Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

Στεγανοποίηση / στεγάνωση τοιχίων υπογείων (1)Για αξιόπιστη στεγανοποίηση / στεγάνωση τοιχίων υπογείων, καλέστε μας στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Η στεγανοποίηση / μόνωση των τοιχίων υπογείων πρέπει κατά προτίμηση από την εξωτερική πλευρά. Το νερό είναι καλό να κρατιέται έξω από την κατασκευή.

Στεγανοποίηση / μόνωση υπογείων από την εξωτερική πλευρά (2)


Κατά περίπτωση βέβαια η εσωτερική επέμβαση είναι αναγκαστική και μονοσήμαντη και την έχουμε συζητήσει εδώ:


Στεγάνωση / στεγανοποίηση υπογείων από την εσωτερική πλευρά (2)Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα σχετικά με τη στεγανοποίηση / στεγάνωση τοιχίων υπογείων:

Δεν νοείται να χρησιμοποιούμε ένα απλό ασφαλτικό γαλάκτωμα - νερόπισσα όπως την αποκαλούν στην πιάτσα - και να υποθέτουμε ότι κάναμε δουλειά.

Μια τρύπα στο νερό κάναμε! Απλά για να δείξουμε ότι κάτι κάναμε! Γελάμε με αυτά παιδιά όσοι γνωρίζουμε!

Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να θεωρηθεί στεγανοποίηση και πλησιάζει στο concept της αδιαβροχοποίησης.

Αν δεν έχουμε ρωγμές,αν δεν έχει πολύ νερό,αν δεν δημιουργηθούν συνθήκες υδροστατικής πίεσης,αν,αν.... τότε δεν θα διεισδύσει νερό στο τοιχίο.

Για να μιλάμε για επαρκή στεγανοποίηση / στεγάνωση τοιχίων υπογείων τα υλικά που χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να γεφυρώνουν υπάρχουσες και μελλοντικές ρωγμές - που θα σχηματιστούν ανάλογα με την πορεία των καθιζήσεων ή λοιπών εξωγενών αιτίων -,θα πρέπει να ανθίστανται σε υδροστατική πίεση και να σχηματίζουν ένα παχύ και κατά προτίμηση εύκαμπτο φιλμ,οπλισμένο ή όχι ανάλογα με την περίπτωση και τις περιστάσεις.

Επίσης θα πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι  είναι δύσκολο να πετύχουμε μια μακράς πνοής στεγανοποίηση / στεγάνωση τοιχίων υπογείων χωρίς να ληφθούν παράλληλα μέτρα αποστράγγισης.

Πρέπει δηλαδή να αποθαρρύνουμε τη συσσώρευση και το λίμνασμα των νερών μπροστά από την κατασκευή.

Πολλά όπλα υπάρχουν στο οπλοστάσιο μας για να πετύχουμε αυτό και ανάμεσα σε άλλα:

- κοινή λογική με τη δημιουργία σωστών κλίσεων στο περιβάλλον έδαφος,χτίσιμο στεγανών ζωνών γύρω από το κτίριο, προσεγμένη απορροή των νερών από το δώμα ή τη στέγη κλπ


- πλαστικά φρεάτια συλλογής επιφανειακών νερών

- αποστραγγιστικές μεμβράνες

- διατάξεις αποστράγγισης με έτοιμους σωλήνες η αποστραγγιστικές τάφρους / french drains κλπ.

Με μια καλή αποστράγγιση όλα γίνονται πιο εύκολα....

Και τέλος - και πριν αρπάξουμε τη στεγανοποίηση / στεγάνωση τοιχίων υπογείων από τα μαλλιά - να υπερτονίσουμε ότι πρέπει να γίνεται συνδυασμός μέτρων και να μην επαναπαυόμαστε μόνο σε ένα.

Δηλαδή καλή υγρομόνωση αλλά και καλή αποστράγγιση.
 Μια φορά χτίζεται ένα σπίτι,αξίζει τον κόπο!

Η συνέχεια στο 2ο μέρος αυτού του άρθρου.


Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στη στεγανοποίηση / στεγάνωση τοιχίων υπογείων,τηλεφωνήστε μας στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου