Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Κόλλα θερμοπρόσοψης: Συγκόλληση θερμομονωτικών πλακών (2)




2ο μέρος

Επίσης θα πρέπει η συγκόλληση να είναι κατά το δυνατόν ομοιόμορφη σε όλη την επιφάνεια της πλάκας αλλιώς υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθούν φαινόμενα στρεβλώσεων στις πλάκες, αυτό που αποκαλείται φαινόμενο του στρώματος. Ομοιόμορφη λοιπόν κατανομή της κόλλας θερμοπρόσοψης.

Η κόλλα θα μπορούσε να χτενιστεί με οδοντωτή σπάτουλα πάνω σε ολόκληρη την επιφάνεια της θερμομονωτικής πλάκας αν το επέτρεπε η ομαλότητα και η επιπεδότητα του υποστρώματος.

Οι πλάκες μπαίνουν στη θέση τους με ελαφρά πίεση χωρίς βίαιες,νευρικές και σπασμωδικές κινήσεις.

Η εφαρμογή αρχίζει από κάτω και πάμε προς τα πάνω με προσοχή ώστε τα σόκορα να έρχονται κολλητά χωρίς τη δημιουργία αρμών που θα χρειάζονται εκ των υστέρων κάποιο είδος πλήρωσης και μάλιστα σε όλος τους το βάθος.

Αν παρ' ελπίδα δημιουργηθούν τέτοιοι αρμοί θα πρέπει να πληρωθούν με τον πιο δόκιμο τρόπο που μπορεί να είναι σφήνες από το ίδιο θερμομονωτικό υλικό η αφρός πολυουρεθάνης χαμηλής διόγκωσης.

Με τον αφρό πολυουρεθάνης χαμηλής διόγκωσης μπορούμε ενδεχομένως να αντικαταστήσουμε τις κόλλες κατά τη διαδικασία της συγκόλλησης των πλακών. Για τη δυνατότητα αυτή μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ:


Εξωτερική μόνωση: Συγκόλληση πολυστερίνης με κόλλα πολυουρεθάνης


Η κάθε σειρά μπαίνει μετατοπισμένη σε σχέση με την προηγούμενη κατά μισή περίπου πλάκα έτσι ώστε να αποφεύγονται οι συνεχείς κατακόρυφοι αρμοί.

Oι αρμοί των θερμομονωτικών πλακών δεν θα πρέπει να συμπίπτουν με προϋπάρχουσες ρωγμές ή αρμούς στο υπόστρωμα και θα πρέπει να μπαίνουν μετατοπισμένες σε σχέση μ' αυτούς.

Στα παράθυρα και στις πόρτες δεν βάζουμε ποτέ τις πλάκες έτσι ώστε οι αρμοί τους να σχηματίζουν συνεχείς γραμμές με το περίγραμμά τους, αλλιώς είναι μεγάλος ο κίνδυνος να γίνουν εκεί ρωγμές.

Πλάκες με σπασμένα,πιεσμένα ή στρεβλωμένα άκρα πρέπει να να απορρίπτονται εκτός αν υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός κοπής.

Τέλος η έκθεση στον ήλιο των θερμομονωτικών πλακών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια που δίνει ο κατασκευαστής αλλιώς υπάρχει πρόβλημα που θα πρέπει να διορθωθεί με την απομάκρυνση της εξωτερικής στιβάδας.


Τέλος τους 2ου και τελευταίου μέρους. Διαβάστε το 1ο μέρος και τα πολύ ενδιαφέροντα links του εδώ:

Κόλλα εξωτερικής μόνωσης: Επικόλληση θερμομονωτικών πλακών (1)



Για πληροφορίες σχετικά με τη θερμοπρόσοψη / εξωτερική μόνωση μπορείτε να μας καλείτε στο 2310 428900.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου