Pages - Menu

Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Το μπετόν για άσχετους












Για μονώσεις ταρατσών και εξωτερική θερμομόνωση στη Θεσσαλονίκη καλέστε μας στο 2310 402154. Έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία,αψεγάδιαστο service και πολύ λογικές τιμές. 


Ίσως σας ενδιαφέρει να ρίξτε μια ματιά στα πολύ λεπτομερή και διαφωτιστικά αυτά άρθρα:

Μονώσεις ταρατσών σε Αθήνα - Αττική - Θεσσαλονίκη: 30 απαντήσεις στα πάντα






Μέρος 1ο 

Η σειρά «για άσχετους» απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν καμία ή ελάχιστη σχέση με το αντικείμενο.

1) Το μπετόν είναι το βασικότερο δομικό υλικό της εποχής μας. 

Αποτελείται από τσιμέντο, νερό, χονδρά αδρανή (χαλίκια) και λεπτότερα αδρανή (άμμος).

 Μερικές φορές στην παρασκευή του χρησιμοποιούνται και τα πρόσμικτα ή βελτιωτικά που επηρεάζουν κάποιες ιδιότητες του σε νωπή ή σκληρυμένη κατάσταση: 

π.χ. εργασιμότητα (πόσο εύκολα δουλεύεται), αντοχές σε θλίψη ή παγετό, μείωση της διαπερατότητας σε νερό,πρώιμες και τελικές αντοχές,χρόνοι πήξης και σκλήρυνσης κ.λ.π.

2) Το νερό και το τσιμέντο σχηματίζουν τον τσιμεντοπολτό, μια μορφή δηλαδή κόλλας που συγκολλά τα αδρανή (χαλίκια και άμμο) και έτσι βοηθά στην λήψη ενός ισχυρού λιθώματος.

3) Το κλειδί για να παράξει κανείς ένα δυνατό κι ανθεκτικό στο χρόνο μπετόν είναι η σωστή αναλογία κι ανάμιξη των συστατικών του. Εάν δεν υπάρχει αρκετός τσιμεντοπολτός για να γεμίσει τα κενά μεταξύ των αδρανών το μπετόν θα είναι και δυσκατέργαστο αλλά υπάρχει και σοβαρή πιθανότητα να δημιουργηθούν πόροι και κενά (τα κενά αυτά τα αποκαλούμε ”φωλιές αδρανών”).

Από την άλλη μεριά μεγάλη αναλογία τσιμεντοπολτού είναι και αντιοικονομική και θα προκαλέσει ρωγμές γιατί έχει την φυσική τάση να συρρικνώνεται.

4) Οι πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις μεταξύ του νερού και των κόκκων του τσιμέντου (των συστατικών δηλαδή του τσιμεντοπολτού) είναι η βάση της δημιουργίας του μπετόν.
Η όλη διαδικασία που μπορεί να κρατήσει πολλούς μήνες ονομάζεται “ενυδάτωση” του τσιμέντου.

5) Η ποιότητα του τσιμεντοπολτού ορίζει και την ποιότητα του μπετόν.

 Η ποσότητα του νερού που μπαίνει ή καλύτερα ο λόγος νερού/τσιμέντο είναι θεμελιώδης για την ποιότητα του τσιμεντοπολτού και συνεπώς και του μπετόν.
Όταν βάζουμε πολύ νερό στο μείγμα του μπετόν, το μείγμα είναι λογικό να γίνεται πιο ευκατέργαστο.

Αυτό όμως έχει και το τίμημά του που μάλιστα είναι πολύ σοβαρό.

 Όταν το περίσσιο νερό – αυτό δηλαδή που δεν συμμετέχει στις χημικές αντιδράσεις – εξατμίζεται αφήνει πίσω του πόρους αέρα που αδυνατίζουν το μπετόν.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να μπαίνουν στο μείγμα οι ελάχιστες δυνατές ποσότητες νερού που να εγγυώνται όμως τη σωστή κατεργασία και τοποθέτηση του.

6) Το μπετόν στην αρχή είναι σε κατάσταση πλαστική, εύκολα κατεργάσιμο.

 Όσο περνάει η ώρα και προχωρά η ενυδάτωση αρχίζει και γίνεται άκαμπτο και στο τέλος γίνεται ένα σκληρό λίθωμα, δηλαδή μια τεχνητή πέτρα.

Ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση!


Διαβάστε το 2ο μέρος εδώ.




Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM

7 σχόλια:

  1. εχω ψαξει τις 4 προτες σελιδες απο τα αποτελεσματα της αναζητισης (αναλογια μπετον)....ολοι λενε τοσα πολλα και τοσο αχριστα πραγματα! τοσο δυσκολο ειναι να πει καποιος σε 1 μερος αμμο τοσο χαλικι και τοσο τσιμεντο;;;(!!!) το περισσοτερο που βρηκα ειναι η αναλογια σε κιλα!!(;;;)...και ειναι πολλα τα κιλα (400-1500-2400 κλπ)λες και ο κοσμος εχει την δυνατοτητα να ζυγισει τετοιου ειδους βαρος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eξαρτάται αδελφέ από πολλούς παράγοντες η αναλογία.

    Για μικρές δουλειές και για μέγιστη κοκκομετρία γύρω στα 2εκ η αναλογία κατ'όγκον είναι:

    1 μέρος τσιμέντο
    0,5 μέρη νερό
    από 2,5 μέρη υγρή άμμος και χαλίκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρησιμο το τελευταιο ...
      Και πιο απλα για να καταλαβαινουν ολοι οταν λεμε κατα ογκο ΔΕΝ εννουμε kg (κιλα) ... αλλα π.χ.
      1 κουβα νερο με
      2 κουβαδες τσιμεντο
      5 κουβαδες υγρη αμμο με χαλικι

      (Ιδιους κουβαδες μεταξυ τους) *

      Καλα μερεμετια σε ολους !

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα , στο σπίτι μ έριξαν γκρο μπετόν για να ευθυγραμμιατει το πάω ώστε να περαστεί πλακάκι. Τώρα εντοπίζω ρωγμές αλλά κ ένα φαινόμενο που δε ξέρω πόσο καλό ή κακό είναι. Οι πλακες του γκρο μπετόν εμφάνιζουν μια κίνηση πάνω κάτω καθώς τις πατάω. Είναι φυσιολογικό? Μου λένε ότι με το κόλλημα των πλακιδίων θα σταματήσει το φαινόμενο κ δεν είναι ανησυχητικό. Θα ήθελα τη γνώμη σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι πρόβλημα. Θα καλυφθεί με τα πλακάκια. Είναι σύνηθες να γίνονται ρωγμές από τις ογκομετρικές αλλαγές των κονιαμάτων.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα. Βρίσκομαι σε φάση ανακαίνισης. Έβγαλα τα παλιά ξύλινα δάπεδα κ μια εταιρία μου πέρασε γκρο μπετόν ώστε έπειτα να περάσω πλακάκι. Βλέπω όμως ριγματωσεις και μια ασυνήθιστη για μένα κίνηση των πλακών του γκρο μπετόν καθώς τις πατάω μετά από 3 βδομάδες. ... μετάξι τους λοιπόν (ανά καλούπι ) κ σε σημεία που υπάρχει το ξεκαλουπωμα κινούνται πάνω κ κάτω κατά το πάτημα. Είναι φυσιολογικό? Μπορούν να υπάρχουν κινήσεις στο γκρο μπετόν? Μου λένε ότι με την κόλλα των πλακιδίων κ με το "δέσιμο από τα πλακακια αυτό θα σταματήσει κ ότι είναι φυσιολογικό. Με φοβίζει όμως αυτό ,μήπως με τον καιρό πετάξει το πλακάκι. Παρακαλώ για τη γνώμη σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ακούγεται φυσιολογικό το κούνημα. Η ρηγμάτωση δεν είναι πρόβλημα.

      Διαγραφή