Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009

Προβλήματα με μούχλα σε σπίτια/κατοικίες: Ερωτήσεις κι απαντήσειςΓια προβλήματα με μούχλα και υγρασία στα σπίτια καλέστε στο 2310 428900.

Διαβάστε επίσης:


«ΜΟΥΧΛΑ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ/ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ»ΕΡΩΤΗΣΗ 8Η: Γιατί η μούχλα εμφανίζεται μόνο σε ορισμένα δωμάτια ενώ σε άλλα όχι;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Η απάντηση έχει να κάνει σχέση με την απάντηση στο 7ο ερώτημα.

Γιατί σε κάθε δωμάτιο μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες: διαφορετικά επίπεδα υγρασίας, διαφορετικός προσανατολισμός κλπ.

Έτσι, οι κουζίνες, τα μπάνια και τα δωμάτια με βορειοδυτικό προσανατολισμό έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από μούχλα.ΕΡΩΤΗΣΗ 9Η: Έχω ακούσει ότι μπορεί να φταίει η αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα, πιο αεροστεγανά. Ισχύει κάτι τέτοιο;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Ναι, υπάρχει μια γερή δόση αλήθειας. Στα παλιά σπίτια όπου τα κουφώματα μπάζουν από τις χαραμάδες – δηλαδή δεν είναι αεροστεγανά – υπάρχει εκτόνωση της εσωτερικής υγρασίας λόγω συνεχούς ανανέωσης του αέρα.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε τα κουφώματά μας αεροστεγανά. Η ανανέωση του αέρα πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Η ανεξέλεγκτη εισροή αέρα μπορεί να κάνει καλό όσον αφορά στη μούχλα, αλλά επίσης μπορεί να φέρει στο σπίτι δυσάρεστες οσμές, καυσαέρια, χώρια τις ενεργειακές απώλειες.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10Η: Γιατί τα προβλήματα της μούχλας επιδεινώνονται το χειμώνα;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Γιατί το χειμώνα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να γίνει αυτό. Κλειστά κουφώματα και κρύες επιφάνειες όπου γίνεται συμπύκνωση των υδρατμών.ΕΡΩΤΗΣΗ 11Η: Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται πίσω από τα έπιπλα. Γιατί;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Γιατί εκεί εμποδίζεται η κυκλοφορία του αέρα. Να γνωρίζετε ότι όταν τα έπιπλα, όπως ντουλάπες, κρεβάτια κλπ. τοποθετούνται σε γειτονία με εξωτερικούς τοίχους, αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες δημιουργίας μούχλας.ΕΡΩΤΗΣΗ 12Η: Μπορώ να χρησιμοποιήσω χλωρίνη ως καθαριστικό;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Όχι! Η χλωρίνη είναι αναποτελεσματική, επικίνδυνη για τον άνθρωπο και ακατάλληλη για πορώδεις επιφάνειες.

Δεν συνιστάται, συνεπώς, σαν καθαριστικό μέσο για τη μούχλα. Υπάρχουν εξειδικευμένα προϊόντα γι’ αυτή τη δουλειά (π.χ. Antimousse) που είναι μάλιστα πολύ φθηνά.

Απλώστε τα προϊόντα αυτά και αφήστε τα να δράσουν για 24 ώρες. Μετά απομακρύνετε τη μούχλα με ένα βρεγμένο πανί.


Προσέξτε δύο πράγματα:


1) Ότι η νεκρή μούχλα είναι εξίσου επικίνδυνη και γι’ αυτό πρέπει να απομακρυνθεί.

2) Να μην έρχεστε σ’ επαφή με τη μούχλα και να προστατεύετε τα μάτια σας την ώρα που καθαρίζετε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εισπνέετε τη μούχλα.ΕΡΩΤΗΣΗ 13Η: Αφού καθαρίσουμε τη μούχλα, πώς θα εμποδίσουμε την επανεμφάνισή της;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Υπάρχουν οι εξής επιλογές:

1) Ενίσχυση/προσθήκη θερμομόνωσης, έτσι ώστε να μην υπάρχουν επιφάνειες με χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από το σημείο δρόσου) που θα επέτρεπαν τη συμπύκνωση υδρατμών.

2) Λήψη όλων των προληπτικών μέτρων που αναφέρονται στην Απάντηση Νο 4.

3) Χρήση αντιμηκυτιακών βαφών (π.χ. Biosheen) που επιτρέπουν μεν την συμπύκνωση υδρατμών, αλλά εμποδίζουν την ανάπτυξη μούχλας.

4) Χρήση αντισυμπυκνωτικών βαφών (π.χ. Anticondensation) που αποτρέπουν τόσο τη συμπύκνωση των υδρατμών όσο και τη δημιουργία μούχλας.


Για περισσότερες πληροφορίες και για λύσιμο κάθε απορίας τηλεφωνείτε στο 2310 402154.


Χρήστος Στρογγύλης

Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM

3 σχόλια:

 1. παρα πολυ κατατοπιστικο το blog σου αγαπητε.ευχαριστουμε για τα φωτα σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλέ μου φίλε μήπως μπορείς να μου πεις τι γίνεται με τα αλουμίνια που στάζουν νερά; Το σπίτι μου είναι μονοκατοικία σε επαρχία και είναι όλο εξωτερικά μονωμένο με 8εκ. φελιζόλ, πλέγμα και ειδικό επίχρισμα. Έχω σκεπή και τα αλουμίνια έχουν διπλά τζάμια. Δεν ξέρω αν έχουν θερμοδιακοπή. Αερίζω κάθε πρωι το σπίτι για κανα τέταρτο και είναι διαμπερές.
  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το πρόβλημα το έχουν πολλά κουφώματα αλουμινίου και τη μαγική λέξη την αναφέρεις.
  Ελαχιστοποίησε τις συνέπειες με αερισμό κάθε 6 ώρες και μείωση των παραγόμενων υδρατμών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή