Pages - Menu

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

H θερμική αντίσταση με απλά λόγια






Καλέστε μας στο 2310 428900 αν έχετε απορίες.


Ρίξτε πρώτα μια ματιά εδώ:


Θερμομόνωση: Η θερμοπερατότητα για άσχετους




Θερμική αντίσταση R μιας στρώσης υλικού λέμε την αντίστασή της στη διέλευση της θερμότητας (στη θερμική αντίσταση υπεισέρχεται πάντα και η παράμετρος του πάχους).

Άρα επιθυμούμε να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερη έτσι ώστε να αυξάνεται η θερμομονωτική της ικανότητα.

Υπολογίζουμε τη θερμική αντίσταση της στρώσης του συγκεκριμένου υλικού διαιρώντας το πάχος της εκπεφρασμένο σε μέτρα με τον συντελεστή θερμοαγωγιμότητας του υλικού λ.


Ας δούμε μερικές περιπτώσεις για να γίνει απόλυτα κατανοητός ο τρόπος υπολογισμού της θερμικής αντίστασης:

1. Αν έχουμε για παράδειγμα μια θερμομονωτική πλάκα εξηλασμένης πολυστερίνης  θερμοπρόσοψης πάχους 8cm και δηλωμένου λ=0,034 W/m K η θερμική της αντίσταση θα είναι:

R1=0,08m / 0,034 W/m K=2,35 m2 K/W

2. Αν έχουμε τώρα μια θερμομονωτική πλάκα γραφιτούχας διογκωμένης πολυστερίνης  θερμοπρόσοψης πάχους 7cm και δηλωμένου λ=0,031 W/m K η θερμική της αντίσταση θα είναι:

R2=0,07m / 0,031 W/m K=2,26 m2 K/W


3. Τέλος αν έχουμε  μια θερμομονωτική πλάκα λευκής διογκωμένης πολυστερίνης  θερμοπρόσοψης πάχους 6cm και δηλωμένου λ=0,036 W/m K η θερμική της αντίσταση θα είναι:

R3=0,06m / 0,036 W/m K=1.67 m2 K/W

Η θερμική αντίσταση λοιπόν μεγαλώνει όσο μεγαλώνει το πάχος του θερμομονωτικού υλικού και όσο μικραίνει το λ του.

Η αύξηση του πάχους του μονωτικού υλικού είναι ο απόλυτος τρόπος για την αύξηση της συνολικής θερμικής αντίστασης και συνεπώς της μείωσης της θερμοπερατότητας του στοιχείου που θερμομονώνεται.

Επειδή υπάρχουν πολλοί που ανερυθρίαστα τάζουν λαγούς με πετραχήλια με την ανακλαστική μόνωση, τονίζεται ότι στα περισσότερα προϊόντα ανακλαστικής μόνωσης δεν μπορούμε να αποδώσουμε ένα R ή αυτό είναι πολύ μικρό.

Για να είμαστε σωστοί στη δουλειά μας θα πρέπει να υπολογίζουμε και το οικονομικό κόστος μια συγκεκριμένης θερμικής αντίστασης και να προτιμούμε τις οικονομικότερες λύσεις.

Για παράδειγμα αν μπορώ να πάρω το αποτέλεσμα που χρειάζομαι με γραφιτούχα διογκωμένης πολυστερίνης γιατί να πάω σε εξηλασμένη;

Ή μήπως ή εξηλασμένη έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  που επιβάλλουν τη χρήση της στη συγκεκριμένη εφαρμογή;

Θέλω να πω ότι πρέπει να γνωρίζουμε τι κάνουμε και να επιλέγουμε ανάλογα με τις περιστάσεις την πιο δόκιμη λύση.

Αν έχετε το R σε τιμές του αγγλοσαξονικού συστήματος μπορείτε να τις μετατρέψετε στο μετρικό σύστημα πολλαπλασιάζοντας με το 0.176.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός - ΜΒΑ - DipM





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου