Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Στέγη / κεραμοσκεπή: Ασφαλτικές μεμβράνες ή ατμοδιαπερατές / αναπνέουσες; (2)





2ο μέρος

Οι ασφαλτικές μεμβράνες είναι πανίσχυρες και πολύ στεγανές αλλά αυτά έρχονται με ένα μεγάλο κόστος. Δεν αναπνέουν και συνεπώς δεν επιτρέπουν στους υδρατμούς που το χειμώνα ανεβαίνουν προς τα επάνω να εκτονωθούν.

Άρα όταν τις τοποθετήσουμε θα πρέπει να μεριμνήσουμε για τον αερισμό τους στην κάτω τους όψη για να μπορούν να εκτονώνονται οι υδρατμοί.

Οι ασφαλτικές μεμβράνες κεραμοσκεπών είναι κατάλληλες μόνο για ψυχρές, αεριζόμενες στέγες.

Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις τον πρώτο λόγο τον έχουν οι ατμοδιαπερατές / αναπνέουσες μεμβράνες.

Πρόκειται για πιο πρόσφατη εξέλιξη της τεχνολογίας όπου έχει γίνει δυνατόν να συνδυαστούν μια πολύ λεπτή ημιπερατή μεμβράνη με δύο στρώσεις μηχανικής προστασίας που είναι συνήθως από πολυπροπυλένιο. 

Έτσι παίρνουμε μια μεμβράνη που μπορεί να συγκρατήσει το νερό αλλά επιτρέπει στους υδρατμούς να περνάνε μέσα από τη μάζα της.

Το πρόβλημα με τις μεμβράνες αυτές είναι ότι από μη μηχανικής άποψης είναι πιο ευάλωτες από τις ασφαλτικές αλλά το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να μπουν σε όλα τα είδη στέγης,ψυχρές ή θερμές αεριζόμενες και μη.

Για τις μηχανικές αντοχές έχουν γίνει βήματα βελτίωσης με την αύξηση τους βάρους τους και θα προτείναμε να χρησιμοποιείτε προϊόντα πάνω από τα 175gr/m2. 

Tα προϊόντα αυτά μπορούν να μπουν κατάσαρκα πάνω σε πέτσωμα χωρίς τον κίνδυνο του φαινόμενου της τέντας όπου με μοριακά φαινόμενα το νερό μπορεί να περάσει μέσα από τη μάζα της μεμβράνης όταν υπάρχει αντιστήριξη.

Από πλευράς κόστους οι   ατμοδιαπερατές / αναπνέουσες μεμβράνες κεραμοσκεπών έχουν πέσει στα επίπεδα των ασφαλτικών έτσι ώστε η τιμή να μην αποτελεί πλέον περιοριστικό παράγοντα.

Οι άποψή μας είναι να προτιμάτε τις ατμοδιαπερατές / αναπνέουσες μεμβράνες από τις ασφαλτικές γιατί κάνουν την κατασκευή πιο εύκολη και περιορίζουν τις πιθανότητες δομοφυσικών λαθών.


Τέλος του 2ου μέρους. Διαβάστε το 1ο μέρος εδώ:

Στέγες / κεραμοσκεπές: Ασφαλτικές μεμβράνες vs αναπνέουσες (1)


Δεν θα κάνατε άσχημα να ρίχνατε και ματιά εδώ:

Μεμβράνες κεραμοσκεπών: είδη - τοποθέτηση - τιμές (1)


Για μεμβράνες κεραμοσκεπών τόσο ασφαλτικές όσο και αναπνέουσες / ατμοδιαπερατές στις καλύτερες τιμές,καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου