Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Ίνες πολυπροπυλενίου στο μπετόν: Γιατί να τις χρησιμοποιήσω;;







Όταν μιλάμε για την αντοχή του μπετόν δεν μας ενδιαφέρει μόνο η ικανότητα ανάληψης φορτίων αλλά και η συμπεριφορά του στον χρόνο έναντι δυσμενών κλιματικών συνθηκών,προσβολής από χημικά,μηχανικής τριβής και άλλων δυνάμει καταστροφικών παραγόντων.

Οι ίνες πολυπροπυλενίου έρχονται να συνδράμουν στην κατεύθυνση αυτή.

Το μπετόν έχει μεγάλη θλιπτική αντοχή αλλά πάσχει από εφελκυστική. 
Οι ίνες πολυπροπυλενίου μπορούν να την αυξήσουν,να μειώσουν τις ρωγμές πλαστικής συστολής εν τη γενέσει τους και να βελτιώσουν την ολκιμότητα του μπετόν.

Πρωτοχρησιμοποιήθηκαν γύρω στο 1965 και καταξιώθηκαν γιατί είχαν καλά αποτελέσματα,ελεγχόμενη ποιότητα και χαμηλό κόστος. Παρουσιάζονται σε δύο μορφές: μικρο-ίνες ή ινοποιημένα πλαστικά φιλμ / fibrillated.

Ο ρόλος τους

Οι ρωγμές στο μπετόν  απομειώνουν την αξία του τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. 

Είναι κερκόπορτες για τα χημικά και το νερό και διαβρώνουν το ίδιο το μπετόν, τον οπλισμό του καθώς και το κάνουν επιρρεπές στις συνέπειες της παγοποίησης.

Οι ίνες πολυπροπυλενίου δεν μπορούν να εξαφανίσουν τις ρωγμές αλλά μπορούν να περιορίσουν το εύρος τους σε τέτοια επίπεδα ώστε το μπετόν να είναι προστατευμένο. Οι ίνες ενώνουν τα τοιχώματα των ρωγμών και δεν τα αφήνουν ν' ανοίξουν περαιτέρω.



Πλαστική συστολή

Λαμβάνει μέρος στα πρώιμα στάδια όταν το επιφανειακό νερό εξατμίζεται πριν το νερό απόμειξης προλάβει να φθάσει στη επιφάνεια. Οι ίνες πολυπροπυλενίου σε μια αναλογία 0.9kg/m3 μπορούν να μειώσουν το εύρος των ρωγμών αυτών κατά 5-10 φορές. 

Ομοίως οι ίνες πολυπροπυλενίου βοηθάνε με τις ρωγμές πλαστικής κάθισης:


Με μειωμένες σε εύρος τις επιφανειακές ρωγμές το μπετόν θα απορροφά λιγότερο νερό,λιγότερα χημικά και θα είναι λιγότερο επιρρεπές στις συνέπειες της παγοποίησης.

Τέλος του 1ου μέρους

Για ίνες πολυπροπυλενίου για μπετόν σε πολύ καλές τιμές,καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου