Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Υαλοπλέγματα για σοβάδες: Τι δουλειά κάνουν και πως τα ξεχωρίζουμε!







Τα υαλοπλέγματα για σοβάδες φαντασθείτε τα σαν καρέ από ίνες γυαλιού που τοποθετούνται στους σοβάδες - όπως μπαίνει ένα δομικό πλέγμα στο μπετόν - για να αυξήσουν την αντοχή τους σε καμπτικό εφελκυσμό και κρούση.

Επειδή οι σοβάδες είναι ψαθυρά υλικά,με καλές θλιπτικές αντοχές αλλά πολύ μικρές εφελκυστικές,τείνουν να ρηγματώσουν εύκολα όταν υποβάλλονται σε ποικίλες εντατικές καταστάσεις.

Ανάλογα με το μέγεθος του μέγιστου κόκκου του αδρανούς υπάρχουν και τα κατάλληλα υαλοπλέγματα. 

Για παράδειγμα για τα έτοιμα λεπτόκοκκα ενσακισμένα κονιάματα δεν χρειάζεται μεγάλο μάτι για τα υαλοπλέγματα και έτσι χρησιμοποιούμε κάτι ανάμεσα στο 4x4mm και στο 6x6mm.


Όταν έχουμε όμως σοβά / σοβάδες επί τόπου παραγόμενους τότε το αδρανές είναι μεγαλύτερο και χρειάζεται συνεπώς μεγαλύτερο καρέ,κάτι ανάμεσα στο 10x10mm και στο 12x12mm.

To άνοιγμα καρέ για τα υαλοπλέγματα σοβατίσματος είναι συνήθως τετραγωνικό αλλά θα μπορούσε να είναι και ελαφρά ορθογωνικό.


To χρώμα δεν παίζει κανένα ρόλο και το χρησιμοποιούμε μόνο για λόγους διαφοροποίησης.

Εκείνο που είναι βασικό με τα υαλοπλέγματα σοβάδων είναι η αντοχή τους στο καυστικό περιβάλλον των αλκαλίων του ασβέστη και του τσιμέντου και γι αυτό θα πρέπει να είναι αλκαλίμαχα - σωστός όρος - ή αντιαλκαλικά όπως λάθος αποκαλούνται.

Αυτό γίνεται με εμβαπτισμό των υαλονημάτων σε ένα λουτρό από κάποιο πολυμερές ρευστό με βάση ρητίνες ακρυλικού οξέος ή SBR. Το πόσο επαρκής και προσεκτικός είναι αυτός ο εμποτισμός λέει πολλά για τη λειτουργική επάρκεια και ζωή του υαλοπλέγματος.

Να τσεκάρετε πάντα στα τεχνικά φυλλάδια την εφελκυστική αντοχή του υαλοπλέγματος και κυρίως αυτήν που προκύπτει από τα fast tests και που μας δίνουν μια εικόνα για το πόσο ανθεκτικά είναι τα υαλοπλέγματα σοβά σε βάθος χρόνου.


Ρίξτε και μια ματιά στα άρθρα αυτά προς βοήθειά σας:

Υαλόπλεγμα: Πώς θα επιλέξω; Πώς θα το τοποθετήσω;



Για υαλοπλέγματα οπλισμού σοβάδων  στην καλύτερη τιμή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καλέστε στο 210 428900.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου