Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Κήποι σε δώματα / ταράτσες - πράσινα δώματα : Tα πλεονεκτήματα (1)






Ο κήποι σε δώματα / ταράτσες - πράσινα δώματα - είναι μια κάποια λύση για την καλπάζουσα αστικοποίηση στις πόλεις.

Πρόκειται για τη δημιουργία φύτευσης πάνω στην ταράτσα αφού πρώτα προηγηθούν οι κλασσικές στρώσεις της στεγανοποίησης και της θερμομόνωσης.

Ο κήπος σε δώμα προϋποθέτει ότι υπάρχει στατική επάρκεια της κατασκευής και δεν είναι το πρότζεκτ του απευθύνεται σε ένα τυπικό σπίτι και μια τυπική οικογένεια μιας το κόστος του είναι αρκετά υψηλό.

Υπάρχουν δήμοι που επιδοτούν ισχυρά την κατασκευή του μιας και από ότι θα δούμε τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα τα απολαμβάνει περισσότερο η κοινότητα παρά ο ιδιοκτήτης.

Είναι ένα concept ιδανικό για δημόσια κτίρια όπου οι αρχές δείχνουν τη διάθεση τους να αναβαθμίσουν το αστικό περιβάλλον και να προστατέψουν τη βιοποικιλότητα στις πόλεις.


Οφέλη - πλεονεκτήματα από τα πράσινα δώματα για το περιβάλλον

1. Αισθητική αναβάθμιση των χώρων

Σπάνε τη θλιβερή μονοτονία του μπετόν και των λοιπών δομικών υλικών προσφέροντας μια νότα ομορφιάς και φρεσκάδας ειδικά στα μέρη του κέντρου των πόλεων όπου λείπουν παντελώς οι πράσινοι χώροι.

2 Βοηθάνε στην άμβλυνση των φαινομένων των αστικών θερμικών νησίδων που αλλάζουν δραματικά επί τα χείρω το μικροκλίμα των αστικών  περιοχών δημιουργώντας περιοχές με συνεχή υψηλή θερμοκρασία ακόμη και τα βράδια.

Τα δομικά υλικά απορροφούν την ακτινοβολούμενη θερμότητα για να την επανεκπέμψουν τις βραδινές ώρες δημιουργώντας συνθήκες φούρνου.

Είναι σύνηθες να υπάρχουν διαφορές αρκετών βαθμών ανάμεσα στα κέντρα των πόλεων και τα κοντινά τους προάστια όπου υπάρχει περισσότερη γη αντί για μπετόν και άσφαλτο.

3. Προστασία κατά των πλημμυρών

Με τα πράσινα δώματα τα όμβρια νερά αποθηκεύονται και μετά χρησιμοποιούνται από τα φυτά για να γυρίσουν πάλι πίσω στο περιβάλλον μέσω της εξατμισοδιαπνοής.

 Διαφορετικά θα κατέληγαν στα φρεάτια και στο δίκτυο της αποχέτευσης θέτοντάς το υπό πίεση και δυνητικά στις μεγάλες καταιγίδες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πλημμύρες με συνέπειες που τουλάχιστον στην Ελλάδα τις έχουμε βιώσει άπειρες φορές.

Τέλος του 1ου μέρους. Διαβάστε το 2ο μέρος εδώ:


Ταρατσόκηποι - πράσινα δώματα : Tα πλεονεκτήματα (2)



Για πράσινα δώματα - κήπους σε δώματα ελάτε σε επαφή μαζί μας στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου