Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

Μόνωση τοίχων εκ των υστέρων: Εσωτερική ή εξωτερική θερμομόνωση; (1)Διαβάστε οπωσδήποτε:


ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΝΩΣΗ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ


Γιατί να μονώσω τους τοίχους μου;
Γιατί το 45% των θερμικών απωλειών γίνεται από τους τοίχους. Θα γλιτώσετε αρκετά χρήματα από την εξοικονόμηση ενέργειας και θα βοηθήσετε στην υπόθεση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης θα γλιτώσετε από τις συμπυκνώσεις υδρατμών και τη δημιουργία μούχλας.

Πώς μπορώ να τους μονώσω: από μέσα ή από έξω;
Η εξωτερική θερμομόνωση (ή θερμοπρόσοψη) είναι προτιμότερη, γιατί εκμεταλλεύεται πλήρως τη θερμοχωρητικότητα των τοίχων και τους προστατεύει με τον καλύτερο τρόπο από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης λειτουργεί καλύτερα ως προς τις θερμογέφυρες. Το κόστος της είναι βέβαια διπλάσιο από μια εσωτερική θερμομόνωση. Στην απόφασή σας μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο η κατάσταση των επιχρισμάτων σας, εσωτερικών κι εξωτερικών, όπως επίσης και η περίπτωση αλλαγών στην διαρρύθμιση των χώρων σας. Πάρτε υπόψη ότι η εξωτερική θερμομόνωση (θερμοπρόσοψη) εκτός των άλλων θα αναβαθμίσει και από αισθητικής πλευράς το σπίτι. Επίσης πρέπει να λάβετε υπόψη την αναστάτωση που θα φέρουν στη ζωή σας αυτές οι επεμβάσεις.

Για τι κόστος μιλάμε;
Μια εξωτερική θερμομόνωση για μια τυπική μονοκατοικία θα κοστίσει κοντά στα 45-50 €/m2. Η από μέσα θερμομόνωση με επένδυση γυψοσανίδας θα στοιχίσει χονδρικά περίπου τα μισά χρήματα.

Και τι θα κερδίσω;
Περίπου 300-400 €/έτος. Από περιβαλλοντική άποψη – υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται και γι’ αυτή την παράμετρο – θα εκλυθούν στον αέρα 1,5 - 2 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα λιγότεροι.

Για τι πρόσθετο πάχος μιλάμε;
Τουλάχιστον 6 εκατοστά τόσο από μέσα όσο και απ’ έξω. Αφού μπαίνετε σε τόσο κόπο κι έξοδα, θα μπορούσατε ίσως να υπολογίσετε 1-2 εκατοστά παραπάνω. Όταν δουλεύετε απ’ έξω, τσεκάρετε αν έχετε το δικαίωμα να υπερβείτε το υπάρχον όριο.

Ποιο σύστημα εξωτερικής μόνωσης/θερμοπρόσοψης να χρησιμοποιήσω;
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ καλά συστήματα εξωτερικής μόνωσης/θερμοπρόσοψης στην Ελλάδα. Το ποιο θα επιλέξετε ίσως δεν έχει τόσο σημασία όσο το ποιο συνεργείο θα το εφαρμόσει.
Στο τελευταίο μέρος αυτού του άρθρου θα κάνουμε ένα crash test μεταξύ εξωτερικής μόνωσης (ή εξωτερικής θερμομόνωσης ή θερμοπρόσοψης) και εσωτερικής θερμομόνωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και προσφορές πάνω σε συστήματα εξωτερικής ή εσωτερικής θερμομόνωσης τηλεφωνήστε στο 2310 402154.
 
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM