Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Στεγανοποίηση στο σπίτι: λύσεις για όλους : Υγρασία σε τοίχους λόγω βροχής (4)
Mιλάμε εδώ για υγρασία σε τοίχους που δεν έχει να κάνει σχέση με τις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις και γενικά προέρχεται από τη βροχή.

Απλά θα πρέπει να μάθουμε να μη τη μπερδεύουμε με τη συμπύκνωση που είναι εσωτερικό φαινόμενο,κάτι που γίνεται πολύ συχνά παρ' όλες τις προσπάθειες μας για την κατανόηση αυτών των φαινομένων και των διαχωρισμό τους. 

Έτσι βλέπουμε συχνά να γίνονται από άσχετους "μονωτές" εξωτερικές επεμβάσεις στεγανοποίησης για ένα θέμα που είναι καθαρά εσωτερικό και χρειάζεται παρεμβάσεις όπως αυτές που παρατίθενται εδώ:

Μούχλα: Πώς να την αποφύγετε (το πλήρες άρθρο)Πώς μπορεί όμως η βροχή να περνάει μέσα από τους τοίχους και να εκδηλώνεται σαν υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού;; 

Είναι ένα φαινόμενο πιο σπάνιο αλλά υπαρκτό λόγω κάποιων ατελειών συνήθως,κάποιων δηλαδή λανθασμένων πρακτικών δόμησης αλλά και λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ας δούμε μερικές τέτοιες περιπτώσεις:

- κακή σφράγιση ανάμεσα στα κουφώματα και στους τοίχους. Εδώ χρειάζεται επιμελής σφράγιση με την κατάλληλη ελαστομερή μαστίχη.

- πορώδη,ελαττωματικά υλικά. Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιούμε υδαταπωθητικά υλικά που επενδύουν τους πόρους και δυσχεραίνουν την κίνηση του νερού. Ένα είδος αδιαβροχοποίησης.- κακή ή ελλιπής αρμολόγηση σε τοίχους από εμφανή τούβλα ή λίθους. 
Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται καθαρισμός και επαναρμολόγηση με ένα κονίαμα στεγανό και αντισυρρικνωτικό,συμβατό με το υλικό κατασκευής.


- ελαττωματικό επίχρισμα που σημαίνει καθαίρεσή του και εφαρμογή νέου επιχρίσματος

- τρύπες για τη διέλευση καλωδίων κλπ που χρειάζονται σφράγιση

- ρωγμές που μπορεί να έχουν προκληθεί από διάφορους λόγους και θα χρειαστούν σφράγιση.

- ελαττωματικά περβάζια που χρειάζονται διόρθωση

- ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονα ανεμοβρόχια κλπ

Οι τοίχοι είναι πολύ πιο ευμενής περίπτωση από τις ταράτσες γιατί μιλάμε για κάθετες επιφάνειες που δεν συσσωρεύουν νερό. Παρ' όλα αυτά έχουν κι αυτοί τα προβλήματά τους.


Για θέματα που έχουν σχέση με τη στεγανοποίηση του σπιτιού σας μπορείτε να καλείτε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου