Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Ανακλαστική μόνωση / θερμομόνωση: Χρήσιμες γνώσεις (1)








Για ανακλαστική μόνωση / θερμομόνωση στις καλύτερες τιμές καλέστε μας στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη. Διαθέτουμε μια μεγάλη γκάμα από θερμοανακλαστικά φράγματα.


Ρίξτε επίσης μια ματιά εδώ:

Ανακλαστική μόνωση : τιμή - τοποθέτηση - είδη (2)



1. Τι είναι η ανακλαστική μόνωση / θερμομόνωση;

Έτσι που το εννοούμε στην Ελλάδα είναι ένα απλό ανακλαστικό φράγμα που το χρησιμοποιούμε κυρίως στις στέγες για θερμοανάκλαση το καλοκαίρι.

Αλλά βέβαια αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα δεν είναι στην ουσία ανακλαστική μόνωση / θερμομόνωση. 

Κι αυτό γιατί δεν μπορούμε να του αποδώσουμε μια υπολογίσιμη τιμή θερμικής αντίστασης R - η θερμική αντίσταση είναι το αντίστροφο της θερμοπερατότητας.

Ανακλαστική μόνωση / θερμομόνωση έχουμε μόνο με σύνθετα υλικά αλλεπάλληλων στρώσεων που μπορούν να εγκλωβίσουν μέσα τους στήλες ακίνητου αέρα κι έτσι στην ουσία να πετύχουν κάτι σαν τη συμβατική θερμομόνωση. 

Άρα είναι ξεκάθαρο ότι η χρήση του όρου είναι λάθος και καταχρηστική αλλά έχει καθολική επικράτηση και έτσι τη χρησιμοποιούμε όταν στην πραγματικότητα εννοούμε ανακλαστικό φράγμα.


2. Και πως είναι ένα ανακλαστικό φράγμα;

Είναι ένα λεπτό φύλλο από υψηλής ανακλαστικότητας υλικό όπως αλουμίνιο που συνήθως είναι ενισχυμένο με κάποιο είδος οπλισμού για να αποκτάει μηχανικές αντοχές και που μπορεί να έχει μία ή δύο ανακλαστικές επιφάνειες.

Μοιάζει κάπως με το φύλλο αλουμινίου που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα αλλά έχει μεγαλύτερη ανακλαστικότητα και μηχανικές αντοχές.


3. Αυτά τα υλικά με τις μονές ή διπλές στρώσεις από φυσαλίδες αέρα αποτελούν ανακλαστική μόνωση / θερμομόνωση;

Όχι βέβαια γιατί είναι λεπτά και το πολύ να έχουν μια θερμική αντίσταση  0,15-0,20 m2 K/W όταν χρειαζόμαστε υπερδεκαπλάσια για να πιάσουμε τις απαιτήσεις του κανονισμού θερμομόνωσης.

Ξεκάθαρα τα υλικά αυτά δεν είναι θερμομονωτικά και δεν έχουν από θερμομονωτική άποψη μεγάλη διαφορά από τα απλά ανακλαστικά φράγματα και άρα αν νομίζετε ότι κάνετε κάποια θερμομόνωση με τη χρήση τους πλανάστε.

Θα είχε νόημα να μπουν μόνο σε κατασκευές όπου υπάρχει περίπτωση να γίνει συμπύκνωση υδρατμών όπως π.χ. σε μεταλλικά κτίρια. Εκεί θα βοηθήσουν.

Αλλά στις στέγες των σπιτιών στην Ελλάδα δεν έχει νόημα να μπαίνουν τέτοια υλικά ούτε έχει νόημα αν οι στρώσεις φυσαλίδων είναι μονές ή διπλές αλλά και αν οι εκατέρωθεν ανακλαστικές επιφάνειες αποτελούνται από μεταλλικό φιλμ ή μεταλλοποιημένο πλαστικό.


Τέλος του 1ου μέρους.


Για ανακλαστική μόνωση / θερμομόνωση στις καλύτερες τιμές, καλέστε μας στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου