Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Εξατμιστήρες / εξαεριστήρες για μονώσεις ταρατσών:Τρόπος τοποθέτησης (2)








2o μέρος


Εξατμιστήρες / εξαεριστήρες για μονώσεις ταρατσών: Τρόπος τοποθέτησης

Όταν έχεις πάνω σε μια ταράτσα μια θερμομονωτική στρώση ανάμεσα σε δύο στρώσεις που είναι πρακτικά φράγματα υδρατμών, μπορεί να έχεις πρόβλημα από παγιδευμένη υγρασία. 

Αυτή η υγρασία μπορεί να μπαίνει από αστοχίες τις στεγανοποίησης,από την εσωτερική διάχυση των υδρατμών ή και να υπάρχει στα υλικά κατασκευής της ταράτσας.

Ο μελετητής θα πρέπει να σκεφθεί να δώσει μια λύση με αποστράγγιση ή εξαερισμό. Γενικά μια βασική αρχή της δομοφυσικής είναι να αφήνεται περιθώριο ώστε τα υγρά δομικά στοιχεία ή τα μέρη τους να μπορούν να στεγνώσουν.

Αν δεν προβλεφθεί μια τέτοια μεθόδευση ο δυστυχής ιδιοκτήτης θα βρεθεί ίσως στη δεινή θέση να αντικαταστήσει πλήρως το σύστημα της μόνωσης ή να ψάξει για κάποια ημίμετρα για να περισώσει ότι απέμεινε.

Οι εξατμιστήρες / εξαεριστήρες για μονώσεις ταρατσών δεν μπορούν να σώσουν εύκολα μια βρεγμένη θερμομόνωση και δεν είναι ο ρόλος τους αυτός.





Οι κλασικοί εξατμιστήρες μονής λειτουργίας που φαίνονται ακριβώς επάνω θα πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε να εξαερίζουν το χώρο κάτω από το στρώμα διάχυσης υδρατμών. Συνήθως μπαίνουν χωρίς αυτό και φυσικά  η λειτουργικότητά τους είναι σχεδόν μηδενική.

Μερικές φορές μπαίνουν εκ των υστέρων για να βοηθήσουν στο στέγνωμα μιας βρεγμένης θερμομόνωσης. Να κρατάτε μικρό καλάθι για τέτοιες εφαρμογές!

Τουλάχιστον όμως ας μπαίνουν σωστά κι αυτό θα γίνει αν στο θερμομονωτικό υλικό μπορούμε να χαράζουμε διόδους ελεύθερης διακίνησης των υδρατμών.

'Οπως και να έχει το πράγμα είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος της αστοχίας της σύνδεσης των εξατμιστήρων μόνωσης με τις στεγανωτικές μεμβράνες. 
Είναι σαν να πηγαίνουμε γυρεύοντας.
 Όσο κι αν το παλέψουν σωστά οι μονωτές είναι πάντα δύσκολο να γίνει στεγανή σύνδεση και κυρίως να αντέξει σε ένα εύλογο βάθος χρόνου.








Οι εξατμιστήρες διπλής λειτουργίας - ακριβώς από επάνω - θα πρέπει επιπλέον να εξαερίζουν και στο άνω μέρος της θερμομονωτικής στρώσης.

 Για να μπορέσει όμως να γίνει σωστά θα πρέπει κι εδώ να τοποθετηθεί μια δεύτερη στρώση διάχυσης υδρατμών πάνω στη θερμομόνωση για να δίνει διόδους διακίνησης για τους υδρατμούς.


Συμπερασματικά

Έτσι κι αλλιώς οι εξατμιστήρες μόνωσης είναι πηγές προβλημάτων για τη στεγανοποίηση. Αν λοιπόν τους χρησιμοποιείτε, ας το κάνετε τουλάχιστον σωστά


Τέλος του 1ου μέρους. Διαβάστε το 2ο μέρος εδώ:



Εξατμιστήρες / εξαεριστήρες για μονώσεις ταρατσών: Κάνουν δουλειά; (1)


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου