Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Ίνες πολυπροπυλενίου στο μπετόν: Ιδιότητες του σκληρυμένου μπετόν (3)








Είδαμε στο προηγούμενο μέρος τι επίδραση έχουν οι ίνες στο νωπό μπετόν:

Ίνες πολυπροπυλενίου στο μπετόν: Ιδιότητες του νωπού και του σκληρυμένου μπετόν (2)


Ας δούμε τώρα τι γίνεται με το σκληρυμένο!

Θλιπτική αντοχή

Η θλιπτική αντοχή του μπετόν μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ελάχιστα αλλά οι διαφορές από το άοπλο μπετόν είναι πρακτικά αμελητέες.

Αντοχή σε καμπτικό εφελκυσμό

Αυξάνει όπως είναι αναμενόμενο λόγω του τριαξονικού οπλισμού κι αυτός είναι ο λόγος που οι ίνες πολυπροπυλενίου χρησιμοποιούνται ευρέως στα στοιχεία λεπτών διατομών.

Πρόσφυση στον τσιμεντοπολτό

Είναι βασική προϋπόθεση για τη μεταβίβαση τάσεων. Η πρόσφυση είναι μηχανική και όχι φυσικοχημική πράγμα που σημαίνει ότι η επιφανειακή επεξεργασία των ινών έχει βαρύνουσα σημασία. Αυτή είναι μια πολύ βασική παράμετρος για την αποτελεσματικότητα των ινών πολυπροπυλενίου.

Το προφίλ θραύσης μιας οπλισμένης διατομής δεν είναι το τυπικό μιας άοπλης διατομής με διατμητική θραύση.  Απλά παρουσιάζονται πολλές ρωγμές κατά βάση παράλληλες προς τις επιβαλλόμενες δυνάμεις.

Η συρρίκνωση σε βάθος χρόνου είναι μικρότερη όπως και ο ερπυσμός,μιλάμε δηλαδή για μικρότερη παραμόρφωση εξαρτώμενη από το χρόνο.

Η αντοχή σε κρούση βελτιώνεται διακριτά ακόμη και με μικρές δοσολογίες όπως και η συμπεριφορά του μπετόν κατά την κρούση από πλευράς εκτίναξης τεμαχίων κάτι που είναι πολύ επιθυμητό σε κατασκευές όπως τα διαχωριστικά στηθαία των δρόμων.

Σε περίπτωση φωτιάς οι ίνες πολυπροπυλενίου βοηθάνε στη μείωση του φαινομένου της εκρηκτικής απολέπισης / αποφλοίωσης του μπετόν γιατί λιώνουν και δίνουν χώρο για εκτόνωση στους παραγόμενους υδρατμούς.

Η μείωση του εύρους των ρωγμών προστατεύει το μπετόν από τη διείσδυση διαβρωτικών παραγόντων όπως το νερό,το διοξείδιο του άνθρακα και τα αλάτια αποπαγοποίησης αλλά και τα χλωριόντα γενικά. Αυτό αυξάνει την αντοχή του μπετόν στον χρόνο.

Πρακτικά οι ίνες πολυπροπυλενίου είναι πολύτιμες στα δάπεδα και στους δρόμους και αξίζουν πέρα για πέρα τη δαπάνη τους.

Για ίνες πολυπροπυλενίου για μπετόν,καλέστε μας στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου