Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Μονώσεις ταρατσών: Μη χρησιμοποιείτε τσιμεντοειδή στεγανοποιητικά!






Είναι χαρακτηριστικό του τομέα μας - μονώσεις και στεγανοποιήσεις - να εφαρμόζει λύσεις που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό know how, τη νομοθεσία αλλά και με την συλλογική εμπειρία και τη λογική.

Κάποιες από τις αυθαίρετες πρωτοτυπίες στο χώρο των μονώσεων είναι μεταξύ άλλων:

- η χρήση κυψελωτού μπετόν για δημιουργία ρύσεων

- η χρήση εύφλεκτων θερμομονωτικών υλικών στις στέγες

- η χρήση θερμομονωτικών πλακιδίων για τη θερμομόνωση των ταρατσών κλπ.

Μια πρωτοτυπία ακόμη που εφαρμόζεται με παταγώδη αποτυχία είναι η χρήση εύκαμπτων τσιμεντοειδών επαλειφόμενων κονιαμάτων για στεγανοποίηση ταρατσών. Πολλές φορές μάλιστα αφήνονται σαν τελική στρώση....

Στις ταράτσες δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε για στεγανοποίηση ότι υλικό μας κατέβει μιας και οι απαιτήσεις από ένα τέτοιο υλικό είναι μεγάλες και αυστηρές:

- θα πρέπει να είναι αρκετά ελαστομερές ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τις μεγάλες και συνεχείς μετακινήσεις του υποστρώματος και των θερμομονωτικών υλικών

- θα πρέπει να είναι μηχανικά ισχυρό,ανθεκτικό σε στατική και δυναμική διάτρηση για να μη τραυματίζεται κατά τη διάρκεια των εργασιών. 

Τονίζεται εμφατικά ότι τα πλήρως συγκολλημένα στρώματα έχουν μεγαλύτερη αντοχή στη διάτρηση - κρούση και σε περίπτωση διάτρησης πολύ λίγο νερό θα μπορέσει να εισχωρήσει, μέχρι το πρόβλημα να γίνει αντιληπτό και να επιδιορθωθεί

- θα πρέπει να έχει μεγάλο και ομοιόμορφο πάχος κατά προτίμηση όχι μικρότερο των 4mm ( με την εξαίρεση των πολυμερών μεμβρανών μιας στρώσης)

- πολύ μεγάλη αντίσταση σε μόνιμη παραμόρφωση / ερπυσμό όταν μιλάμε για πλήρη συγκόλληση στο υπόστρωμα. Αυτήν την τελευταία ιδιότητα την έχουν μόνο τα ελαστομερή υλικά.

Δεν μπορούμε να βάζουμε σε μια δουλειά ότι να 'ναι,τελεία και παύλα!!

 Τα υλικά που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να είναι κατάλληλα για τη συγκεκριμένη δουλειά! 
Μην επαφίεστε στην προχειρότητα και την ελαφριά συνείδηση των ημιμαθών του χώρου!
 Η έλλειψη κανονισμών για τα θέματα αυτά στη χώρα μας είναι δραματική και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στην πράξη εδώ και δεκαετίες...

Απαγορεύονται τα τσιμεντοειδή υλικά σαν στεγανοποίηση στις ταράτσες! Χρησιμοποιούνται μόνο οι κατάλληλες μεμβράνες και κάποια επιλεγμένα ελαστομερή επαλειφόμενα. Τελεία και παύλα!


Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου