Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Μούχλα και υγρασία στο σπίτι: Λύσεις - απαντήσεις (3)









Για ότι αφορά υγρασία και μούχλα στο σπίτι καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη. 



5. Γιατί τόσα χρόνια δεν είχα πρόβλημα με μούχλα και υγρασία κι έχω εφέτος;

Γιατί εφέτος κάποια ή κάποιες από τις σχετικές παραμέτρους έχουν διαφοροποιηθεί.

Η μέση εξωτερική θερμοκρασία του χειμώνα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. 

Στους πιο κρύους χειμώνες αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα της μούχλας γιατί πιο παγωμένοι τοίχοι σημαίνουν περισσότερες πιθανότητες συμπύκνωσης και μούχλας.

Αλλά αυτό είναι μια μη ελεγχόμενη παράμετρος! Ας πάμε σε ελεγχόμενες!

Η αλλαγή κουφωμάτων θα μπορούσε να επηρεάσει κάνοντας το σπίτι πιο αεροστεγανό και συνεπώς λιγότερο αεριζόμενο. Αυτό θα αύξανε την εσωτερική σχετική υγρασία.

Η έλευση ενός μωρού στο σπίτι μπορεί να αλλάξει σημαντικά την κατάσταση. Περισσότερα πλυσίματα,στεγνώματα ρούχων μέσα στο σπίτι και λιγότερος αερισμός για να μη κρυώσει το μωρό. Καμιά φορά και η χρήση υγραντήρα.

Η μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας για λόγους οικονομίας επιδεινώνει την κατάσταση επίσης. 

Σημαίνει πιο κρύους τοίχους αφ' ενός και μικρότερη δυνατότητα του εσωτερικού αέρα να κρατάει υδρατμούς. Αυξάνονται οι πιθανότητες συμπύκνωσης.

Και βέβαια πρέπει να εξετάσετε αν έχετε κάποια απώλεια από το υδραυλικό δίκτυο ή κάποια εισροή υγρασίας από έξω.


6. Γιατί η μούχλα δείχνει προτίμηση μόνο σε ορισμένα σημεία και δωμάτια;


Γιατί στα  συγκεκριμένα σημεία και δωμάτια διαφοροποιείται η κατάσταση έτσι ώστε κάποιες παράμετροι να ξεπερνούν ένα ορισμένο κρίσιμο μέγεθος ή στα σημεία αυτά επικρατεί ένας συνεργιστικός συνδυασμός παραμέτρων.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον τοίχο του υπνοδωματίου σας σε επαφή με το κεφαλάρι του κρεβατιού σας.

Πρόκειται για τοίχο εξωτερικό. Θα πρέπει να έχετε ήδη καταλάβει ότι το 90-95% των προβλημάτων μούχλας συμβαίνει πάνω στους εξωτερικούς τοίχους γιατί βέβαια είναι πιο κρύοι.

 Έχετε λοιπόν ορατή μούχλα μόνο στο πάνω μέρος του τοίχου στην περιοχή του δοκαριού. Λογικό γιατί τα δοκάρια πολλές φορές έμεναν αμόνωτα ή στην περιοχή αυτή είναι πιο εύκολες οι θερμογέφυρες.

Πολλοί έχουν μη ορατή μούχλα πίσω από το κεφαλάρι του κρεβατιού σε ένα μέρος όπου δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα ο αέρας. 

Το ίδιο γίνεται με τις επιτοίχιες ντουλάπες ή πίσω από τις γυψοκορνίζες ή γενικά τα έπιπλα που είναι σε επαφή με τον τοίχο. 

Γενικά σε μέρη που δεν μπορεί να κυκλοφορήσει εύκολα ο αέρας για να διαλύσει την υψηλή υγρασία,αυξάνονται οι πιθανότητες για μούχλα.

Επίσης περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν στα υγρά δωμάτια όπως τα μπάνια και οι κουζίνες,στα πιο κρύα,υποθερμασμένα δωμάτια και βέβαια τα βορινά δωμάτια.

Δεν έτυχε ποτέ να συναντήσουμε ένα κρούσμα που να ήταν βάσει λογικής ανεξήγητο! 



Τέλος του 3ου μέρους. Διαβάστε το 2ο μέρος εδώ:
Για ότι αφορά υγρασία και μούχλα στο σπίτι καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη. 



Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 



Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στη Macon ΑΤΕΕ. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια της!





















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου