Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Στέγες / κεραμοσκεπές: Ασφαλτικές μεμβράνες vs αναπνέουσες (1)








Οι μεμβράνες κεραμοσκεπών αποτελούν μια δεύτερη ζώνη άμυνας κατά του νερού της βροχής μετά την πρώτη και κύρια ζώνη άμυνας που είναι το υλικό επικάλυψης της στέγης που είναι συνήθως κάποιο είδος κεραμιδιών.

Είναι προφανές ότι τα κεραμίδια όσο σωστά κι αν τοποθετηθούν θα έχουν πάντα κενά ευάλωτα στην είσοδο του νερού,συνήθως με τη μορφή πλάγιας βροχής.

Οι μεμβράνες κεραμοσκεπών λοιπόν είναι κάποια στεγανά φύλλα μικρού πάχους,συνήθως σε ρολά μήκους 30-50m και πλάτους 100-150cm που παίζουν τον ρόλο της επικουρικής στεγανοποίησης στις κεραμοσκεπές.

Προστατεύουν από το νερό τη θερμομόνωση, την ξυλεία,το ταβάνι,τα πάντα δηλ και αυτό κάνει το ρόλο τους νευραλγικό στη διάταξη μιας στέγης / κεραμοσκεπής.

Κατά καιρούς έχουμε γίνει μάρτυρες απίστευτων οικονομικών καταστροφών σε σπίτια της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής και είναι πολύ εντυπωσιακή η άγνοια του κόσμου που εξακολουθεί ακόμη να χτίζει στέγες χωρίς μεμβράνες κεραμοσκεπών, θεωρώντας τα κεραμίδια σαν επαρκές μέσο στεγανοποίησης. 

Οι μεμβράνες κεραμοσκεπών πρέπει  να μπαίνουν τελευταίες σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά επένδυσης και θερμομόνωσης της στέγης για να μπορούν να τα προστατεύουν. 

Πρέπει λοιπόν να μπαίνουν αμέσως κάτω από τα κεραμίδια σε μία τυπική διάταξη στέγης.

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες μεμβρανών κεραμοσκεπών: Οι ασφαλτικές και οι αναπνέουσες ή ατμοδιαπερατές.

Οι ασφαλτικές μεμβράνες είναι οι κλασικές μεμβράνες που αντικατέστησαν πριν από 40 περίπου χρόνια τα θλιβερά πισσόχαρτα που δεν ήταν τίποτα άλλο από χαρτί εμποτισμένο με άσφαλτο για να παρέχει κάποιου είδους στεγανοποίηση.

Οι ασφαλτικές μεμβράνες ήταν μια επανάσταση για την εποχή γιατί ήταν πολύ δυνατές και ανθεκτικές στο τρύπημα και στο σχίσιμο αλλά και παρείχαν πολύ πιο αξιόπιστη στεγανοποίηση.

Αποτελούνταν από ένα είδος συνθετικού οπλισμού που ήταν τυλιγμένος με ασφαλτικό υλικό και στα πάνω και κάτω μέρος έφερε μια αντικολλητική επίστρωση. Όλα αυτά εξελίχθηκαν μέσα στα χρόνια κι ακόμη και τώρα είναι υπό εξέλιξη.


Τέλος του 1ου μέρους. Διαβάστε το 2ο μέρος εδώ:

Στέγη / κεραμοσκεπή: Ασφαλτικές μεμβράνες ή ατμοδιαπερατές / αναπνέουσες; (2)

Δεν θα κάνατε άσχημα να ρίχνατα και μια ματιά εδώ:


Μεμβράνες κεραμοσκεπών: είδη - τοποθέτηση - τιμές (1)


Για μεμβράνες κεραμοσκεπών, τόσο ασφαλτικές όσο και αναπνέουσες / ατμοδιαπερατές στις καλύτερες τιμές,καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.



Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου