Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Συλλέκτες υγρασίας: Είναι αποτελεσματικοί; Τι πρέπει να γνωρίζω; (1)Oι συλλέκτες υγρασίας ή απορροφητές υγρασίας είναι μικρές συσκευές που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της σχετικής εσωτερικής υγρασίας σε περιορισμένους υγρούς χώρους που δεν αερίζονται καλά και έχουν την τάση να αναπτύσσουν μούχλα.

Το αν είναι αποτελεσματικοί εξαρτάται από τον τρόπο που χρησιμοποιούνται. 

Είναι ιδανικοί για χώρους όπως:

- πατάρια

- ντουλάπια κουζίνας

- αποθήκες

- υπνοδωμάτια

- σκάφη και τροχόσπιτα

- ντουλάπες κλπ

Στους χώρους αυτούς θα ρυθμίσουν σε χαμηλότερα επίπεδα την εσωτερική υγρασία και θα αποφευχθούν συμπυκνώσεις,δυσάρεστες οσμές και μούχλα.

Δεν είναι αποτελεσματικοί σε μεγάλους χώρους που έχουν γενικευμένο πρόβλημα υγρασίας λόγω υδραυλικών προβλημάτων ή λόγω έλλειψης στεγανοποίησης ή και της θέσης του σπιτιού σε μέρη με έντονα προβλήματα υγρασίας.

Δεν έχει νόημα να χρησιμοποιούνται σε χώρους όπου υπάρχει πλημμυρίδα υδρατμών από ανθρωπογενείς δραστηριότητες όπως στέγνωμα ρούχων,μπάνια όπου δεν υπάρχει εξαερισμός,κουζίνες όπου μαγειρεύουμε με ανοιχτά καπάκια κλπ.

Πώς λειτουργούν οι συλλέκτες υγρασίας;

Tις περισσότερες φορές βασίζονται σε κρυστάλλους αλάτων χλωριούχου ασβεστίου που είναι πολύ υγροσκοπικοί και μπορούν να δεσμεύουν την υπερβάλλουσα υγρασία του χώρου.

Συνήθως δουλεύουν όταν η σχετική υγρασία ξεπεράσει το 55% και μόλις πέσει στα επίπεδα αυτά παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση.

Στην αρχή οι κρύσταλλοι γίνονται μια στερεά μάζα και σιγά σιγά διαλύονται μέχρι να εξαφανιστούν. Το νερό μαζεύεται σε ένα πλαστικό συλλέκτη.


Ποιους συλλέκτες υγρασίας να χρησιμοποιήσω;

Υπάρχει πλέον μεγάλη εξειδίκευση και μπορεί κανείς να βρει συλλέκτες υγρασίας για ντουλάπες:

Μούχλα σε ντουλάπα! - Αίτια - αντιμετώπιση - οριστική λύση


κλασσικούς συλλέκτες υγρασίας με ανταλλακτικά άλατα:


και επαναχρησιμοποιούμενους συλλέκτες υγρασίας σε σακουλάκια:Περισσότερα στο 2ο μέρος αυτού του άρθρου

Για συλλέκτες υγρασίας σε χαμηλές τιμές καλέστε μας στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου