Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Μόνωση/Στεγανοποίηση ταράτσας με ασφαλτόπανα: Ό,τι πρέπει να γνωριζετεΔιαβάστε επίσης:

«ΜΟΝΩΣΗ/ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΤΟΠΑΝΑ: 11 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ (2)»
«ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΑΣΦΑΛΤΟΠΑΝΑ: ΤΑ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΛΑΘΗ»
«ΜΟΝΩΣΕΙΣ/ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ: 13 ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ»

Βρείτε παρακάτω ορισμένες βασικές, απλοποιημένες και εκλαϊκευμένες γνώσεις για τις μονώσεις ταρατσών με ασφαλτόπανα. Αν δεν καλυφθείτε στις απορίες σας, μπορείτε πάντα να τηλεφωνείτε στο 2310 402154 όπου θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για τις μονώσεις ταρατσών.

Τι είναι τα ασφαλτόπανα;
 
Τα ασφαλτόπανα ή ασφαλτικές μεμβράνες είναι στεγανωτικά φύλλα πάχους συνήθως 3-5 χιλιοστών (στην ούγια) που διατίθενται σε μορφή ρόλων συνήθως διαστάσεων 8x1m ή 10x1m (ανάλογα με το βάρος τους). Η κύρια μάζα τους αποτελείται από εξευγενισμένη άσφαλτο βελτιωμένη με πολυμερείς ουσίες όπως το SBS και το APP. Αυτή η μάζα πλαισιώνει τον κεντρικό πυρήνα του ασφαλτοπάνου που λέγεται οπλισμός και δίνει το ασφαλτόπανο μηχανικές αντοχές. Ένα ασφαλτόπανο χωρίς οπλισμό θα τρυπούσε και θα κοβόταν πολύ εύκολα.

Γιατί χρησιμοποιούμε τόσο ευρέως τα ασφαλτόπανα στις μονώσεις ταρατσών;
 
Ο λόγος είναι ότι συνδυάζουν την οικονομία με την επάρκεια και την αξιοπιστία. Διατίθενται και εφαρμόζονται σε λογικές τιμές και η στεγανοποίηση που παρέχουν είναι αξιόπιστη και διατηρεί τη λειτουργικότητά της για πολλά χρόνια (συνήθως 10-20 χρόνια).

Ο ρόλος του πάχους ή του βάρους στα ασφαλτόπανα
 
Ένα ασφαλτόπανο για να εγγυηθεί αξιόπιστες μονώσεις ταρατσών θα πρέπει να έχει ένα μίνιμουμ πάχος/βάρος. Έτσι, ένα ασφαλτόπανο με ψηφίδα δεν θα πρέπει να ζυγίζει κάτω από 4,5 Kg/m2 ή καλύτερα κάτω από 5Kg/m2. Αν σκεφθείτε ότι η ψηφίδα ζυγίζει περίπου 1Kg/m2, τότε απομένουν 3,5-4Kg/m2 ασφαλτικής μάζας, το πάχος της οποίας ποικίλλει ανάλογα με τη σύνθεσή της.

Όταν ένα ασφαλτόπανο είναι παχύ, τότε κολλάει πιο αξιόπιστα στις ενώσεις και όπως μπορείτε να υποθέσετε, η σωστή συγκόλληση των ενώσεων/επικαλύψεων στα ασφαλτόπανα είναι το παν.

Ακόμη κι αν το φλόγιστρο δεν δουλευτεί 100% σωστά, θα υπάρχει πάντα ένα περιθώριο ασφάλειας πάχους στις ενώσεις.

Ο ρόλος της ποιότητας της ασφαλτικής μάζας
Δεν είναι όμως μόνο θέμα πάχους/βάρους. Είναι κυρίως ποιότητας της ασφαλτικής μάζας. Πόσο ελαστική είναι, πόσο αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες κλπ. Έτσι τα ασφαλτόπανα χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες ανάλογα με το είδος της μάζας τους: στα ελαστομερή ή SBS και στα πλαστομερή ή APP. Μέσα σ’ αυτές υπάρχουν μικρότερες υποομάδες αλλά ο βασικός διαχωρισμός είναι αυτός. Ένα ασφαλτόπανο SBS είναι γενικά καλύτερο και λειτουργικότερο από ένα ισοβαρές ασφαλτόπανο APP.

Η συγκόλλησή του στις επικαλύψεις θα είναι πιο αξιόπιστη και θα μπορεί να παρακολουθεί με μεγαλύτερη άνεση τις συστολοδιαστολές του υποστρώματος. Τα ελαστομερή ασφαλτόπανα προτείνονται για μονώσεις ταρατσών με επιφάνειες μεγαλύτερες των 350-400m2 (χωρίς να είναι απόλυτο αυτό το όριο) καθώς και σε μέρη όπου οι χειμώνες είναι ψυχροί, μιας και δείχνουν καλύτερη συμπεριφορά στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ασφαλτόπανα και ενισχυτικοί οπλισμοί
Ο οπλισμός είναι ο πυρήνας ενός ασφαλτοπάνου και ο εγγυητής των μηχανικών του αντοχών. Τα καλύτερα ασφαλτόπανα έχουν οπλισμούς από μακρύινο πολυεστέρα που είναι πολύ γερός κι ελαστικός. Ανάλογα με τη χρήση του ασφαλτοπάνου μπορεί να χρησιμοποιηθούν οπλισμοί από βραχύινο πολυεστέρα, υαλόπλεγμα ή και υαλοπίλημα για τα ασφαλτόπανα πρώτης στρώσης (περίπτωση διπλής στρώσης).

Πολλές φορές υπερτονίζεται και υπερεκτιμάται η συνεισφορά του οπλισμού, ενώ το βάρος θα πρέπει να πέφτει στο είδος της ασφαλτικής μάζας.

Ο ρόλος της επικάλυψης στα ασφαλτόπανα
Η επικάλυψη – συνήθως ψηφίδα ή φύλλο αλουμινίου – στα ασφαλτόπανα έχει προστατευτικό ρόλο έναντι του ήλιου, των υπεριωδών και λοιπών κλιματολογικών παραγόντων. Επίσης τους δίνει κάποια βατότητα.

Πριν επιλέξετε μεταξύ αλουμινίου και ψηφίδας, καλό θα είναι να ρίξετε μια ματιά στις σχετικές αναρτήσεις.
Με δύο λόγια θα πρότεινα:
 
- λευκή ψηφίδα στην περίπτωση που επιλέξετε ψηφίδα
- γαλλικά ασφαλτόπανα στην περίπτωση που επιλέξετε επικάλυψη αλουμινίου.
Είναι τα μόνα αξιόπιστα στην αγορά.

Ασφαλτόπανα για μονώσεις ταρατσών: η σπουδαιότητα της σωστής εφαρμογής
Ακόμη και τα έμπειρα συνεργεία εφαρμογής ασφαλτοπάνων παρατηρώ ότι κάνουν τραγικά και ανεπίτρεπτα λάθη στη δουλειά τους. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην άρνησή τους να μελετήσουν την αντίστοιχη θεωρία. Έτσι κάνουν αρκετά λάθη τα βασικότερα των οποίων αναφέρονται στα ανωτέρω links. Θα ένιωθα πιο σίγουρος αν πίσω από τη μόνωση/στεγανοποίηση της ταράτσας μου υπήρχε κάποιος επιβλέπων με θεωρητική κατάρτιση.

Δεν πρόκειται για πυρηνική φυσική αλλά οι μονώσεις ταρατσών κρίνονται σε λεπτομέρειες στις οποίες έχω αφιερώσει πάμπολλες αναρτήσεις.

Μονώσεις ταρατσών με ασφαλτόπανα: πόσο κοστίζουν;
Εξαρτάται κυρίως από την πόλη που βρίσκεστε, το μέγεθος της ταράτσας σας, την πολυπλοκότητά της και την ποιότητα/είδος του προτεινόμενου ασφαλτοπάνου. Είναι παρακινδυνευμένο να δοθούν κάποιες τιμές με γενική ισχύ.
Στη Θεσσαλονίκη όπου δραστηριοποιούμαστε, οι τιμές κυμαίνονται από 8,5 – 12 €/m2. Κάθε ταράτσα όμως έχει τις ιδιαιτερότητές της και θα πρέπει να γίνεται επιτόπου επίσκεψη πριν να δοθεί η τελική προσφορά.

Φιλική συμβουλή: Ποτέ μην επιλέγετε συνεργείο με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή.

Αν χρειάζεσθε περισσότερες πληροφορίες για τα ασφαλτόπανα και για τις μονώσεις ταρατσών, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154.
 
Στο τηλέφωνο αυτό μπορείτε να βρείτε και προσεγγιστικές τιμές.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM

2 σχόλια:

voula_asoniti είπε...

αρκετα κατατοπιστικα οσα διαβασα .Παρ αυτα ολα ειναι κατοπιν εορτης για την περιπτωση την δικη μου ..Προχωρησα σε μονωση της ταρατσας μου με ενα τεχνιτη που μου συστησαν τον Οκτωβριο του 2011.Εγινε θερμομονωση με Νταου και αφρομπετον ..επειδη ο καιρος δεν το επετρεψε και επειδη ο ιδιος αποδειχτηκε οτι το παραμελοησε ,εφτασε Μαρτης του 2012 και ακομα δεν επεσε το ασφαλτοπανο..Δεν θα ειχαμε παρει τιποτα χαμπαρι αν το ταβανι ακριβως απο κατω δεν ετρεχε νερα!!!! Μας λεει οτι αν κανει 2,3 μερες καο καιρο μπορει να στρωθει το ασφαλτοπανο!Ρωτοντας ομως και αλλους ανακαλυψαμε οτι δεν ειναι καθολου ετσι .Πρεπει να στεγνωσει πολυ καλα μας ειπαν πρωτα και μετα να μπει το ασφαλτοπανο ..Ο ιδιος δεν το παραδεχεται και ζηταει τα υθπολοιπα χρηματα ...Τι μπορουμε να κανουμε για να αντιμετωπισουμε και αυτον αλλα και να γινει σωστα η μονωση της ταρατσας; Οντως ειμαι σε μεγαλο διλλημα και αρκετα ανησυχη οχι μονο για τα χρηματα που εχω δωσει αλλα και για το αν τελικα θα εχω ικανοποιητικη μονωση στην ταρατσα ..και φυσικα εχω την αισθηση οτι ο τυπος κοιταζει να τ αρπαξει και να την κοπανησει χωρις καθολου να ενδιαφερεται για το αν εχει κανει σωστα την δουλεια του .Τι προτεινετε; σημειωστε οτι πανω απο το αφρομπετον ηρθε μια μερα και εριξε λιγη ασφαλτο μαλλον για να αποφυγει το αναποφευκτο ; δλδ να απορροφηθει το νερο της βροχης και οι ρωγμες πανω στο αφρομπετον .!!

Ανώνυμος είπε...

Αμα βρεχτηκε το αφρομπετο ...μερικη επικόλληση και το σταυρό σου με αρμους μέχρι κάτω και εξαεριστηκα (Το καλύτερο είναι ξυλωμα του αφρομπετου )