Pages - Menu

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Φράγματα υδρατμών: Τι είναι,πως και πότε μπαίνουν! (1)






Τα φράγματα υδρατμών είναι ένα μέρος της μόνωσης που πολλές φορές γίνεται νευραλγικό.

Η απειλή του νερού στις κατασκευές δεν είναι μόνο εξωτερική αλλά δυνητικά και εσωτερική. 

Δηλαδή το νερό δεν έρχεται μέσα στα σπίτια μόνο από τα υπόγεια ή την βροχή αλλά μπορεί να απειλήσει και λόγω της διάχυσης των εσωτερικών υδρατμών που υπό τις κατάλληλες συνθήκες θα συμπυκνωθούν και θα θέσουν σε δοκιμασία την δομική ακεραιότητα της κατασκευής.

Για παράδειγμα μια στέγη που είναι μονωμένη στο επίπεδο των ελκυστήρων με ένα ινώδες υλικό - ορυκτοβάμβακα,πετροβάμβακα κλπ - θα έχει πιθανότατα πρόβλημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα από συμπυκνώσεις μέσα στη μάζα του μονωτικού υλικού.

Τι συμβαίνει ακριβώς;

Oι υδρατμοί. οι οποίοι  όπως είναι λογικό κινούνται από την πλευρά των υψηλών πιέσεων προς αυτήν των χαμηλών πιέσεων. ανεβαίνουν προς τα πάνω,περνάνε μέσα από την ψευδοροφή και φθάνουν στο μονωτικό υλικό.

Κάπου στο άνω μέρος του θα συναντήσουν ψυχρές θερμοκρασίες,θα συμπυκνωθούν και θα διαβρέξουν το ινώδες υλικό απομειώνοντας τη θερμομονωτική του αξία. 

Το φαινόμενο είναι μεν αντιστρεπτό αλλά για μεγάλα χρονικά διαστήματα το χειμώνα θα έχουμε μειωμένη ή και καθόλου θερμομόνωση.

Το μέγεθος και η ένταση του φαινομένου εξαρτάται κυρίως από δύο παράγοντες:

1. Aπό το κλίμα της περιοχής,κυρίως από το πόσο μπορεί να πέσει η εξωτερική θερμοκρασία.

2. Από την ποσότητα των παραγόμενων υδρατμών στο σπίτι.

Το πόσο ζημιά μπορεί να κάνει αυτή η συμπύκνωση εξαρτάται και από το είδος της δόμησης. 

Για παράδειγμα στην Ελλάδα η δόμηση είναι βαριά και πιο συγχωρητική σε τέτοια φαινόμενα. Σε άλλες χώρες όπου ο τρόπος δόμησης είναι πιο ελαφρύς και κυρίως στηρίζεται στην ξηρά δόμηση - π.χ. ΗΠΑ - τα προβλήματα θα μπορούσαν να είναι και πολύ μεγάλα.

Γι αυτό στις χώρες αυτές έχουν θεσπιστεί μέτρα για τα φράγματα υδρατμών και βρίσκονται στην καθημερινότητα των μηχανικών. Συν βέβαια το γεγονός ότι σε πολλά τέτοια μέρη οι χειμώνες είναι σαφώς πιο άγριοι από τους ελληνικούς.

Για να επιστρέψουμε όμως στο παράδειγμα μας, επειδή η στέγη είναι κατά βάση ελαφριά δόμηση μπορεί να έχει πολλά προβλήματα από τις συμπυκνώσεις ειδικά αν βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα ή σε ορεινό μέρος.



Τέλος του 1ου μέρους. Διαβάστε το 2ο μέρος εδώ:


Φράγμα υδρατμών σε μονώσεις ταρατσών. Βάζουμε ή όχι; (2)



Για περισσότερες πληροφορίες για τα φράγματα υδρατμών, καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη. 


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου