Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Θερμική άνεση στα σπίτια τον χειμώνα: Πως να την αυξήσετε!




Θερμική άνεση είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία οι θερμικές συνθήκες είναι βέλτιστες,το άτομο αισθάνεται καλά και δεν υπάρχει επιθυμία για αλλαγή τους.

Οι πιο ικανοποιητικές θερμοκρασίες αέρα είναι κοντά στους 22-23 βαθμούς αν κι αυτό μπορεί να επηρεασθεί από υποκειμενικές συνθήκες και καταστάσεις όπως το ντύσιμο και ο μεταβολισμός. Γενικά όμως σ' ένα περιβάλλον σχετικής ηρεμίας και χαλάρωσης οι καλύτερα αποδεκτές θερμοκρασίες από το ανθρώπινο σώμα βρίσκονται σ' αυτό το επίπεδο.

Υπάρχουν βέβαια πολλές διαφορετικές παράμετροι επηρεασμού της θερμοκρασίας με κυριότερες τη θέρμανση,τη θερμομόνωση και τη σχετική υγρασία.

Το φάσμα των πιο βολικών σχετικών εσωτερικών υγρασιών βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο 45-60%. Πιο υψηλές σχετικές υγρασίες επιβραδύνουν την απόρριψη θερμότητας δια μέσου εξάτμισης και πιο χαμηλές δημιουργούν δυσφορία με αίσθηση ψύχους και ξήρανση της επιδερμίδας και των βλεννογόνων.

Αναφορικά με την ταχύτητα του αέρα θα πρέπει να είναι αρκούντως χαμηλή για να μη δημιουργούνται δυσάρεστα συναισθήματα, ιδιαίτερα όσο πέφτουν τα επίπεδα της θερμοκρασίας του αέρα. 

Η ταχύτητα του αέρα αυξάνεται - δημιουργούνται δηλαδή τοπικά ρεύματα - όταν υπάρχουν θερμοκρασιακές διαφορές ανάμεσα στο εσωτερικό του δωματίου και στο περίβλημα, ιδιαίτερα όταν αυτό είναι πάτωμα αμόνωτης pilotis,υαλοπίνακες αλλά και αμόνωτοι τοίχοι.

Οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στα πόδια και στο κεφάλι προκαλούν τη μέγιστη δυσφορία ενώ οι αποδεκτές θερμοκρασίες πατώματος ξεκινούν από τους 20 βαθμούς και πάνω.

Είναι λοιπόν προφανές ότι οι αμόνωτες πιλοτές είναι ότι το χειρότερο από άποψη θερμικής άνεσης και αποτελούν πρώτη προτεραιότητα από πλευράς θερμομόνωσης:

Μόνωση / θερμομόνωση πυλωτής: Οικονομικές προτάσεις για να μη ξεπαγιάζετε!


Κι αυτό γιατί ότι άλλες προσαρμογές κι αν προσπαθήσεις να κάνεις,η έλλειψη τις μόνωσης θα τις ακυρώσει στην πράξη.

Περισσότερες πληροφορίες για τη θερμική μόνωση και τη θερμομόνωση στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM
 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου