Μετά τη μείωση της παραγωγής υδρατμών το λογικό επόμενο βήμα για την πρόληψη της συμπύκνωσης και της μούχλας είναι η ανανέωση του εσωτερικού αέρα με την εισαγωγή φρέσκου αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον.
Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να πούμε ότι "διαλύουμε" κατά κάποιο τρόπο την εσωτερική υγρασία.
Αυτή η λύση έχει ένα έμμεσο κόστος μιας και ρίχνει τις εσωτερικές θερμοκρασίες και απαιτείται έτσι κάποια δαπάνη ενέργειας για να πάμε στην πρότερη κατάσταση.
Από την άλλη όμως είναι και απολύτως απαραίτητη για λόγους υγιεινής γιατί μέσα στο σπίτι ο αέρας μολύνεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και δεν είναι ότι καλύτερο για τον οργανισμό.
Θα σας έχει τύχει φαντάζομαι συχνά να μπαίνετε σε κλειστό χώρο και να νιώθετε πολύ άσχημα από τις μυρωδιές...
Το ένστικτο μπερδεύει τον κόσμο στο σημείο αυτό. Πώς μπορούμε να ρίξουμε τα επίπεδα της εσωτερικής σχετικής υγρασίας με αερισμό όταν αυτή κυμαίνεται στο 60% π.χ και η εξωτερική είναι συχνά στα επίπεδα του 80-90%;
H απάντηση βρίσκεται στη λέξη "σχετική" .
Ας πούμε ότι μέσα έχουμε 20 βαθμούς και σχετική υγρασία 60% κι έξω 0 βαθμούς και σχετική υγρασία 80%.
Η απόλυτη υγρασία μέσα είναι 10.4 gr/m3 ενώ έξω είναι μόλις 2,9 gr/m3.
Έτσι όταν ο εξωτερικός αέρας μπει μέσα στο σπίτι θα ζεσταθεί στους 20 βαθμούς και η σχετική του υγρασία θα πέσει στο 20% περίπου.
Αυτά όλα θεωρητικά γιατί τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι,αλλά στο περίπου και πάντως μπορείτε να καταλάβετε ότι ο παράγων θερμοκρασία παίζει καταλυτικό ρόλο στα θέματα αυτά.
Πώς να αερίσετε το σπίτι;
Ο καλύτερος τρόπος είναι να το κάνετε κατά ριπάς,δηλαδή να ανοίγετε κάθε 6 ώρες περίπου και για λίγα λεπτά όλα τα κουφώματα για να ανανεώνεται πλήρως ο αέρας. Για την Ελλάδα πρόκειται για ένα σενάριο ρεαλιστικό.
Ρίξτε μια ματιά και στο 2ο μέρος αυτού του άρθρου:
Μούχλα στα σπίτια: Βασικά μέτρα πρόληψης (2)
Περισσότερες πληροφορίες για τη μούχλα σε κατοικίες μπορείτε να πάρετε καλώντας στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου