Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Στεγανοποίηση στο σπίτι: λύσεις για όλους σε επίπεδο do-it-yourself - υγρασία στη βάση των τοίχων (1)






Το νερό μπορεί μεν να είναι ζωογόνο αλλά για τις κατασκευές μπορεί να αποδειχθεί εφιάλτης.

Με τη διαβρωτική του δύναμη μπορεί να προξενήσει εκτεταμένες καταστροφές σε χρώματα,σοβάδες,ξύλινες και μεταλλικές κατασκευές κλπ.

Στεγανοποίηση σημαίνει να παίρνεις μέτρα που αποκλείουν την διείσδυση του νερού στο σπίτι με τις συνεπακόλουθες διαβρώσεις του.

Θα δούμε διαφορετικές περιπτώσεις προβλημάτων που προέρχονται από τη δράση του νερού και τα πιο απλά και πρόσφορα μέτρα στεγανοποίησης που τα επιλύουν οικονομικά και αποτελεσματικά.


Υγρασία στη βάση των τοίχων - σπίτια μη ισόγεια (σε όροφο)

Όταν δείτε υγρασία στη βάση των τοίχων και βρίσκεστε σε όροφο,το πρόβλημα σχεδόν πάντα προέρχεται από τα νερά της βροχής στα μπαλκόνια. 

Το νερό περνάει ή κάτω από τα κατωκάσια των πορτών ή από τους αρμούς μεταξύ του δαπέδου και των σοβατεπί. Από κει και με τη βοήθεια των τριχοειδών φαινομένων ανεβαίνει προς τα πάνω σε ύψος μέχρι 50cm τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πλευρά του τοίχου.

Το αποτέλεσμα είναι φουσκώματα του σοβά,των σπατουλαριστών και αποκολλήσεις των χρωμάτων. Η ζημιά μπορεί να είναι ασύμμετρα μεγάλη για μια τόσο απλή περίπτωση.

Η λύση στεγανοποίησης που μπορείτε να εφαρμόσετε και μόνοι σας είναι πολύ απλή. 

Θα χρειαστείτε μια ουδέτερη σιλικόνη - Simson 60 -  ή μια τροποποιημένη σιλικόνη MS polymers - Tekaflex MS 15 -  που κολλάνε καλά τόσο στα μέταλλα όσο και στα μάρμαρα ή στα πλακίδια.

 Όχι ακρυλική μαστίχη,όχι κοινή σιλικόνη,όχι ασφαλτικό υλικό!!

Εφαρμόστε την με ένα καλό πιστολάκι σιλικόνης αφού πρώτα καθαρίστε το υπόστρωμα με ένα ελαφρά νοτισμένο πανί. Η επέμβαση θα πρέπει να γίνει ακριβώς στη γωνία και το μέτωπο πρόσφυσης της σιλικόνης να είναι 1cm και στις δύο πλευρές της. Στρώστε το υλικό με πίεση με τα δάχτυλα των χεριών σας. 

Αν σας απασχολεί η καλαισθησία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτοταινίες που θα ορίσουν και τις διαστάσεις στης σκληρυμένης σιλικόνης.

Για να βοηθηθείτε στην εφαρμογή,ρίξτε μια ματιά σ' αυτό το άρθρο:


Στεγανοποίηση με σιλικόνη σε μπάνια


Για προβλήματα με στεγανοποίηση στο σπίτι,καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.



Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου