Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Μόνωση τοίχων από υγρασία - ανιούσα υγρασία (4)








Για μόνωση τοίχων από υγρασία καλέστε μας στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη!


4o  μέρος


Υγρασία με προέλευση από τη γη

Η γη είναι μια απέραντη δεξαμενή νερού και εν δυνάμει κάθε χώρος που βρίσκεται σε επαφή μαζί της μπορεί υπό προϋποθέσεις να απορροφήσει νερό.

Το νερό αυτό μπορεί να μοιάζει με ανιούσα υγρασία αλλά δεν είναι πάντα ανιούσα υγρασία! 

Ανιούσα ή ανερχόμενη υγρασία λέμε ότι έχουμε όταν το πορώδες δομικό στοιχείο ρουφάει σαν σφουγγάρι το νερό από χαμηλά και το ανεβάζει με τριχοειδή φαινόμενα αρκετά ψηλά,έως 1,2-1,3m.

Στην περίπτωση αυτή έχουμε μια εκδήλωση υγρασίας που αφήνει ίχνη όπως η υποχώρηση της πλημμυρίδας στην παλίρροια.

Η ανιούσα υγρασία είναι η υγρασία εκείνη με την οποία δεν θα ήθελες να μπλέξεις. Αν δεν αντιμετωπισθεί στην διάρκεια της κατασκευής,δύσκολα αντιμετωπίζεται εν των υστέρων.

Και πώς αντιμετωπίζεται κατά την διάρκεια της κατασκευής;;

Προβλέποντας φράγματα ανιούσας υγρασίας στις βάσεις των τοίχων. Αν δεν μπουν στην φάση της κατασκευής,δεν βγάζεις εύκολα άκρη μετά!


Μετά το μόνο πρακτικό μέτρο που μπορείς να πάρεις είναι να κάνεις ένα χημικό φράγμα υγρασίας με εισπίεση ρητινούχων υλικών. Ανοίγεις τρύπες στον τοίχο και πρεσάρεις. Δύσκολη και ακριβή μεθοδολογία και όχι για όλους.

Η μόνωση τοίχων από ανιούσα υγρασία είναι καλύτερο να εστιαστεί στην πρόληψη δηλαδή την αποστράγγιση. Να μειώσει κανείς το φορτίο των νερών στη βάση των τοίχων του, όταν αυτό είναι εφικτό.

Αυτό μπορεί να γίνει με αποστραγγιστικές διατάξεις,με επεμβάσεις στις κατεβασιές,με διαδρόμους από μπετόν γύρω από το κτίριο,με κατάλληλη διαμόρφωση των κλίσεων του εδάφους και με φρεάτια συλλογής νερού και άντληση. 

Υπάρχουν αρκετά όπλα στο οπλοστάσιό μας αλλά μερικά είναι πολύ ακριβά για να αξίζουν τον κόπο.

Τέλος του 4ου και τελευταίου μέρους. Διαβάστε το 3ο μέρος εδώ:


Μόνωση τοίχων από υγρασία (3)


Για μόνωση τοίχων από υγρασία καλέστε μας στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη! 


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM



Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στη Macon ΑΤΕΕ. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια της!








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου