Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Αποστραγγιστικές μεμβράνες: Ποιος ο ρόλος τους; (1)





Αποστραγγιστικές μεμβράνες σε μεγάλη γκάμα και στις καλύτερες τιμές μόνο στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.


Ρίξτε πρώτα μια ματιά εδώ:


Αποστραγγιστικές μεμβράνες : χρήση - τοποθέτηση - τιμές



Τι είναι οι αποστραγγιστικές μεμβράνες;

Είναι λεπτά φύλλα συνήθων διαστάσεων 20 x 2m και συνήθων παχών 0,4-0,5mm που κατασκευάζονται στην πλειοψηφία τους από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας - HDPE και φέρουν κολουροκωνικές προεξοχές προς τη μία τους πλευρά. Κάπως έτσι:



Για τι χρήσεις προορίζονται;



Πολλοί τις πλασάρουν σαν στεγανοποιητικά υλικά αλλά οι αποστραγγιστικές μεμβράνες δεν είναι φτιαγμένες για το σκοπό αυτό, παρόλο που μπορούν να παίξουν έναν επικουρικό στεγανοποιητικό ρόλο.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τη στεγανοποίηση ενός κτιρίου στην ύπαρξη μιας αποστραγγιστικής μεμβράνης.

Η κύρια αποστολή τους είναι η μηχανική προστασία της στεγανοποίησης.
 Δηλαδή την προστατεύουν κυρίως κατά τη φάση της επιχωμάτωσης από το τρύπημα που μπορούν να προξενήσουν τα χαλικάκια που υπάρχουν στο έδαφος.

Λογικό γιατί όλα τα στεγανοποιητικά υλικά είναι λίγο-πολύ ευάλωτα σε μηχανικές κακώσεις επειδή είναι σχετικά μαλακά.

Από κει και πέρα οι αποστραγγιστικές μεμβράνες δημιουργούν μια υγιεινή στρώση από αέρα μπροστά από τα τοιχία του υπογείου αποτρέποντας την επαφή τους με τα υγρά εδάφη.

Ο χαρακτηρισμός τους σαν αποστραγγιστικές μεμβράνες οφείλεται περισσότερο στις εσωτερικές τους εφαρμογές - που παρεμπιπτόντως δεν είναι συνηθισμένες στην Ελλάδα - παρά στον τρόπο που τις χρησιμοποιούμε εδώ.

Στις εξωτερικές εφαρμογές η αποστράγγιση που προσφέρουν είναι ότι όποιο νερό περάσει από την πίσω πλευρά τους - εκεί δηλαδή που οι προεξοχές τους δημιουργούν το κενό μπροστά από τα τοιχία - θα πέσει με την βαρύτητα προς τη βάση του τοιχίου.

Βέβαια για να χαρακτηριστεί αυτό σαν αποστράγγιση θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια ώστε το νερό αυτό να οδεύει κάπου που δεν θα ενοχλεί την κατασκευή. Αλλιώς αν μένει και συσσωρεύεται στη βάση του τοιχίου,για ποια αποστράγγιση μιλάμε;

Αποστραγγιστικές είναι οι μεμβράνες με το επικολλημένο γεωύφασμα στις άκρες των προεξοχών:

Αποστραγγιστικές μεμβράνες με γεωύφασμα: Καλύτερες τιμές - τοποθέτηση

Αυτές τοποθετούνται με τις προεξοχές και το γεωύφασμα να κοιτάνε αντίθετα από το τοιχίο και έχουν ένα σταθερό ελεύθερο χώρο που μαζεύει τα νερά του εδάφους και τα μεταφέρει σε κάποιο αποστραγγιστικό σωλήνα στη βάση τους.

Είναι ένα προϊόν με διαφορετική κατασκευή και φιλοσοφία από τις κοινές αποστραγγιστικές μεμβράνες.

Περισσότερες εφαρμογές όμως θα δούμε στο 2ο μέρος αυτού του άρθρου.

Για κάθε είδους αποστραγγιστικές μεμβράνες καλέστε μας στο 2310 428900.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – ΜΒΑ – DipM



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου