Pages - Menu

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Σιλικόνη vs πολυουρεθανική μαστίχη: Ομοιότητες και διαφορές (2)






Για σιλικόνη, πολυουρεθανική μαστίχη καθώς και για λοιπά σφραγιστικά αρμών στις καλύτερες τιμές, καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.


2ο μέρος

Από πλευράς βαφής τώρα,η πολυουρεθανική μαστίχη ή μαστίχη πολυουρεθάνης έχει σαφώς το πρώτο χέρι.

Βέβαια σε εξωτερικές εφαρμογές οι ουδέτερες σιλικόνες που χρησιμοποιούνται συνήθως,δεν έχουν ανάγκη να βαφούν μιας και αντέχουν για περίπου 20 χρόνια,πολύ περισσότερα από τις πολυουρεθανικές μαστίχες που παρεμπιπτόντως έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια από την άποψη αυτή.

Σε εσωτερικές εφαρμογές και όπου πρέπει να ακολουθήσει βαφή καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται σιλικόνες. 

Κάποια υβριδικά υλικά που έχουν αναπτυχθεί με βάση σιλικόνες και ακρυλικές μαστίχες είναι μεν βαφόμενα αλλά σαφώς υποδεέστερα από τις σιλικόνες και δεν ανήκουν στα ελαστομερή υλικά όπου ανήκουν τόσο οι σιλικόνες όσο και οι πολυουρεθανικές μαστίχες και βέβαια και οι πολυσουλφιδικές που επίσης διαθέτει η εταιρεία μας.

Από πλευράς κόστους οι καλές σιλικόνες εξωτερικής εφαρμογής είναι ακριβότερες. Καμία βέβαια σχέση με τις απλές σιλικόνες που θα βρείτε στα καταστήματα σιδηρικών και στα χρωματοπωλεία,πολλές από τις οποίες είναι για πέταμα.

Αν χρειάζεστε μια και μόνο σιλικόνη για να κάνετε τη δουλειά σας στο σπίτι,μη το σκέφτεστε και πάρτε την καλύτερη. Θα σας απαλλάξει από μεγάλα κόστη στο μέλλον,κόστη που δεν αποτιμώνται μόνο σε χρήμα.

Μιλώντας για πρόσφυση και τα δύο υλικά είναι πολύ καλά. 

Σε περίπτωση γυαλιού - τζάμια,υαλοστάσια,υαλοπετάσματα κλπ. - μιλάμε αποκλειστικά για σιλικόνη που είναι πολύ καλή για τις λείες επιφάνειες.

 Η πολυουρεθανική μαστίχη κολλάει καλύτερα στα πορώδη υλικά και μάλιστα χωρίς αστάρι,αν και το αστάρι γενικά ενισχύει την πρόσφυση και είναι απαραίτητο σε κρίσιμες καταστάσεις.

Από συγκολλητικότητα η πολυουρεθανική μαστίχη γενικά υπερτερεί της σιλικόνης και μάλιστα κάποιες παραλλαγές της με υψηλό δείκτη Shore - σκληρότερες δηλαδή - χρησιμοποιούνται ευρέως σαν ελαστικές κόλλες όπως η δική μας πολύ καλή Tekaflex PU 40.

Σε δάπεδα επίσης τον πρώτο λόγο έχει η πολυουρεθανική μαστίχη που αντέχει καλύτερα τη μηχανική τριβή.

Μιλάμε λοιπόν για δυο πρωτοκλασάτα,ελαστομερή υλικά που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη οικοδομή. Το τι θα επιλέξουμε εξαρτάται πρώτιστα από το budget,το είδος του υποστρώματος και βέβαια τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης εφαρμογής.


Τέλος του 2ου μέρους. Διαβάστε το 1ο μέρος εδώ:


Για σιλικόνη, πολυουρεθανική μαστίχη καθώς και για λοιπά σφραγιστικά αρμών στις καλύτερες τιμές, καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.



Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM



2 σχόλια:

  1. δηλαδή φίλε Χρήστο,αν κατάλαβα καλά από το ανωτέρω κείμενο,για την στεγανοποιηση(στην οροφή)της υδρορροής (πλαστικό σιφόνι) με το μωσαϊκό να χρησιμοποιησω μαστίχη πολυουρεθανης??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλά κατάλαβες. Μια σκληρή μαστίχη πολυουρεθάνης με Shore 40. Shore είναι δείκτης σκληρότητας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή