Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Μόνωση και στεγανοποίηση στέγης / κεραμοσκεπής: Σωστός τρόπος (2)








Η θερμομόνωση σε μια μόνωση στέγης μπαίνει πάνω από το φράγμα υδρατμών και κάτω από τη μεμβράνη κεραμοσκεπών ανεξάρτητα με το είδος της.

Μέσω του φράγματος υδρατμών προστατεύεται από την υγρασία υπό μορφή υδρατμών που ανεβαίνει προς τα πάνω από τους κατοικήσιμους χώρους. Οι υδρατμοί κινούνται πάντα από τους χώρους των μεγάλων πιέσεων προς τους χώρους των μικρών πιέσεων.

Μέσω της μεμβράνης κεραμοσκεπών προστατεύεται από τα όμβρια νερά που περνούν  στο σύστημα της στέγης μέσω των αναπόφευκτων κενών μεταξύ των κεραμιδιών και γενικά των στοιχείων της επικάλυψης.

Στην Ελλάδα συνηθίζεται να χρησιμοποιούμε συχνά σαν θερμομόνωση στη κεραμοσκεπή εξηλασμένη ή διογκωμένη πολυστερίνη. Από πλευράς πυρασφάλειας πρόκειται για μια πολύ λανθασμένη τακτική. Δεν βάζει κανείς εύφλεκτα υλικά σε μια εύφλεκτη κατασκευή.

Σωστή τακτική είναι να μπαίνουν άφλεκτα υλικά όπως είναι τα ινώδη υλικά - πετροβάμβακας,ορυκτοβάμβακας - ή δύσφλεκτα υλικά όπως είναι ο αφρός πολυισοκυανουρίας PIR Enertherm Alu

Δεν είναι καλό να ζεις σε μια κατοικία που μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα παρανάλωμα του πυρός!

Το ελάχιστο πάχος της θερμομόνωσης ορίζεται από τον ΚΕΝΑΚ / Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων αλλά μια καλύτερη προσέγγιση είναι να βάζουμε μεγαλύτερα πάχη θερμομόνωσης. Η τάση είναι να πηγαίνουμε προς τα παθητικά σπίτια που εκτός των άλλων έχουν πολύ καλές θερμομονώσεις.

Η θερμομόνωση όπως τη γνωρίζουμε σε μια μόνωση στέγης είναι εκ των ων ουκ άνευ.

 Κάπου θα δείτε να μιλάνε για ανακλαστική θερμομόνωση όπου άνθρωποι με θολωμένα μυαλά θα υποστηρίξουν ότι μπορεί να αντικαταστήσει μια χαρά τη συμβατική θερμομόνωση.

Η ανακλαστική θερμομόνωση είναι ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση αλλά πάντα επικουρικά ως προς την συμβατική θερμομόνωση.

Σχετικά μπορείτε να ρίξτε μια ματιά εδώ:


Ανακλαστική μόνωση / θερμομόνωση: τιμές - τοποθέτηση - αποτέλεσμα (1)


Μπορεί να κάνει πιο εύκολη τη δουλειά της συμβατικής θερμομόνωσης ανακλώντας προς τα έξω το μεγαλύτερο μέρος της θερμικής ακτινοβολίας.


Τέλος του 2ου μέρους. Διαβάστε το 1ο μέρος εδώ:


Για θέματα που αφορούν σε μόνωση στέγης / κεραμοσκεπής μπορείτε να καλείτε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου