Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016

Ίνες πολυπροπυλενίου για ενίσχυση του μπετόν / σκυροδέματος (1)

Ίνες πολυπροπυλενίου για μπετόν στις καλύτερες τιμές θα βρείτε μόνο στο 2310 428900.

H χρήση τους είναι τόσο απλή που τα μόνα πράγματα που πρέπει να αποφασίσει κανείς είναι το πόσες ίνες θα βάλει στο κυβικό και τι μήκος θα χρησιμοποιήσει.

Οι συνήθεις δοσολογίες που προτείνουν οι περισσότεροι κατασκευαστές είναι από 0,6-0,9 kg/m3 μπετόν αν και οι δοσολογίες έως και 1,5 kg/m3 δεν είναι ασυνήθιστες.

 Άποψη μας πάντως είναι η δοσολογία να μη πέφτει κάτω από 0,9 kg/m3.

Οι ίνες πολυπροπυλενίου μπορούν να προστεθούν στο εργοτάξιο παρασκευής του έτοιμου μπετόν /σκυροδέματος αλλά να έχετε υπόψη ότι κακοποιούνται μηχανικά κατά την περιστροφή από τα αδρανή. 

Έτσι αν το έργο απέχει πάνω από μισή ώρα από το εργοστάσιο οι ίνες θα πρέπει να προστεθούν καλύτερα επί τόπου του έργου.

Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος και έτσι προκαλούνται ανήκεστες βλάβες από υπέρμετρη μείωση των αντοχών των ινών.

Ίνες πολυπροπυλενίου: Τι μήκος;

Στο ινοπλισμένο μπετόν / σκυρόδεμα οι ρωγμές συγκρατούνται από τις ίνες και  θα ανοίξουν μόνο όταν οι εφελκυστικές τάσεις στο μπετόν  υπερβούν τη δύναμη εξόλκευσης ή την εφελκυστική αντοχή των ινών.

Είναι λογικό ότι όσο πιο μεγάλες είναι οι ίνες πολυπροπυλενίου,τόσο πιο μεγάλη είναι η δύναμη συνάφειας με το μπετόν και τόσο πιο ισχυρός δεσμός αναπτύσσεται ανάμεσα σε μπετόν και ίνες.

Από την άλλη μεριά όπως τα μεγάλα μήκη των ινών σημαίνουν πιο δύσκολη ανάμιξη και λιγότερο ομοιόμορφη κατανομή. 

Το μήκος της ίνας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των αδρανών και όσο πιο μεγάλα είναι τα αδρανή τόσο μεγαλύτερες σε μήκος ίνες μπορούν  να χρησιμοποιηθούν.

Τέλος του 1ου μέρους. Διαβάστε το 2ο μέρος εδώ:Ίνες πολυπροπυλενίου για ενίσχυση σε μπετόν - τσιμεντοκονίες - σοβάδες (2)


Θα σας είναι πολύ χρήσιμο να ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω άρθρα:


Ίνες πολυπροπυλενίου για σκυρόδεμα - τσιμεντοκονίες: Σωστές και λάθος χρήσεις

Ίνες πολυπροπυλενίου για μπετόν,σοβά,κονιάματα: Τιμές - κόστος (2)


Ίνες πολυπροπυλενίου για μπετόν στις καλύτερες τιμές θα βρείτε μόνο στο 2310 428900.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου