίτι σας. Όταν λιγότερο νερό μπορεί να ακουμπήσει το σπίτι σας, μειώνονται κατά πολύ τα πιθανά προβλήματα. Όταν μπορείτε να σκάψετε από έξω και να κάνετε κάποιες διορθωτικές επεμβάσεις, κάντε το.

Η υγρασία πρέπει να αντιμετωπίζεται στην πηγή της.

Αν πρέπει να δουλέψετε εσωτερικά, τότε το καλύτερο είναι να αποξηλώσετε τους σοβάδες και να δουλέψτε απευθείας πάνω στο μπετόν με τσιμεντοειδή υλικά όπως το Kristoflex.

Αν μιλάμε για καθαρόαιμη ανιούσα/ανερχόμενη υγρασία, θα σας πρότεινα να ρίξτε μια ματιά στην οικεία ανάρτηση.
Αυτό το φαινόμενο δημιουργεί πραγματικούς πονοκεφάλους σε όσους ασχολούμαστε με τη μόνωση.
Αν το πρόβλημα είναι πολύ μικρό και δεν μπορείτε να ξηλώσετε τους σοβάδες, τότε περάστε τους με το εμποτιστικό στεγανοποιητικό Traitement murs humides και μετά βάψτε κατά προτίμηση με το Peinture anti-humidite.

Περισσότερες πληροφορίες για μόνωση τοίχου από υγρασία και μούχλα θα βρείτε στο 2310 402154.

 
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ασφαλτικά κεραμίδια: Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε









Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα ασφαλτικά κεραμίδια, για τιμές και για συνεργεία τοποθέτησης σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 428900.



Διαβάστε επίσης για οδηγίες τοποθέτησης εδώ:


Ασφαλτικά κεραμίδια: Τοποθέτηση - τιμές



Επίσης προσέξτε τα παρακάτω σημεία:




ΕΡΩΤΗΣΗ 1Η
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα ασφαλτικά κεραμίδια είναι ένα ελαφρύ είδος επίπεδων κεραμιδιών που αποτελούνται από ασφαλτικό υλικό που ενισχύεται με έναν οπλισμό/πυρήνα από ειδικό υαλοΰφασμα. 


Στο επάνω τους μέρος συνήθως έχουν χρωματιστές ψηφίδες που προστατεύουν την ασφαλτική μάζα από τον ήλιο αλλά και προσδίδουν στα ασφαλτικά κεραμίδια την επιθυμητή εμφάνιση / αισθητική.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2Η
Τι σχήμα έχουν τα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα ασφαλτικά κεραμίδια βγαίνουν συνήθως σε φύλλα του 1m x 0,34m και πάχους 3-4 χιλιοστών. Σαφώς υπάρχουν και άλλες διαστάσεις αλλά είναι λιγότερο συνήθεις. Κάθε φύλλο είναι χωρισμένο συνήθως σε 3-6 πτερύγια που μπορούν να έχουν σχήμα ορθογωνικό, ημικυκλικό, εξαγωνικό κλπ.


Υπάρχουν και πιο πολύπλοκα κεραμίδια που προέρχονται από επικολλήσεις δύο διαφορετικών φύλλων (laminated). 
Τα κεραμίδια αυτά ονομάζονται αρχιτεκτονικά ή πολυστρωματικά. 

Τέτοια κεραμίδια είναι τα περίφημα

Cambridge Xpress της IKO.


ΕΡΩΤΗΣΗ 3Η
Από τι κλίση και πάνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κάθε κατασκευαστής συνιστά μια ορισμένη ασφαλτική κλίση για τα δικά του ασφαλτικά κεραμίδια. Είναι από τα πρώτα πράγματα που αναφέρονται στα τεχνικά φυλλάδια. Οι περισσότεροι συνιστούν σαν ελάχιστη κλίση το 26-27%. Αν η κλίση δίνεται σε μοίρες, υπάρχουν online πίνακες που κάνουν άμεσα τις μετατροπές.


Τα μόνα κεραμίδια που μπορούν να τοποθετηθούν σε κλίσεις 16-17% και άνω είναι τα ανωτέρω Cambridge στην αυτοκόλλητή τους έκδοση Xtreme.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4Η
Τι υπόστρωμα χρειάζονται τα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα ασφαλτικά κεραμίδια χρειάζονται ένα επίπεδο υπόστρωμα από ξύλο που να είναι σταθερό και με μικρά βέλη κάμψης. Οι περισσότεροι παραγωγοί συνιστούν O.S.B. (Oriented Strand Boards) σε ελάχιστο πάχος 18 χιλιοστών ή κόντρα πλακέ θαλάσσης σε ελάχιστο πάχος 12 χιλιοστών.


 Το πάχος καθορίζεται περισσότερο από τις αποστάσεις των ψαλιδιών. Άλλα υποστρώματα – όπως ραμποτέ ξυλεία - είναι επίσης αποδεκτά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5Η
Χρειάζεται κάποιου είδους στεγανοποίηση κάτω από τα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι περισσότεροι παραγωγοί ασφαλτικών κεραμιδιών συνιστούν να μπαίνει μια ασφαλτική μεμβράνη πάνω στο υπόστρωμα και πριν τοποθετηθούν τα ασφαλτικά κεραμίδια.

 Όσο μικρότερες είναι οι κλίσεις, τόσο μεγαλώνουν οι απαιτήσεις για την ποιότητα της μεμβράνης. Οι καλύτερες μεμβράνες είναι αυτές που κλείνουν γύρω από τα καρφιά (ελαστομερείς).

Οι μεμβράνες μπαίνουν παράλληλα προς τα γείσα των υδρορροών με επικαλύψεις 10 – 15 εκατοστά κατά τη μεγάλη διάσταση και 15 – 30 εκατοστά κατά τη μικρή (η επικάλυψη αυξάνεται όσο μειώνονται οι κλίσεις).

ΕΡΩΤΗΣΗ 6Η
Πώς στηρίζονται τα ασφαλτικά κεραμίδια στο υπόστρωμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με ειδικά, γαλβανισμένα, μικρού μήκους – όχι όμως μικρότερα των 20mm – πλατυκέφαλα καρφιά που παράγονται ειδικά για τα ασφαλτικά κεραμίδια. Τα δίχαλα απαγορεύονται πλέον από τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Τα καρφιά είναι το τελευταίο πράγμα στο οποίο θα ’πρεπε κανείς να κάνει οικονομία, γιατί από αυτά εξαρτάται η αντοχή των ασφαλτικών κεραμιδιών σε ανεμοπίεση.


ΕΡΩΤΗΣΗ 7Η
Πόσα καρφιά πρέπει να χρησιμοποιηθούν και πού πρέπει να καρφώνονται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Υπολογίστε τον αριθμό των πτερυγίων και προσθέστε ακόμη ένα. Τα καρφιά καρφώνονται πάνω από τις εγκοπές (υπολογίστε περίπου 2 εκατοστά απόσταση) και στα άκρα (υπολογίστε 2,5εκ. απόσταση από τα άκρα). Τα καρφιά θα πρέπει να έρχονται πρόσωπο με την ψηφίδα του κεραμιδιού. Να πιέζουν σταθερά αλλά να μη σκίζουν το κεραμίδι ούτε και να μένουν πάνω από την ψηφίδα. Επίσης θα πρέπει να μπαίνουν κάθετα, γιατί αλλιώς το πιθανότερο είναι να σκίσουν το ασφαλτικό κεραμίδι.


Για τα καρφιά ρίξτε μια ματιά εδώ:


Αξεσουάρ για ασφαλτικά κεραμίδια: Καρφιά - τρόπος καρφώματος (2)


ΕΡΩΤΗΣΗ 8Η
Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα των ασφαλτικών κεραμιδιών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα ασφαλτικά κεραμίδια έχουν πολλά πλεονεκτήματα και γι’ αυτό το λόγο η χρήση τους έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Τα κυριότερα πλεονεκτήματά τους περιγράφονται λεπτομερώς εδώ:


Πλεονεκτήματα ασφαλτικών κεραμιδιών


ΕΡΩΤΗΣΗ 9Η
Υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα σχετικά με τα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προφανώς!

 Δεν υπάρχει τίποτα άλλωστε που να μην έχει μειονεκτήματα. 
Τις περισσότερες φορές καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση συγκρίνοντας πλεονεκτήματα με μειονεκτήματα. 
Το βασικό είναι να χρησιμοποιείτε top προϊόντα όπως το ανωτέρω Cambridge που θα σας κρατήσουν για πολλές δεκαετίες.

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα ασφαλτικά κεραμίδια, για τιμές και για συνεργεία /οδηγίες τοποθέτησης  σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10Η
Γιατί τα ασφαλτικά κεραμίδια που αγόρασα σχίζονται εύκολα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα ασφαλτικά κεραμίδια όντως σχίζονται σχετικά εύκολα, γιατί οπλίζονται με υαλοΰφασμα που δεν έχει μεγάλες αντοχές στο σχίσιμο.

 Ο οπλισμός όμως αυτός είναι και ο πιο κατάλληλος, γιατί δίνει στα ασφαλτικά κεραμίδια εξαιρετική διαστατική σταθερότητα και τα προφυλάσσει από στρεβλώσεις και άλλες αλλοιώσεις.
 Απλά χρειάζεται λίγη προσοχή κατά τη μεταφορά τους και την τοποθέτησή τους. 
Από τη στιγμή που θα μπουν στη θέση τους δεν χρειάζονται την αντοχή στο σχίσιμο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 11Η
Πώς εξασφαλίζεται η στεγανοποίηση στη σκεπή/στέγη από τη στιγμή που τα ασφαλτικά κεραμίδια είναι σε μορφή μικρών κομματιών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όπως και στα κανονικά κεραμίδια. Η στεγανότητα εξασφαλίζεται από τις κλίσεις και από τις επικαλύψεις, οι οποίες στα ασφαλτικά κεραμίδια είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Συνήθως από 2,3m2 ανάπτυγμα παίρνει κανείς ένα ωφέλιμο τετραγωνικό μέτρο.


ΕΡΩΤΗΣΗ 12Η
Οπότε εάν έχω μια στέγη 100m2, για παράδειγμα, πόσα m2 ασφαλτικά κεραμίδια θα πρέπει να αγοράσω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ακριβώς 100m2. Άντε λίγο παραπάνω για πιθανές απώλειες από κοψίματα. Τα ασφαλτικά κεραμίδια πωλούνται με το ωφέλιμο μέτρο. Δηλαδή συμπεριλαμβάνονται μέσα στην τιμή και οι επικαλύψεις.



ΕΡΩΤΗΣΗ 13Η
Ποια είναι μια δίκαιη/σωστή τιμή για 1m2 ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κατ’ αρχή τα ασφαλτικά κεραμίδια πωλούνται με το δέμα σαν ελάχιστη ποσότητα. Συνήθως 1 δέμα=3m2. Τώρα για τη τιμή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ποιότητα. Φυσικά όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, δεν είναι όλες οι ποιότητες ίδιες.


Το πιο συνηθισμένο κριτήριο για την ποιότητα των ασφαλτικών κεραμιδιών είναι:
* το πάχος τους: συνήθως 3 – 4 χιλιοστά
* φυσικά το βάρος τους σαν άμεση απόρροια του πάχους
* η ασφαλτική τους μάζα. Υπάρχουν άλλα με βάση οξειδωμένο άσφαλτο και άλλα  άσφαλτο βελτιωμένη με πολυμερή
* το είδος και το βάρος του οπλισμού που καθορίζει την αντοχή σε τρύπημα και σχίσιμο
* το είδος και η ποιότητα της ψηφίδας κλπ.
Ένα λογικό εύρος τιμών είναι 8,50 – 11,00 €/m2 για τα πιο συνηθισμένα κεραμίδια. Εξαιρούνται, για παράδειγμα, τα κεραμίδια με επικάλυψη χαλκού ή τιτανιούχου ψευδαργύρου καθώς και τα αρχιτεκτονικά ασφαλτικά κεραμίδια (laminated).

ΕΡΩΤΗΣΗ 14Η
Πόσο ζυγίζουν τα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα συνηθισμένα ασφαλτικά κεραμίδια έχουν ένα μέσο ωφέλιμο βάρος από 8 έως 11Kg/m2

Φυσικά το ωφέλιμο βάρος θα μειωθεί αν αυξηθούν οι επικαλύψεις. 
Συνήθως το ωφέλιμο βάρος υπολογίζεται από μια επικάλυψη κατά την οποία το κάτω άκρο του επάνω φύλλου έρχεται περασιά με τις αρχές των εγκοπών του κάτω φύλλου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 15Η
Μπορώ να τοποθετήσω τα ασφαλτικά κεραμίδια μόνος μου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γενικά η τοποθέτηση των ασφαλτικών κεραμιδιών δεν είναι υπόθεση do-it-yourself. Θα χρειασθείτε τουλάχιστον 2-3 σκεπές για να μπορέσετε να τους πάρετε τον αέρα και σίγουρα δεν θα θέλατε μέσα σ’ αυτές να είναι και η δική σας.


ΕΡΩΤΗΣΗ 16Η
Οπότε πόσο θα πρέπει να πληρώσουμε έναν στεγά για να μας περάσει τα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εξαρτάται από το μέγεθος της δουλειάς, του βαθμού δυσκολίας της και αν και πόσα αξεσουάρ θα μπουν. Υπολογίστε από 7,00 – 10,00 €/m2.


ΕΡΩΤΗΣΗ 17Η
Μπορούν τα ασφαλτικά κεραμίδια να μπουν στο μπετόν με κόλλα ή κάποιου κατάλληλου είδους καρφιά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κατηγορηματικά όχι! 

Ούτε βέβαια σε μεταλλικές επιφάνειες. Χρειάζεται μια επιφάνεια από ξύλο ή παράγωγά του, επίπεδη, συνεχής και σταθερή.


ΕΡΩΤΗΣΗ 18Η
Ποιος είναι ο ρόλος της ασφαλτικής κόλλας κατά την τοποθέτηση των κεραμιδιών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η κόλλα χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της συγκόλλησης των πτερυγίων έτσι ώστε να μην ανασηκώνονται από τον αέρα. Επίσης σαν πρόσθετη εξασφάλιση σε ειδικά σημεία όπως σε γείσα, στις τομές με γειτονικούς τοίχους, καμινάδες κλπ.


Ο ρόλος της κόλλας είναι πιο νευραλγικός όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της εφαρμογής και όταν οι κλίσεις είναι πιο απότομες. Στην περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών αρκούν τα υπάρχοντα θερμοκολλητικά σημεία που βρίσκονται λίγο πιο πάνω από τις εγκοπές.

Περισσότερα στοιχεία για τις κόλλες ασφαλτικών κεραμιδιών μπορείτε να βρείτε εδώ:


Αξεσουάρ / παρελκόμενα για ασφαλτικά κεραμίδια: Κόλλες (3)



Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα ασφαλτικά κεραμίδια, για τιμές και για συνεργεία / οδηγίες τοποθέτησης  σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154.


ΕΡΩΤΗΣΗ 19Η
Αυτή η λωρίδα από νάιλον που υπάρχει στην περιοχή των θερμοκολλητικών σημείων από την πίσω πλευρά των φύλλων θα πρέπει να αφαιρείται πριν από την τοποθέτηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όχι! Αυτή η λωρίδα από νάιλον μπαίνει έτσι ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους τα φύλλα των ασφαλτικών κεραμιδιών όσο είναι συσκευασμένα.

 Αν δεν υπήρχε αυτή η ταινία, όλα τα φύλλα του δέματος (συνήθως ένα δέμα έχει 21 φύλλα), θα γινόταν μια συμπαγής και αδιαίρετη μάζα.
 Η λωρίδα αυτή από νάιλον μένει στη θέση της.

ΕΡΩΤΗΣΗ 20Η
Έχω ασφαλτικά κεραμίδια που είναι φθαρμένα από την πολυκαιρία. Μπορώ να τοποθετήσω επάνω τους άλλα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν το υπόστρωμα είναι υγιές και επίπεδο και δεν υπάρχουν στρεβλώσεις στα παλιά ασφαλτικά κεραμίδια, η απάντηση είναι γενικά καταφατική. 

Πριν αποφανθούμε, ελέγχουμε πρώτα εξονυχιστικά την υπάρχουσα κατάσταση και βασιζόμενοι στην επιτόπου διάγνωση, παίρνουμε την τελική μας απόφαση. 
Γενικά όμως, ναι, είναι δυνατό!

ΕΡΩΤΗΣΗ 21Η
Μπορεί ο άνεμος να αρπάξει τα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν και ασύνηθες το φαινόμενο, δεν είναι απίθανο.

 Εξαρτάται από την ποιότητα της τοποθέτησης και των καρφιών.
 Επιμένουμε στον σωστό τρόπο καρφώματος και σε πρόσθετες εξασφαλίσεις στην περιοχή των γείσων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 22Η
Μπορεί το χαλάζι να καταστρέψει τα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν είναι απίθανο ένα ισχυρό χαλάζι να προκαλέσει ανήκεστη βλάβη στα ασφαλτικά κεραμίδια. Σπάνιο γεγονός στην Ελλάδα, αλλά υπαρκτό. Όσο πιο παλιά είναι τα κεραμίδια, τόσο πιο πιθανό είναι το φαινόμενο.


ΕΡΩΤΗΣΗ 23Η
Γιατί φεύγουν οι ψηφίδες από τα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Αυτό συμβαίνει τους πρώτους μήνες μετά την τοποθέτηση. 

Κατά τη διάρκεια της παραγωγής μπαίνει πλεονάζουσα ποσότητα από ψηφίδες.
 Πολλές λοιπόν από αυτές δεν έχουν καλή επαφή με το ασφαλτικό υλικό και είναι χαλαρά συνδεδεμένες. 
Είναι επόμενο ότι με τις πρώτες δυνατές βροχές θα φύγουν.
 Θα πρέπει να καθαρίζετε συχνά τις υδρορροές σας, γιατί είναι πιθανό να μαζέψουν αρκετές ποσότητες ψηφίδας.
 Μέσα σε μερικούς μήνες το φαινόμενο υποχωρεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ 24Η
Πόσο απαραίτητος είναι ο αερισμός σε μια στέγη με ασφαλτικά κεραμίδια; Πώς γίνεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο καλός αερισμός είναι εκ των ων ουκ άνευ για να εκτονώνονται και οι υδρατμοί και οι υψηλές θερμοκρασίες.

 Έλλειψη αερισμού θα οδηγούσε σε στρεβλώσεις (πετσικαρίσματα), σήψεις και γενικά σε λειτουργική απομείωση του ξύλινου υποστρώματος με άμεσο αντίκτυπο στην εμφάνιση των κεραμιδιών.
 Πρέπει να αφήνεται ένα στρώμα αερισμού πάχους 3-4 εκατοστών κάτω από το υπόστρωμα και πάνω από το θερμομονωτικό στρώμα
. Πρέπει να υπάρχουν ανοίγματα στον κορφιά που να επικοινωνούν με τα γείσα ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον να χρησιμοποιούνται οι ειδικοί εξαεριστήρες για ασφαλτικά κεραμίδια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 25Η
Μπορούν τα ασφαλτικά κεραμίδια να συνδυαστούν με ανακλαστική μόνωση ή είναι κάτι που που αντεδείκνυται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για μια τέτοια συνδυαστική εφαρμογή. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η επιρροή της ανακλαστικής μόνωσης πάνω στα ασφαλτικά κεραμίδια - από πλευράς αύξησης της θερμοκρασίας - είναι πολύ μικρή.



Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα ασφαλτικά κεραμίδια, για τιμές και για συνεργεία / οδηγίες τοποθέτησης  σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154.
 

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM



SBR οικοδομική ρητίνη: Το μεγαλύτερο λάθος στη χρήση της










Δοκιμάστε μια από τις καλύτερες οικοδομικές ρητίνες της Ευρώπης: 
Το Macon latex που έρχεται από τη Γερμανία και το συσκευάζουμε αυτούσιο χωρίς τα γνωστά κόλπα της αγοράς.
 Στην καλύτερη τιμή.
Τηλεφωνήστε μας στο 2310 428900.




Ρίξτε πρώτα μια ματιά εδώ σχετικά με τις χρήσεις της οικοδομικής ρητίνης:


Οικοδομική ρητίνη SBR latex: Που και πως να τη χρησιμοποιήσετε! (2)



Οι οικοδομικές ρητίνες χρησιμοποιούνται σε δεκάδες εφαρμογές στις κατασκευές για τη βελτίωση των ιδιοτήτων των τσιμεντομιγμάτων. 

Αναλυτικά μπορείτε να ενημερωθείτε στο επίσημο site της Macon.

Παρά τα όσα λέμε και γράφουμε, πολλοί κάνουν ένα τεράστιο λάθος στην εφαρμογή τους.

Χρησιμοποιούν την οικοδομική ρητίνη από μόνη της, χωρίς δηλαδή πρόσμιξη σε τσιμεντομίγματα ή με σκέτο τσιμέντο.

Οι οικοδομικές ρητίνες - λάτεξ / latex - δεν είναι φτιαγμένες για να χρησιμοποιούνται από μόνες τους.

Η αποστολή τους είναι να βελτιώνουν τις ιδιότητες των νωπών ή σκληρυμένων τσιμεντομιγμάτων.

Το πιο καταστροφικό λάθος είναι η χρήση τους σαν αστάρι!!


Αρκετοί τις χρησιμοποιούν σαν αστάρι πριν από τις βαφές σε εξωτερικές εφαρμογές. 


Οι οικοδομικές ρητίνες σχηματίζουν πάνω στους σοβάδες ένα ελαστικό υμένα που δεν επιτρέπει την πρόσφυση των χρωμάτων.

Επίσης ­­­­­­­­­­εφαρμοσμένες πάνω στο μπετόν αποτρέπουν την πρόσφυση των τσιμεντοκονιών.

Η χρήση αυτή απαγορεύεται αυστηρά και δια ροπάλου. 

Μόνο με μεγάλη αραίωση με νερό (1 μέρος οικοδομική ρητίνη: 3 έως 5 μέρη νερού) θα μπορούσε να γίνει μια προετοιμαστική στρώση ασταρώματος.

Αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται εξειδικευμένα προϊόντα που προορίζονται για τέτοιες εφαρμογές.
 Λάθος είναι και η προσπάθεια συγκόλλησης παλιού με νέο μπετόν με τη χρήση καθαρής οικοδομικής ρητίνης. 
Πρέπει να αναμιγνύεται με φρέσκο τσιμέντο (1 μέρος ρητίνη : 1,8 μέρη φρέσκο τσιμέντο σε αναλογίες όγκου) και ενδεχομένως λίγη τραχιά άμμο.



Μη χρησιμοποιείτε ποτέ οικοδομική ρητίνη από μόνη της!


Δοκιμάστε την οικοδομική ρητίνη της MACON, το MACON LATEX. Είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.


Περισσότερες πληροφορίες για τις οικοδομικές ρητίνες, τις εφαρμογές τους και τις τιμές τους μπορείτε να βρείτε στο 2310 428900.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM