Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Αποκατάσταση τοιχοποιίας από λιθοδομή - πλινθοδομή: Αρμολογήματα (2)







2ο μέρος

Όσον αφορά τα αρμολογήματα υπάρχουν δεκάδες φόρμουλες που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς ανάλογα με τις συνθήκες του έργου. Πολλές από αυτές έχουμε δοκιμάσει μέσα στο Άγιο Όρος, γενικά με πολύ καλή ανταπόκριση .

Η θέση μας είναι να χρησιμοποιούνται έτοιμα κονιάματα που είναι φτιαγμένα για τέτοιες περιπτώσεις όπως π.χ. το Tectoria M15 ή το Tectoria PMP που είναι πιο εξειδικευμένο για χρήση σε ιστορικής σημαίας κτίρια.

Τα κονιάματα αυτά είναι φτιαγμένα από φυσικά συστατικά όπως τα παλιά αρμολογήματα και μπορούν να συνεργαστούν τέλεια μαζί τους.


Πλεονεκτήματα

- χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατοδιαλυτά άλατα

- υψηλές μηχανικές αντοχές

- δυνατότητα παράδοσης σε διάφορα χρώματα  (Tectoria PMP)

- δουλεύονται με παραδοσιακές μεθόδους

- σημαντική ατμοδιαπερατότητα

- συμβατότητα με κονιάματα που είχαν χρησιμοποιηθεί σε ιστορικά κτίρια

- πολύ χαμηλή συρρίκνωση

Τα κονιάματα / αρμολογήματα αυτά ανακατεύονται μόνο νερό και χρειάζονται πλήρη ομογενοποίηση. Από τη στιγμή που έχουν αρχίσει να τραβάνε δεν επιτρέπεται η προσθήκη νερού και η εκ νέου ανάδευσή τους.

Τα αρμολογήματα δουλεύονται με επιμέλεια και πίεση για να μην αφήνουν κενά και ίσως χρειαστεί να δουλευτούν σε δύο στρώσεις αν μιλάμε για βάθος πάνω από 2cm.

Mε ζεστό καιρό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Καλό είναι οι εργασίες να γίνονται σε σκιασμένες επιφάνειες και όχι κατά τις θερμές ώρες της μέρας.

Ανάλογα με τα επιθυμητά προφίλ των αρμών θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και τα κατάλληλα εργαλεία.

Κάποια  κομμάτια αρμολογημάτων δεν θα μπουν σωστά και θα πρέπει να αφαιρεθούν με μια σκληρή βούρτσα όσο ακόμα είναι νωπά / μαλακά.

Τέλος μπορεί μετά να μπει από πάνω ένα σιλανικό - σιλοξανικό αδιαβροχοποιητικό υλικό για περαιτέρω προστασία από το νερό.


Τέλος του 2ου μέρους. Διαβάστε το 2ο μέρος εδώ:


Αποκατάσταση τοιχοποιίας από λιθοδομή - συμπαγή οπτοπλινθοδομή: Αρμολογήματα (1)


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου