Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Θερμομόνωση τοίχων: Εσωτερική ή εξωτερική θερμομόνωση; (1)








Για θερμομόνωση τοίχων,εσωτερική ή εξωτερική στις καλύτερες τιμές, καλέστε στο 2310 428900 ή  2310 402154 - Θεσσαλονίκη.


Η απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι οι τοίχοι θα πρέπει να θερμομονωθούν.

Εσωτερική λοιπόν ή εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων είναι το ερώτημα του τίθεται μιλώντας για τις ήδη υφιστάμενες κατοικίες.

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια κατά το δυνατόν αντικειμενική προσέγγιση πάνω στο ζήτημα,πράγμα εύκολο μιας και δεν έχουμε συμφέρον να προμοτάρουμε την μια ή την άλλη λύση δεδομένου ότι αμφότερες αποτελούν αντικείμενα των εργασιών μας.

Εξωτερική  είναι η θερμομόνωση στην οποία το θερμομονωτικό υλικό εφαρμόζεται στη εξωτερική πλευρά των εξωτερικών τοίχων του κτιρίου. 
Είναι κάτι σαν πανωφόρι για το κτίριο, μόνο που εκτός από το κρύο του χειμώνα,το προστατεύει κι από τη ζέστη του καλοκαιριού.

Μερικές χρήσιμες ερωταπαντήσεις και στοιχεία κόστους για την εξωτερική θερμομόνωση - ή εξωτερική μόνωση ή θερμοπρόσοψη - θα βρείτε εδώ:


Εξωτερική μόνωση - θερμοπρόσοψη : 15 ερωταπαντήσεις



Πλεονεκτήματα εξωτερικής θερμομόνωσης τοίχων


1. Μπορεί να αναβαθμίσει αισθητικά τις προσόψεις του σπιτιού. Οι πολυποίκιλες φθορές λόγω παλαιότητας αποκαθίστανται πλήρως. Όλες οι ασχήμιες που χάραξε ο χρόνος θα καλυφθούν. Η αίσθηση για τους ενοίκους είναι αυτή της ανανέωσης.

Επιπλέον η ευέλικτη δομή των θερμομονωτικών υλικών δίνει την ευκαιρία να γίνουν περίτεχνα αρχιτεκτονήματα όπως αρχιτεκτονικές γλυφές,αψίδες, γεισώματα,γλυπτές λεπτομέρειες,αψιδόλιθους,ακρογωνιαίους λίθους,κορνίζες,κίονες κλπ.


2. Προστασία των όψεων του κτιρίου από δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες και από τις συνεχείς συστολοδιαστολές που προκαλούν κόπωση στα δομικά υλικά.

3. Πλήρης εκμετάλλευση της θερμοχωρητικότητας των τοίχων οι οποίοι λειτουργούν λόγω της μάζας τους σαν θερμοσυσσωρευτές. 

Όταν κλείνουμε τη θέρμανση, αυτοί αποδίδουν στο περιβάλλον του σπιτιού τη θερμότητα που έχουν συσσωρεύσει.

4. Η εξωτερική θερμομόνωση μειώνει σημαντικά τον αριθμό και την έκταση των θερμογεφυρών,των αμόνωτων δηλαδή κομματιών του εξωτερικού περιβλήματος που είναι δύσκολο να μονωθούν για κατασκευαστικούς λόγους.
 Ένα απλό και συνηθισμένο παράδειγμα είναι τα σημεία ένωσης των εσωτερικών τοίχων με το εξωτερικό περίβλημα.

Και το θέμα δεν περιορίζεται σαφώς στις απώλειες της θερμότητας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο κίνδυνος των συμπυκνώσεων των εσωτερικών υδρατμών πάνω στις κρύες επιφάνειες των εξωτερικών τοίχων,ένα φαινόμενο που στην ουσία αποτελεί επέκταση αυτού που συμβαίνει πάνω στα τζάμια.

Και να ήταν μόνο μέχρι εκεί τα πράγματα,θα ήταν καλά! 
Αλλά ενός κακού μύρια έπονται και απο πίσω ακολουθεί η μούχλα που χρειάζεται αυτήν την υγρασία για να αναπτυχθεί και να διαπρέψει.

Τέλος του 1ου μέρους

Διαβάστε το 2ο και το 3ο μέρος εδώ:




Για θερμομόνωση τοίχων,εσωτερική ή εξωτερική στις καλύτερες τιμές, καλέστε στο 2310 428900 ή  2310 402154 - Θεσσαλονίκη.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 



Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στη Macon ΑΤΕΕ. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια της!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου