Πόσο συνηθισμένο και θλιβερό είναι το θέαμα μιας ζαρντινιέρας με αποσαρθρωμένους σοβάδες,ξεφλουδισμένα χρώματα και γεμάτης κηλίδες και άλατα στην εξωτερική της πλευρά;
Kι αυτό γιατί δεν παίρνονται ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα στεγανοποίησής της.
Είναι όπως η περίπτωση ενός τοίχου σπιτιού που είναι θαμμένος στο χώμα,χωρίς καμιά στεγανοποίηση.
Τι μπορεί να περιμένει κανείς;
H συνεχής παρουσία νερού και η επαφή με τα υγρά εδάφη, μας υποχρεώνουν να πάρουμε πολύ σοβαρά μέτρα στεγανοποίησης.
Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να αντέχουν στην διάβρωση που προκαλούν τα ριζικά συστήματα τα οποία μπορούν να τρυπήσουν ακόμη και το ίδιο το μπετόν.
Τα καλύτερα υλικά για μια ζαρντινιέρα είναι τα αντιριζικά ασφαλτόπανα που μπορούν να είναι είτε αυτοκόλλητα είτε να κολλιούνται με φλόγιστρο.
Όταν υπάρχουν οι κατάλληλες διαστάσεις - δηλαδή όταν οι ζαρντινιέρες δεν είναι πολύ μικρές - αυτή η λύση θα πρέπει να θεωρηθεί μονοσήμαντη.
Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να πάμε σε επαλειφόμενα υλικά πιστοποιημένα για τέτοια χρηση.
Η στεγανοποίηση βέβαια δεν αρκεί. Θα πρέπει να προβλεφθεί και μια καλή αποστράγγιση.
Η αποστράγγιση συνήθως γινόταν με ένα στρώμα από χαλίκι, προστατευμένο από γεωυφάσματα για να μη μολύνεται από το χώμα.
Τώρα υπάρχουν πολύ ελαφρύτερα και αποτελεσματικότερα αποστραγγιστικά υλικά σε μορφή πολυμερών μεμβρανών όπως οι αποστραγγιστικές μεμβράνες HDPE Terraplast S20 P που διαθέτουμε στην γκάμα μας.
Πάνω στις αποστραγγιστικές μεμβράνες βάζουμε και ένα καλό γεωύφασμα πολυπροπυλενίου και έχουμε πλέον μια ζαρντινιέρα με στεγανοποίηση και αποστράγγιση.
Για πολλά χρόνια η εξωτερική της επιφάνεια θα παραμείνει αναλλοίωτη από την επίδραση του νερού,των αλάτων και των χημικών του χώματος.
Για τη σωστή στεγανοποίηση της ζαρντινιέρας σας,καλέστε μας στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου