Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Πράσινα / φυτεμένα δώματα (πράσινες στέγες): Βασικές γνώσεις






Γιατί πράσινα / φυτεμένα δώματα (πράσινες στέγες);

Για την αναχαίτιση της άκριτης και άμετρης αστικής ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών! 

Οι χώροι πρασίνου βρίσκονται υπό διαρκή πίεση για να μη πούμε υπό διωγμό.
Η ανάπτυξη των κτιρίων καθ' ύψος μειώνει τη φυσική ροή του αέρα και υποβοηθά στη μόλυνση και στη σκόνη,στις υψηλότερες θερμοκρασίες και στις χαμηλότερες σχετικές υγρασίες.

Τα πράσινα / φυτεμένα δώματα (πράσινες στέγες) βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα έλκοντας βλαβερά σωματίδια στη φύτευση και στο χώμα. 

Επιπλέον η φύτευση απορροφάει με τα φύλλα της τα αερομεταφερόμενα σωματίδια και ξαλαφρώνει κάπως το περιβάλλον κι επίσης μέσω της φυσικής διαδικασίας της φωτοσύνθεσης μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο.

Από την άλλη οι αστικές αναπτύξεις γίνεται όλο και πιο στεγανές,χωρίς τα απαραίτητα  εδάφη που απορροφούν τα νερά της βροχής. 
Οι αποχετεύσεις δε έχουν την κακή συνήθεια να βουλώνουν - ειδικά σε κάτι χώρες σαν τη δική μας - και να επακολουθούν τρελές καταστάσεις.

Στο φαινόμενο συνεισφέρει και η γρήγορη απορροή των νερών από τα σκληρά, λεία και στεγανά οικοδομικά υλικά που δεν δίνουν την ευκαιρία στο νερό να εξατμιστεί και να μπει στο φυσικό του κύκλο.

Τα πράσινα / φυτεμένα δώματα (πράσινες στέγες) διακρατούν ένα μεγάλο ποσοστό των ομβρίων και βοηθούν στην αργή και ελεγχόμενη απορροή τους μειώνοντας έτσι τα φορτία του νερού στο αποχετευτικό σύστημα και επιτρέποντας την πιο γρήγορη εξάτμιση της συσσωρευμένης υγρασίας.

Αντικαθιστώντας μέσω των πράσινων δωμάτων το μπετόν με φυτεμένη γη,κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την ανατροπή του θλιβερού ισοζυγίου φύσης-μπετόν.


Τα οφέλη των πράσινων δωμάτων εν τάχει:

- βελτιωμένο περιβάλλον - καλύτερη ποιότητα αέρα

- καλύτερη αισθητική

- αποσυμφόρηση του αποστραγγιστικού συστήματος σε περιπτώσεις ισχυρών βροχοπτώσεων - αποφυγή φαινόμενων πλημμύρας

- ηχομονωτική και θερμομονωτική προστασία των υποκείμενων χώρων

- μείωση των φαινομένων των αστικών θερμικών νησίδων κλπ.

Στο επόμενο μέρος θα μιλήσουμε για τα δύο βασικά είδη φύτευσης : 
την εκτατική φύτευση που χρειάζεται μινιμαλιστική συντήρηση και την εντατική φύτευση που μπορεί να δημιουργήσει πολύτιμους χώρους συνάθροισης και αναψυχής.


Τέλος του 1ου μέρους.


Ρίξτε επίσης μια ματιά εδώ:

Κήποι σε δώματα / ταράτσες - πράσινα δώματα : Tα πλεονεκτήματα (1)


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου