Στις ταράτσες τα περισσότερα προβλήματα στεγανοποίησης προέρχονται από μεμονωμένα σημεία. Αυτά μπορεί να είναι γραμμικής φύσης όπως οι ρωγμές και οι αρμοί ή σημειακής όπως κάποιες τρύπες.
Η διαφορά μια ρωγμής και ενός αρμού είναι ότι η πρώτη γίνεται ανεξέλεγκτα και στην ουσία αποτελεί αστοχία υλικού.
Η πιο συνηθισμένη λύση για τη στεγανοποίηση μιας ρωγμής φαίνεται στο παρακάτω βίντεο
https://www.youtube.com/watch?v=YTHbSoFTums
Πρόκειται για συνδυασμό δύο διαφορετικών υλικών:
1. Eνός ελαστομερούς,επαλειφόμενου στεγανοποιητικού υλικού που μπορεί να είναι άσπρο ή μαύρο ή και άλλου χρώματος.
2. Ενός οπλισμού που το ενισχύει έτσι ώστε να μη σχίζεται από τις πολύ μεγάλες επιμηκύνσεις που συμβαίνουν ακριβώς πάνω στη ρωγμή.
Πράγματι ενώ τα υλικά αυτά - ακρυλικά,πολυουρεθανικά,υβδριδικά που αποτελούν ένα συγκερασμό των προηγουμένων,ασφαλτικά κλπ - είναι πολύ ελαστικά,πάνω από τη ρωγμή επισυμβαίνουν τόσο μεγάλες μεταβολές του μήκους τους που δεν αντέχουν τις συστολοδιαστολές και σκίζονται.
Οι πιο κατάλληλοι οπλισμοί δεν είναι τα υαλοπλέγματα / γάζες αλλά υλικά με μεγάλες επιμηκύνσεις όπως το Αρματούρ,υλικά που μοιάζουν στην όψη με υφάσματα.
Πολύ βασικό πάντα είναι να καθαρίζουμε το υπόστρωμα από σαθρά,σκόνες και ρύπους και να δουλεύουμε πάνω σε στεγνές επιφάνειες παρόλο που κάποια επαλειφόμενα δείχνουν μια σχετική ανοχή στην υγρασία των υποστρωμάτων
Και βέβαια αν είναι απαραίτητο,χρησιμοποιείται κάποιο αστάρι για τη σταθεροποίηση και τη μείωση της απορροφητικότητας του υποστρώματος, έτσι ώστε η πρόσφυση του στεγανοποιητικού υλικού να είναι πιο δυνατή.
Για το ενδεχόμενο στεγανοποίησης των αρμών και ρωγμών με προκατασκευασμένες στεγανωτικές ταινίες θα μιλήσουμε προσεχώς.
Προς το παρόν πάρτε μια γεύση:
Αυτοκόλλητες, στεγανωτικές, ασφαλτικές ταινίες αλουμινίου vs βουτυλικές ταινίες: Μια σύγκριση
Για περισσότερες πληροφορίες για υλικά στεγανοποίησης αρμών και ρωγμών σε ταράτσες,καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου