Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Ηλιοσωλήνες / φωτοσωλήνες για δώματα και στέγες: Φυσικό φως σε σκοτεινούς χώρους (1)







Οι ηλιοσωλήνες / φωτοσωλήνες είναι διατάξεις φυσικού φωτισμού που μπορούν να μεταφέρουν φυσικό φωτισμό από το δώμα, τη στέγη ή και τις προσόψεις σε μέρη όπου δεν μπορούν να υπάρχουν παράθυρα ή φεγγίτες.

Τέτοια μέρη θα μπορούσαν να είναι κάποια εσωτερικά δωμάτια,διάδρομοι,σκάλες,αποθήκες,τουαλέτες,μεγάλοι βιομηχανικοί χωροι,σούπερ μάρκετ,σχολεία,logistic centers κλπ.

Mε άλλα λόγια χρησιμοποιούνται τόσο σε κατοικίες όσο και δημόσια κτίρια και βιομηχανικούς χώρους.

Η φιλοσοφία τους ταιριάζει με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού για παροχή φωτισμού με το χαμηλότερο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα.

Και το κυριότερο είναι ότι παρέχουν αυτόν τον φωτισμό εντελώς δωρεάν,χωρίς να μας έρχεται κόλπος από το λογαριασμό της ΔΕΗ!


Τα βασικά τους μέρη

1. Ο θόλος που μπορεί να αποτελείται από κρύσταλλο,πολυκαρβονικό ή πολυακρυλικό και είναι αυτό που βλέπουμε από τους ηλιοσωλήνες / φωτοσωλήνες στο εξωτερικό μέρος του σπιτιού.

Αποστολή του είναι να μαζεύει από το περιβάλλον όσο περισσότερο φως είναι εφικτό και να το στέλνει μέσω των ανακλαστικών σωλήνων προς τους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Οι θόλοι δεν θα πρέπει ούτε να κιτρινίζουν αλλά ούτε και να μαζεύουν ρύπους γιατί η απόδοση των διατάξεων θα μειωθεί.

Δεν θα πρέπει να αλλάζουν το χρώμα και την ποιότητα του ηλιακού φωτός ακόμη και μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας.

2. Ο σωλήνας που συνήθως είναι άκαμπτος - καλύτερη απόδοση από τους εύκαμπτους - ο οποίος μεταφέρει το φως μέσω των ανακλαστικών του επιφανειών στους σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους.

 Οι δυνατότητες τους έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και πλέον μπορούν να μεταφέρουν φως μέχρι και 50m μακριά!

Οι καλύτεροι ηλιοσωλήνες / φωτοσωλήνες είναι επενδεδυμένοι με οξείδια του αργύρου και του πυριτίου που επικάθονται στα τοιχώματα με χημική εναπόθεση ατμών εν κενω. 

Αυτές οι εσωτερικές, ανακλαστικές, στρώσεις επένδυσης των σωλήνων θα πρέπει να αντέχουν για πολλές δεκαετίες σε ρηγματώσεις αποκολλήσεις και στρεβλώσεις.


Τέλος του 1ου μέρους

Για ηλιοσωλήνες / φωτοσωλήνες για κατοικίες,σχολεία και βιομηχανικούς χώρους σε πολύ καλές τιμές,καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου