Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Σιλικόνες στις κατασκευές: Λάθος εφαρμογές και χρήσεις (2)








2ο  μέρος

Η χρήση της σιλικόνης σε μέρη που πρέπει να βαφούν είναι επίσης μια συνηθισμένη λάθος εφαρμογή. Η σιλικόνη δεν βάφεται, παρά μερικοί μόνο υβριδικοί της τύποι που δύσκολα θα βρείτε στα καταστήματα πώλησης.

Αν θέλετε βαφόμενο υλικό θα πρέπει να αρκεστείτε στις ακρυλικές μαστίχες για εσωτερική χρήση ή στις πολυουρεθανικές για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Υπάρχουν τέλος και τα υβρίδια ακρυλικής μαστίχης - σιλικόνης.

Για τα ενυδρεία επιτρέπονται μόνο ειδικές σιλικόνες που είναι ασφαλείς για τα ψάρια. Μη χρησιμοποιείτε μια τυχαία σιλικόνη!




Οι κοινές,όξινου πολυμερισμού σιλικόνες αναδίδουν μια δριμεία μυρωδιά που δεν μπορείς να την αντέξεις σε κλειστό χώρο π.χ. σ' ένα μπάνιο. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιήστε μια ουδέτερη σιλικόνη ( neutral ) που ανάλογα με την ποιότητά της μπορεί να είναι τελείως άοσμη.

Σε μέρη όπου υπάρχει επαφή ή γειτονία με τρόφιμα ή σε υγειονομικού χαρακτήρα χώρους, χρησιμοποιήστε αντιμικροβιακές σιλικόνες τύπου Tekasil cleanroom που είναι πιο ασφαλείς για την περίπτωση.

Όταν έχουμε ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών είναι κατάλληλες οι κόκκινες σιλικόνες που αντέχουν σε μόνιμη έκθεση έως και 300 βαθμών.

Στην αρμολόγηση προσόψεων από μάρμαρα ή φυσική πέτρα μια συνηθισμένη σιλικόνη θα λεκιάσει τα υλικά επένδυσης με τις εκκρίσεις της. Σε μια τέτοια περίπτωση χρησιμοποιήστε μόνο εξειδικευμένες σιλικόνες προσόψεων.

Τέλος ανάλογα με την τελική χρήση / εφαρμογή υπάρχουν οι σιλικόνες με χαμηλό μέτρο ελαστικότητας και σκληρότητα Shore που είναι πιο ελαστικές και έχουν καλύτερη επαναφορά,άρα είναι πιο κατάλληλες για αρμούς σημαντικής μετακινησιμότητας.

Από την άλλη υπάρχουν πιο σκληρές σιλικόνες με υψηλότερα μέτρα ελαστικότητας που χρησιμοποιούνται όταν το ζητούμενο είναι μεγαλύτερη αντοχή σε πλύσιμο ή μηχανικές καταχρήσεις.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν τόσα πολλά είδη σιλικόνης που η επιλογή τους είναι καλύτερα να γίνεται από κάποιον ειδικό. Τέτοιοι ειδικοί υπάρχουν μόνο σε μεγάλα καταστήματα που εμπορεύονται σύγχρονα δομικά υλικά.

Για τηλεφωνικές συμβουλές πάνω στις σιλικόνες,καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.


Ρίξτε ματιά και στο 1ο μέρος αυτού του άρθρου:

Σιλικόνη στο σπίτι: Τα κυριότερα λάθη στη χρήση της (1)


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου