Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Μονώσεις ταρατσών: Ασφαλτόπανα ή επαλειφόμενα ελαστομερή; Μια ψύχραιμη ματιά! (2)









Για αξιόπιστες μονώσεις ταρατσών με μεγάλο προσδόκιμο ζωής,καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.


2ο μέρος

Μειονεκτήματα επαλειφόμενων ελαστομερών (συνέχεια)

- γενικά το πάχος της στεγανοποίησης είναι μικρό,κάτω συνήθως του 1,5mm και στις περισσότερες περιπτώσεις κάτω του 1mm. Σε τέτοιες κλίμακες πάχους είναι πολύ πιθανό τοπικά να υπάρχουν προβλήματα αξιοπιστίας της στεγανοποίησης

- παρά την ελαστικότητά τους παρουσιάζουν τοπικές αδυναμίες πάνω από τις ρωγμές και τους αρμούς και γενικά χρειάζονται μια καθολική ενίσχυση με ένα εύκαμπτο,ισοτροπικό οπλισμό για την αύξηση της εφελκυστικής τους αντοχής. Αυτό δίνει ένα υπολογίσιμο πρόσθετο κόστος τόσο σε υλικά όσο κι εργατικά.


Ασφαλτόπανα

Αυτά είναι έτοιμες προδιαμορφωμένες μεμβράνες σε διάφορα πάχη που εφαρμόζονται με φλόγιστρο με τις σχετικές επικαλύψεις. 

Πλεονεκτήματα ασφαλτοπάνων

- σταθερό και εγγυημένο πάχος σε όλη την έκταση της στεγανοποίησης. Προτείνεται αυτό το πάχος να είναι τουλάχιστον 4mm στην ούγια του ασφαλτόπανου,πράγμα που οδηγεί σε ένα ελάχιστο βάρος 5kg/m2 στα ασφαλτόπανα με ψηφίδα 

- η προετοιμασία του υποστρώματος είναι πιο απλοποιημένη μιας και η τοπική πρόσφυση δεν είναι τόσο κρίσιμη

- ο οπλισμός είναι ήδη μέρος του ασφαλτόπανου,δεν χρειάζεται κάτι πρόσθετο

- ο προσδοκώμενος χρόνος λειτουργικής ζωής τους είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των επαλειφόμενων. 

Μπορούμε και με τα επαλειφόμενα να πάρουμε μεγάλη λειτουργική ζωή για τη στεγανοποίηση αλλά το κόστος γίνεται εξωπραγματικό επειδή χρειάζονται μεγάλες ποσότητες και πολύ προσεγμένη εφαρμογή.

Με τα ασφαλτόπανα παίρνουμε μια αξιόπιστη μόνωση και μπορούμε να δώσουμε εγγύηση έχοντας το κεφάλι μας ήσυχο. Γραπτή εγγύηση για τα επαλειφόμενα είναι κάπως δύσκολο...

Βέβαια τα ασφαλτόπανα θέλουν την προσοχή τους στην τέλεια συγκόλληση των αρμών τους,πράγμα όμως που γίνεται παιχνίδι όταν ο τεχνίτης είναι καλός και το ασφαλτόπανο αρκετά παχύ και με καλή ασφαλτική μάζα.

 Μια δυσκολία είναι στο κόψε-ράψε στις πολύπλοκες επιφάνειες και στις λεπτομέρειες και γι αυτό ο μάστορας δεν πρέπει να είναι αλεξιπτωτιστής.

Ταπεινή μας άποψη είναι ότι τα ασφαλτόπανα υπερτερούν σαφώς των επαλειφόμενων ελαστομερών όταν πάμε για αξιόπιστες μονώσεις ταρατσών σε υπό έλεγχο κόστος.


Τέλος του 2ου μέρους. Διαβάστε το 1ο μέρος εδώ:

Μονώσεις ταρατσών: Ασφαλτόπανα ή επαλειφόμενα ελαστομερή; Μια αντικειμενική προσέγγιση (1)



Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου