Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Υαλοπλέγματα: Πράγματα που δεν γνωρίζετε







Τα υαλοπλέγματα χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της εφελκυστικής αντοχής και των μηχανικών αντοχών σοβάδων,τσιμεντοκονιών κλπ.

Όλα τα υαλοπλέγματα δεν είναι ίδια και πρέπει να γνωρίζουμε να ξεχωρίζουμε τα μήλα από τα πορτοκάλια.

Πρώτο και κυριότερο είναι από τι είδους γυαλί κατασκευάζονται. Το καλύτερο για τις εφαρμογές ενίσχυσης τσιμεντομιγμάτων είναι το γυαλί τύπου Ε για τη σταθερότητα που προσδίδει και τη διάρκεια στο χρόνο.

Το είδος της αλκαλίμαχης επίστρωσης που προστατεύει τις  υαλοΐνες  και το πάχος του. Είναι αυτές οι παράμετροι που είναι υπεύθυνες για την τελική εφελκυστική αντοχή,αυτή δηλαδή που μένει μετά την τοποθέτηση του υαλοπλέγματος και αφού αυτό υποστεί την επίθεση από τα αλκάλια του τσιμέντου και του ασβέστη.

Για παράδειγμα ενώ η αρχική εφελκυστική αντοχή ενός υαλοπλέγματος είναι κοντά στα 2000 N/5cm,μετά την εφαρμογή του θα πέσει κοντά στα μισά. Τα 1000 N/5cm είναι το ελάχιστο που θα πρέπει να δεχθούμε για μια εξωτερική μόνωση / θερμοπρόσοψη.

Έτσι το είδος της αντιαλκαλικής επίστρωσης είναι καλό να αναφέρεται στα τεχνικά φυλλάδια ενώ το είδος του γυαλιού είναι απαραίτητο να αναφέρεται.

Το βάρος πάντως της προστατευτικής επίστρωσης προκύπτει συνήθως από τη διαφορά των βαρών του υαλοπλέγματος πριν και μετά την επίστρωση.

Η ακαμψία του υαλοπλέγματος έχει να κάνει σχέση με το πόσο εύκολα και σωστά εφαρμόζεται πάνω στις υπόψη επιφάνειες. Πολύ μαλακά και πολύ σκληρά υαλοπλέγματα είναι δύσκολα στην τοποθέτησή τους οπότε θα πρέπει να αναζητείται η χρυσή τομή που δεν είναι καθόλου δεδομένη.

Το μέγιστο μέγεθος του αδρανούς παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή των κατάλληλων διαστάσεων ματιού και για το λόγο αυτό υπάρχουν πολλά διαφορετικά μάτια,ένα για κάθε περίπτωση.

Και τέλος για πολλές εφαρμογές είναι σημαντική η θερμότητα που εκλύεται στην περίπτωση φωτιάς. Μια τέτοια εφαρμογή είναι οι θερμοπροσόψεις.

Για υαλοπλέγματα αποτανθείτε στην ηγέτιδα δύναμη της ελληνικής αγοράς. Καλέστε μας στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου