Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ασφαλτόπανα vs επαλειφόμενα, πολυουρεθανικά στεγανοποιητικά ταρατσών







Τα επαλειφόμενα, πολυουρεθανικά στεγανοποιητικά ταρατσών είναι μια κατηγορία χυτών / ρευστών υλικών στεγανοποίησης που μπήκε στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και κοντράρεται βασικά με τα ακρυλικά,επαλειφόμενα υλικά που δουλεύονται παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες.

Αναμφισβήτητος βασιλιάς στον τομέα " στεγανοποίηση ταράτσας " παραμένουν τα ασφαλτόπανα και δικαίως λόγω των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζουν σε σχέση με τα χυτά πολυουρεθανικά και λοιπά συστήματα.

Στις μέρες μας μπορεί κανείς να κάνει μια στεγανοποίηση στην ταράτσα του με το καλύτερο ασφαλτόπανο πληρώνοντας 10-12 Euro/m2 (προ ΦΠΑ).


Mιλάμε για ένα αφαλτόπανο με χαρακτηριστικά όπως:

- πάχος στην επικάλυψη 4mm

- ελαστομερής / SBS ασφαλτική μάζα

- οπλισμένο με δυνατό πολυεστερικό οπλισμό που μπορεί να είναι και τύπου spunbond - πιο ισχυρός λόγω τρόπου πλέξης - στα πλαίσια μιας τέτοιας τιμής

- λευκή ψηφίδα σαν αυτοπροστασία.


Μια σοβαρή εταιρεία θα δώσει 10-12 χρόνια εγγύηση, πράγμα που σημαίνει ότι για το διάστημα αυτό θα έχει κανείς το κεφάλι του ήσυχο.

Σε αντιδιαστολή, μια στεγανοποίηση με ρευστό πολυουρεθανικό υλικό θα είχε πάχος 1mm και πιθανότατα θα κόστιζε περισσότερο. 

Δεν γνωρίζω πολλούς που να παρείχαν 10 χρόνια εγγύηση για μια τέτοια στεγανοποίηση. Σε θεωρητικό επίπεδο θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για εγγύηση, στην πράξη όχι.

Αν από την άλλη χρησιμοποιηθεί τριπλή στρώση πολυουρεθανικού υλικού με αστάρι και με καθολική ενίσχυση από έναν οπλισμό για την αντιμετώπιση των ρωγμών του υποστρώματος η τιμή θα εξακοντίζονταν στα ύψη,πολύ πιο πάνω από ένα καλό ασφαλτόπανο και σίγουρα όχι με μεγαλύτερη εγγύηση.

Τα πολυουρεθανικά υλικά είναι καλά για μικρές,πολύπλοκου σχήματος και μορφολογίας ταράτσες και αν περαστούν σωστά θα κρατήσουν χρόνια. Μάλιστα υπάρχουν δύο ελληνικές εταιρείες που παράγουν τέτοια  υλικά με επιτυχία και επιθετικό,εξαγωγικό προσανατολισμό.

Αλλά σε μια τυπική περίπτωση στεγανοποίησης δώματος τα ασφαλτόπανα παραμένουν με διαφορά η καλύτερη τεχνικοοικονομικά λύση εφ' όσον επιλέξετε ένα καλό ασφαλτόπανο καθώς και ένα αξιόπιστο συνεργείο.



Για υλικά στεγανοποίησης ταρατσών είτε πρόκειται για ασφαλτόπανα είτε για πολυουρεθανικά επαλειφόμενα, καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου