Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Στεγανοποίηση υπογείων αρμών στις κατασκευές




Οι υπόγειοι αρμοί στις κατασκευές είναι κάποιες ασυνέχειες στις δομές από μπετόν που επιβάλλονται για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Οι ασυνέχειες λοιπόν στις υπόγειες κατασκευές είναι καμπανάκια για την είσοδο του νερού και πρέπει να στεγανοποιούνται με ασφαλή και μόνιμο τρόπο γιατί μπορούν να προκαλέσουν μαζική και ανεξέλεγκτη εισροή νερών μέσα στους υπόγειους χώρους.

Τις περισσότερες φορές οι αρμοί είναι κατασκευαστικού χαρακτήρα - αυτό που λέμε αρμοί διακοπής εργασιών.

Είναι απλά κάποιες περιπτώσεις που δεν προλαβαίνουμε να τελειώσουμε όλην την κατασκευή γιατί τελειώνει η εργάσιμη ή η φυσική ημέρα ή κάποιες άλλες όπου θα πρέπει να σκυροδετήσουμε πάνω σε μια ήδη υπάρχουσα δομή. 

Κλασσική τέτοια περίπτωση είναι όταν σκυροδετούμε τοιχία πάνω σε υπάρχοντα δάπεδα.

Αυτή η ασυνέχεια ανάμεσα στις δύο σκυροδετήσεις μπορεί να φαίνεται πολύ μικρή αλλά είναι δυνατόν να οδηγήσει σε απίστευτα μεγάλες εισροές νερού.

Μια λύση για τους αρμούς αυτούς διακοπής εργασιών είναι τα λεγόμενα μπεντονιτικά προφίλ ή κορδόνια για τα οποία έχουμε γράψει εδώ:


Mπεντονιτικά waterstops / προφίλ / κορδόνια για στεγανοποίηση υπόγειων αρμών εργασίας (2)


Πρόκειται για μικρής διατομής προφίλ που αποτελούνται από διογκώσιμο νατριούχο μπεντονίτη εγκλωβισμένο μέσα σε ένα πολυμερές πλέγμα από βουτυλικό καουτσούκ.

Εγκλωβίζεται ανάμεσα στις δύο σκυροδετήσεις και φουσκώνει όταν υπάρχει παρουσία νερού με αποτέλεσμα να το μπλοκάρει.

Υπάρχει επίσης και η λύση των PVC waterstops για τα οποία έχουμε μιλήσει εδώ:


Τα  PVC waterstops είναι φαρδιές λωρίδες από πλαστικοποιημένο  PVC που μπαίνουν κατά το μισό μέρος τους στη μια διατομή και κατά το άλλο μισό στην άλλη. 

Αυτά θα πρέπει να μπαίνουν από την αρχή ενώ τα
μπεντονιτικά προφίλ μπορούν να μπουν εκ των υστέρων.

Τα PVC waterstops με κενό βολβό - αυτά ακριβώς που φαίνονται στη φωτογραφία - στη μέση είναι και το μόνο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στεγανοποίηση υπόγειων αρμών διαστολής.

Για PVC waterstops και μπεντονιτικά προφίλ μπορείτε να καλείτε στο 2310 428900 -Θεσσαλονίκη.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου