Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Ηχομόνωση ή ηχοαπορρόφηση; Ηχομονωτικά vs ηχοαπορροφητικά υλικά (1)









Είναι σύνηθες και λογικό ο κόσμος να συγχέει τα ηχομονωτικά με τα ηχοαπορροφητικά υλικά παρ' όλο ότι είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Ηχομονωτικά είναι τα  υλικά που χρησιμοποιούμε όταν  θέλουμε να προστατευτούμε από τον τρελαμένο έφηβο του διπλανού σπιτιού που ακούει όλη μέρα Metallica στο τέρμα.

 Ή αντίθετα όταν θέλουμε να προστατέψουμε τους δίπλα μας από την ηχητική έκφραση της ανεβασμένης λίμπιντο της συμβίας μας.

Τα ηχομονωτικά υλικά είναι λοιπόν υλικά βαριά και πυκνόπορα που δεν αφήνουν τον ήχο να τα διαπεράσει παρά μόνο αφού υποβαθμίσουν αισθητά την έντασή του. 

Τον κρατάνε κατά κάποιο τρόπο εγκλωβισμένο στον χώρο της πηγής του.

Από την άλλη πλευρά τα  ηχοαπορροφητικά υλικά απορροφούν τα ηχητικά κύματα που προσπίπτουν στις επιφάνειες ενός χώρου - όπου βρίσκεται και η πηγή του ήχου - και που με τις διαδοχικές ανακλάσεις τους υποβαθμίζουν την ακουστική του χώρου,δίνοντας μια αίσθηση χάβρας. Δεν μπορούμε δηλαδή να ακούσουμε καθαρά την πηγή.

Με τα  ηχοαπορροφητικά όμως υλικά να επενδύουν ένα σεβαστό μέρος των εσωτερικών λείων επιφανειών, η ακουστική του χώρου βελτιώνεται αισθητά γιατί μειώνονται δραματικά οι ανακλάσεις του ήχου και έτσι ο ήχος από την πηγή ακούγεται πιο καθαρά και δεν είναι πλέον ακατάληπτος.

Δηλαδή τα ηχοαπορροφητικά υλικά:

- βελτιώνουν την ακουστική του χώρου στον οποίο υπάρχει η πηγή

- η χρήση τους δεν έχει καμία σχέση με τους γειτονικούς χώρους

- δεν εμποδίζουν τα ηχητικά κύματα να περάσουν στους διπλανούς χώρους,δηλαδή δεν προσφέρουν ηχομόνωση

- βελτιώνουν την ποιότητα του ήχου στους υπόψη χώρους

- γενικά είναι ελαφριά και πορώδη υλικά σε αντίθεση με τα  ηχομονωτικά υλικά

- γενικά δεν επιτρέπεται να επικαλύπτονται με άλλα υλικά για να μπορούν να μείνουν λειτουργικά κι αν πρέπει για λόγους αισθητικής ή καθαριότητας να επικαλυφθούν, αυτό γίνεται με εξειδικευμένες μεμβράνες επικάλυψης.

Περισσότερα όμως στο 2ο μέρος:



Ηχομονωτικά και ηχοαπορροφητικά υλικά: Οι διαφορές και κάποιες συμβουλές (2)


Για περισσότερες πληροφορίες για ηχομονωτικά και ηχοαπορροφητικά υλικά μπορείτε να καλείτε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου