Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Καθοδική προστασία ράβδων οπλισμού σκυροδέματος με θυσιαζόμενες ανόδους Sentinel-GL (2)





Για καθοδική προστασία ράβδων οπλισμού σκυροδέματος με θυσιαζόμενες ανόδους / ανόδια,για αναστολείς διάβρωσης σε διάφορες μορφές καθώς και για χρώματα κατά της ενανθράκωσης του μπετόν,καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.



2ο μέρος

Οι θυσιαζόμενες άνοδοι Sentinel-GL με τα 38 γραμμάρια καθαρού ψευδαργύρου τους, χρησιμοποιούνται κατά την αποκατάσταση τμημάτων από οπλισμένο μπετόν που έχει δεχθεί την επίδραση χλωριόντων και/ή έχει υποστεί ενανθράκωση.


Στις περιπτώσεις αυτές οι οπλισμοί στα επισκευασμένα τμήματα γίνονται κάθοδοι λόγω πλέον της απουσίας χλωριόντων και αυτοί στα γειτονικά απείραχτα κομμάτια γίνονται άνοδοι και έτσι αποκαθίσταται ένα ηλεκτροχημικό στοιχείο που οδηγεί τις ανόδους 
στη διάβρωση

Αυτό το φαινόμενο λέγεται anode ring effect δηλαδή φαινόμενο ανοδικού δαχτυλιδιού.

Πάμε έτσι για ένα ατέρμον,αυτοτροφοδοτούμενο φαινόμενο διάβρωσης που σε 18-24 μήνες θα μας δώσει και οπτικές ενδείξεις με ρηγματώσεις και αποκολλήσεις.

Υπάρχει λύση;;

Ευτυχώς ναι με  τις θυσιαζόμενες ανόδους Sentinel-GL. Τοποθετούμε μια άνοδο στον οπλισμό του τμήματος που αποκαθίσταται και έτσι έχουμε μια θυσιαζόμενη άνοδο και τους οπλισμούς των απείραχτων γειτονικών τμημάτων να γίνονται πλέον κάθοδοι. Η τοποθέτηση γίνεται κοντά στη άκρη της υπό επιδιόρθωση περιοχής.

Τα συρματάκια από γαλβανισμένο ατσάλι και το κοίλο σχήμα της ανόδου Sentinel-GL κάνουν την τοποθέτηση της μια πολύ απλή υπόθεση. 

Οι οπλισμοί πρέπει να έρχονται σε κατάσταση γυμνού μετάλλου πριν από την προσάρτηση της ανόδου για την επίτευξη μιας καλής σύνδεσης.

Τα επισκευαστικά κονιάματα που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να έχουν χαμηλή ηλεκτρική αντίσταση - μικρότερη από 15000 ohm-cm  -   μιας και παίζουν το ρόλο αγωγού για το προστατευτικό ρεύμα.

Σχετικά με τις αποστάσεις των ανόδων, πάντα λαμβάνονται υπόψη η πυκνότητα του οπλισμού και ο ρυθμός διάβρωσης του περιβάλλοντος.


Τέλος του 2ου μέρους. Διαβάστε το 1ο μέρος εδώ:

Καθοδική προστασία σιδηροπλισμών οπλισμένου μπετόν με θυσιαζόμενες ανόδους / ανόδια (1)


Για καθοδική προστασία ράβδων οπλισμού σκυροδέματος με θυσιαζόμενες ανόδους / ανόδια,για αναστολείς διάβρωσης σε διάφορες μορφές καθώς και για χρώματα κατά της ενανθράκωσης του μπετόν,καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου