Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Σιλικόνες vs ακρυλικές μαστίχες: Μια σύγκριση
Για σιλικόνες,ακρυλικές και πολυουρεθανικές μαστίχες αλλά και για κάθε είδους σφραγιστικά αρμών,καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.


Για τις σιλικόνες είχαμε γράψει εδώ:

Σιλικόνες: Στεγανοποίηση - σφράγιση αρμών με σιλικόνη (1)

και για τις ακρυλικές μαστίχες εδώ:


Οι σιλικόνες ανήκουν στην κατηγορία των ελαστομερών υλικών σφράγισης αρμών, δηλαδή αν επιμηκυνθούν επανέρχονται κοντά στο 100% στο πρότερό τους μήκος.

Οι ακρυλικές μαστίχες από την άλλη είναι ελαστοπλαστικά υλικά με μικρότερη επιμήκυνση θραύσης και μικρότερη επαναφορά!

Είναι και αρκετά φθηνότερες από τις σιλικόνες - το 1/2 ή το 1/3 της τιμής τους - και συνεπώς είναι αναμενόμενο να είναι υποδεέστερες ποιοτικά.

Παρ' όλα αυτά είναι δημοφιλέστατες κι αυτό γιατί δεν μυρίζουν,δεν έχουν διαλύτες,ξεπλένονται εύκολα από τα χέρια και βάφονται πολύ εύκολα.

Είναι ιδανικές για εσωτερικό χώρο - ξεχάστε τη χρήση τους εξωτερικά - σε περιπτώσεις σφράγισης αρμών σε σοβάδες και γύρω από γυψοσανίδες.

Αλλά είναι τελείως ακατάλληλες για μέρη όπου υπάρχει υγρασία σε υγρή ή αέρια μορφή.

Στα μπάνια π.χ. επιτρέπονται μόνο σιλικόνες και μάλιστα αντιμυκητιακές / αντιμουχλικές:Οι σιλικόνες εκτός από την καλή συμπεριφορά τους σε εξωτερικές συνθήκες και στην υγρασία έχουν επίσης τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

- έχουν πολύ μεγάλη ελαστικότητα και μπορούν να καλύψουν τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε μετακινησιμότητα

- έχουν ιδιαίτερα χαμηλή συρρίκνωση σε σχέση με τις ακρυλικές και άρα είναι πολύ πιο κατάλληλες για στεγανοποίηση.

Συμπερασματικά οι σιλικόνες είναι ένα καλύτερο υλικό,με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες αλλά και οι ακρυλικές μαστίχες έχουν το πεδίο εφαρμογών τους.


Για σιλικόνες,ακρυλικές και πολυουρεθανικές μαστίχες αλλά και για κάθε είδους σφραγιστικά αρμών,καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου