Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Γυψοσανίδες: Το παραμύθι της φυσικής γύψου!






Στην Ελλάδα,τη χώρα των μύθων αλλά και των παραμυθιών ακούς ότι τρελό μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους.

Στην ξηρά δόμηση και ειδικά στις γυψοσανίδες κυκλοφορεί ευρέως το παραμύθι της "καλής" φυσικής γύψου που αντιδιαστέλλεται από το "κακό " ξαδελφάκι της,την τεχνητή γύψο.

Η φυσική γύψος που αποτελεί την πρώτη ύλη για τις γυψοσανίδες είναι ημιένυδρο θεϊκό ασβέστιο - CaSO4+1/2H2O - που το παίρνουμε από το φυσικά απαντώμενο διένυδρο θεικό ασβέστιο - CaSO4+2H2O - δηλαδή τα πετρώματα γύψου.

Για να την πάρουμε δηλαδή σκάβουμε τη γη και αλλοιώνουμε το τοπίο - πράγμα όχι αναγκαστικά κακό αλλά αξίζει ως επισήμανση.

Τεχνητές γύψοι υπάρχουν διάφορες αλλά ιδιαίτερη χρήση έχει αυτή που λαμβάνεται από την αποθείωση των καπναερίων  των εργοστασίων που χρησιμοποιούν γαιάνθρακες για την παραγωγή ενέργειας.

Αντί να γεμίζουμε τις χωματερές με τα παραπροϊόντα αυτά,τα χρησιμοποιούμε για να κατασκευάζουμε γυψοσανίδες προστατεύοντας έτσι διπλά το περιβάλλον. Μείωση αποθέσεων από τη μια,εξοικονόμηση φυσικών πόρων και μη αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος από την άλλη.

Ποια είναι η πιο οικολογική λύση;

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται απάντηση!

Άλλωστε τόσο το Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων των ΗΠΑ - US Green Building Council - όσο και το περίφημο Γραφείο Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ - Environmental Protection Agency - επέλεξαν γυψοσανίδες από τεχνητή γύψο FGD - Flue Gas Desulfurization gypsum -  για τα κτίρια των γραφείων τους! Και το έκαναν αυτό για τα μεγάλα οικολογικά οφέλη τους

Απλά εκεί είναι ΗΠΑ και όχι Ελλάδα όπου οι υπηρεσίες προδιαγράφουν γυψοσανίδες από φυσική γύψο για να προστατέψουν δήθεν το περιβάλλον!!

Δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός! Απλά να μη μας ταΐζουν κουτόχορτο!

Για γυψοσανίδες και τα συναφή μπορείτε να καλείτε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.



Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου