Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Σιλικόνη: Στεγάνωση - σφράγιση αρμών με σιλικόνες (2)





Για στεγάνωση - σφράγιση αρμών με σιλικόνες  εμπιστευθείτε την εμπειρία μας! Καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.


2ο μέρος

Γενικά να θυμάστε ότι για τις πιο δύσκολες και ασυνήθιστες επιφάνειες είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ουδέτερες σιλικόνες.

Επίσης αν δουλεύετε σε κλειστούς χώρους θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα την απαλή μυρωδιά μιας ουδέτερης σιλικόνης σε σχέση με τη δριμύτατη μιας όξινης.

Αν τέλος δουλεύετε σε φυσικούς λίθους απαγορεύονται αυστηρά οι όξινες σιλικόνες και οι περισσότερες από τις ουδέτερες γιατί μπορεί να λεκιάσουν την περιοχή. 

Εκεί υπάρχουν πιο εξειδικευμένες σιλικόνες, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και MS Polymers που δεν είναι τίποτα άλλο από τροποποιημένες σιλικόνες.

Τις ίδιες σιλικόνες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν πρόκειται να  επακολουθήσει βαφή γιατί είναι βαφόμενες όπως ακριβώς οι ακρυλικές μαστίχες που όμως είναι υποδεέστερες και συνιστώνται γενικά μόνο για εσωτερική χρήση.

Ανάλογα με την επιφάνεια / υπόστρωμα μπορεί να απαιτηθεί και κάποιο αστάρι / primer για την εξασφάλιση της ιδανικής πρόσφυσης. Συνήθως αυτά χρειάζεται σε πορώδη υποστρώματα και όταν υπάρχει παρουσία νερού.

 Οι σιλικόνες γενικά μπορούν να αναλάβουν μεγάλες συστοδιαστολές και ανήκουν στα ελαστομερή σφραγιστικά υλικά, σ' αυτά δηλαδή που επανέρχονται σχεδόν ολοκληρωτικά μετά τον εφελκυσμό τους, χωρίς να τους μένουν μόνιμες παραμορφώσεις ακόμη κι όταν μιλάμε για πολλούς κύκλους συστολοδιαστολών.

Αλλά δεν είναι όλες οι σιλικόνες ίδιες. Ότι κερδίζουμε από ελαστικότητα το χάνουμε από σκληρότητα Shore. Έτσι υπάρχουν σιλικόνες με μεγαλύτερα ή μικρότερα μέτρα ελαστικότητας που χρησιμοποιούνται για διαφορετικές εφαρμογές.

Όταν λέμε ότι ότι μια σιλικόνη στεγάνωσης - σφράγισης αρμών μπορεί να αναλάβει μετακίνηση 25% εννοούμε ότι σε έναν αρμό πλάτους 10mm η σιλικόνη δεν θα έχει κανένα πρόβλημα αν ο αρμός μεταβληθεί λόγω θερμοκρασιακών διαφορών σε ένα φάσμα πλάτους 7,5-12,5mm. Πέραν τούτου θα υπάρξει αστοχία που μπορεί να είναι αστοχία πρόσφυσης ή αστοχία συνοχής.

Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής,τα πλάτη και τη διαστασιολόγηση των αρμών ρίξτε μια ματιά εδώ:

Σιλικόνες - μαστίχες - σφραγιστικά για στεγανοποίηση αρμών: Τρόπος εφαρμογής (5)


Σχετικό με τη στεγάνωση - σφράγιση αρμών με σιλικόνες είναι και το άρθρο αυτό:

Σιλικόνη για σφράγιση αρμών στις κατασκευές: Τι πρέπει να γνωρίζετε (1)


Τέλος του 2ου μέρους. Μπορείτε να διαβάσετε το 1ο μέρος εδώ:

Σιλικόνες: Στεγανοποίηση - σφράγιση αρμών με σιλικόνη (1)


Για στεγάνωση - σφράγιση αρμών με σιλικόνες  εμπιστευθείτε την εμπειρία μας! Καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου